Ultima oră

VIDEO!!!Un vrancean a găsit în curte un depozit de muniţie

Aurelian Ivan
25 oct 2012 4705 vizualizări
Bărbatul din Bordeasca Veche a găsit 38 de mine antipersonal îngropate în grădină, cu care putea arunca întreg satul în aer. Bombele au focosul intact şi puteau oricand să explodeze

În timp ce săpa în grădină pentru a-şi face o fosă, un cetăţean din comuna Tătăranu, satul Bordeasca Veche, a dat  peste un adevărat depozit de mine antipersonal. Soare Ciochină spune că a simţit că a dat cu lopata în ceva metalic, iar cand s-a uitat mai atent a văzut că este un proiectil. Nu s-a gandit că este doar una din cele 38 de bombe capcană, folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial. ”Cand am dat peste muniţie am sistat lucrările şi am sunat la 112”, ne-a spus Soare Ciochină. Pirotehniştii au ajuns la faţa locului cu un detector de metale cu care au verificat toată zona. Mare le-a fost mirarea să vadă 38 de bombe ucigaşe. Deşi sunt ruginite, focosul lor era intact şi puteau exploda. „Este o mină foarte periculoasă, raza de împrăştiere a schijelor este pană la 250 de m. Pe o rază de 30 de metri poate provoca moartea oricui”, ne-a spus Dorel Ocheană, specialistul pirotehnist al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Bătranii din zonă povestesc că pe vremea cand erau copii găseau arme în această zonă. „Am avut o groapă cu arme în fundul grădinii. Eu şi cu un văr am scos cateva arme, am tras cu una, m-au auzit vecinii şi m-au parat la ruşi care le-au luat”, ne-a spus un bătranel din satul Bordeasca Veche.

Puteau arunca satul în aer

FOTO:  Minele puteau exploda în orice moment, deşi erau ruginite

Specialiştii ISU atrag atenţia că aceste proiectile care par inofensive la prima vedere, fiind ruginite, sunt foarte bine conservate şi majoritatea au focosul intact. „Se găsesc elemente de muniţie neexplodate de către cetăţeni, în timpul desfăşurării lucrărilor agricole sau în timp ce efectuează diferite săpături. Cele 38 de de mine găsite la Bordeasca Veche sunt într-o stare avansată de coroziune, dar sunt active. Acestea nu trebuie atinse, mutate din loc, pentru că pot provoca tragedii. Neutralizarea şi distrugerea acestor muniţii neexplodate trebuie făcută cu specialiştii pirotehnişti care au pregătirea şi dotarea necesare pentru a desfăşura o astfel de misiune periculoasă”, ne-a spus Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU. Cele 38 de mine vor fi depozitate într-un loc protejat pentru ca ulterior să fie distruse. (Aurelian IVAN) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.