Ultima oră

Cu cat au scumpit seceta şi criza politică alimentele

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 2847 vizualizări
Painea, carnea, legumele şi fructele au început să se scumpească într-un ritm îngrijorător.Dacă la paine preţurile s-au mărit cu 10 - 15%, la fructe s-a ajuns chiar şi la 30%.Valul scumpirilor este abia la început, după cum recunosc şi producătorii vranceni. “Seceta a afectat în mod special sud - estul ţării, dar instabilitatea politică şi scumpirea euro afectează toată ţara”, spune directorul unui supermarket din Focşani

Dezastrul din agricultură, suprapus cu instabilitatea politică, duce la scumpirea generalizată a alimentelor. Preţurile la paine, carne, legume, fructe au început să crească în magazine şi, din păcate, acesta doar începutul. Din cauza recoltei slabe, preţul graului s-a dublat faţă de anul trecut, ajungand la 1,2 lei. Deja sunt producători care vand painea cu 10 – 15 procente mai scump. Furajele pentru animale costă din ce în ce mai mult, iar carnea scoate mai mulţi din bani din buzunarele cumpărătorilor. Legumele nu numai că sunt mai scumpe, dar nici nu prea se mai găsesc, spun comercianţii.
Seceta şi criza politică au dat startul unei creşteri generale a preţurilor la alimente. Pe de o parte, cerealele sunt mai scumpe din cauza producţiilor mici. Pe de altă parte, scandalul de la varful clasei politice a dus la scumpirea euro şi, în consecinţă, la alte creşteri de preţuri. În Vrancea, producţia la grau a fost foarte mică, în timp ce porumbul şi floarea soarelui sunt compromise. Nici pentru legume nu este un an bun, iar acest lucru se vede pe rafturile magazinelor şi pe tarabele din piaţă. “Deja doi furnizori de paine au scumpit painea cu 10% - 15%. S-a scumpit graul, creşte preţul la motorină şi energie electrică, e normal să crească preţurile. La legume stăm prost, avem probleme în aprovizionare. Roşiile sunt foarte puţine, se găsesc numai la Matca. S-a scumpit şi carnea de pasăre. Avicola a crescut preţurile cam cu 7%”, a declarat Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de supermarketuri Paco din Focşani.


După ce se termină stocurile, urmează importurile


Vanzările au rămas cam la fel, dar numai din punct de vedere valoric, pentru că oamenii cumpără în cantităţi mai mici. Painea de 300 de grame a depăşit pragul psihologic de 1 leu, potrivit patronului Paco. Roşiile au înregistrat o scumpire de 20%, ajungand la 2,65 lei. Preţurile coboraseră cu ceva timp în urmă la 1,5 lei, însă aum au ajuns să coste peste 2,5 lei. De asemenea, fructele şi legumele s-au scumpit cu 25 – 30%. Acesta doar începutul, pentru că sunt aşteptate alte scumpiri. “Acum încă se mai merge pe stocurile vechi, dar în curand se va merge pe producţia nouă, care este catastrofală şi vom trece la importuri. Seceta a afectat în mod special sud – estul ţării, dar instabilitatea politică şi scumpirea euro afectează toată ţara. Noi cumpărăm totul în euro, consumabile, rolele pentru casa de marcat, telefonie, service-ul pentru casele de marcat”, a declarat Feliciu Paraschiv. Omul de afaceri spune că va fi nevoit să mărească şi salariile angajaţilor cu 20%, ceea ce va pune o altă presiune. Paco şi-a creeat însă o aşa numită “rezervă de stabilitate” prin faptul că a cumpărat cu banii jos marfă de la furnizori, care nu au pus presiune pe societate pentru a-şi recupera banii.


Preţul graului s-a dublat faţă de anul trecut

Painea de 300 de grame a depăşit pragul psihologic de 1 leu
Graul a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţului din cauza recoltei proaste. Dacă anul trecut se vindea şi cu 0,6 lei, acum a ajuns într-un interval scurt de timp la 1,2 lei. “Noi cumpărăm doar grau nu şi făină, pentru că avem moară proprie. Cu toate că graul s-a scumpit, painea a rămas la fel. E ca şi cum ar fi un cancer tratat cu citostatice, poţi să traieşti şi trei luni, şase luni sau un an, în funcţie de cat rezistă organismul. Dacă înainte luam 100 de tone de grau şi plăteam 800 de milioane lei, acum plătim 1,2 miliarde lei, diferenţa asta trebuie să se găsească undeva, deci preţurile vor creşte”, spune Nicuşor Epure, administratorul producătorului de paine Moripan Jariştea. Omul de afaceri spune că sunt multe necunoscute în funcţie de care vor evolua preţurile, care ţin de evoluţia cursului leu/euro, luarea deciziei de reducere la 9% a TVA la alimentele de bază sau combaterea evaziunii în panificaţie.


Firmele din alte judeţe vand în Vrancea


În Vrancea sunt înregistraţi în jur de 110 de producători de paine. Deşi aceştia nu vand în alte judeţe, firme din Bacău, Buzău, Galaţi, Brăila sau Covasna le fac concurenţă pe piaţa locală. Nicuşor Epure susţine că aceştia nu plătesc nimic statului. “Noi trebuie să plătim taxe, ei vin aici, vand painea şi nu plătesc nicărieri. Cei care vin din alte judeţe iau banul şi pleacă”, a declarat administratorul Moripan. Pe langă firme autorizate, sunt unii care produc paine “la negru”, deşi pare greu de crezut. “S-a dus cineva în control, la o sesizare, să verifice o firmă dintr-o comună. Întreband cine face paine a mai găsit încă doi producători, care nu erau înregistraţi”, a povestit Nicuşor Epure. Cu toată perioada grea pe care o traversăm, omul de afaceri crede că panificaţia va reuşi să reziste.


Aurora face scumpiri mici şi în etape pentru a rezista


Producătorul de carne Aurora Com Odobeşti este nevoit să scumpească produsele pentru a rezista presiunii crescătorilor de porci, la randul lor forţaţi de scumpirea furajelor. “În primă fază va fi o scumpire de 6% - 7%, dar nu cred că va rămane aici din ce am vorbit cu colaboratorii noştri. Crescătorii sunt foarte nemulţumiţi. Noi vom aplica o scumpire eşalonată,  pentru că ţinta noastră e să ţinem preţul cat mai mult pe loc. E greu însă pentru noi că nu am scumpit produsele cam de multişor, dar toate preţurile au crescut între timp. Suntem oarecum nevoiţi şi noi să facem scumpiri”, a declarat Vasile Bordea, patronul Aurora Com. Firma se aprovizionează cu carne de porc de pe piaţa locală, furnizorii principali fiind Premium Porc şi Agricola Internaţional, la care se adaugă caţiva mai mici. Producătorul de la Odobeşti şi-a făcut loc pe piaţă mizand pe produse de bună calitate, strategie care a funcţionat pană acum.


Răul ţăranilor, bucuria bişniţarilor


Foto:Legumele pentru conserve nu vor fi deloc ieftine în această toamnă

Producţiile slabe din agricultură pun presiune mare asupra crescătorilor de păsări şi animale, care trebuie să plătească sume mai mari pentru furaje. Toate acestea se vor reflecta în preţurile produselor, mai devreme sau mai tarziu. După carnea de păsare, urmează laptele, carnea de porc, de vită şi alte produse alimentare bazate pe acestea. Uscarea porumbului pe campiile Vrancei este o tragedie pentru locuitorii din rural, care puteau evita cat de cat scumpirile cu ajutorul animalelor crescute în propriile gospodării. Ca niciodată, în acest an oamenii nu au lăsat nici un pai pe mirişti, pentru a avea cu ce să hrănească animalele. Cu toate acestea, mulţi vor fi nevoiţi să le taie sau să le vandă, situaţie de care vor profita cei care trăiesc dintr-o astfel de bişniţă, cum sunt locuitorii din Slobozia Bradului. (Mihai BOICU)

Ploaia nu a udat nici praful


Ploaia căzută în judeţ la sfarşitul săptămanii abia dacă a curăţat atmosfera de praf. Potrivit înregistrărilor de la Staţia Meteorologică Focşani, în municipiu abia dacă au căzut 3 litri pe metrul pătrat, iar la munte pană la maxim 5 litri. “A plouat foarte puţin în judeţ, e aproape ca şi cum nu ar fi plouat, doar că s-a mai răcorit atmosfera. Au fost localităţi unde nu a plouat deloc”, ne-au spus cei de la Staţia Meteo. În următoarele zile vom intra din nou într-un proces de încălzire a vremii, iar dacă vor mai cădea ploi vor fi slabe cantitativ. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nykolas, acum 4290 zile, 5 ore, 40 minute, 8 secunde
SA TRAITI BINE! ....NE CIURUIE PRETURILE PRECUM TOVARASUL SUSPENDATU CARE LA DURUT IN COT DE AGRICULTURA
meneito, acum 4290 zile, 17 ore, 9 minute, 33 secunde
Ba si daca nu era seceta si daca nu era criza politica tot se scumpeau toate, pentru ca asta e o tara de hoti lacomi si hrapareti!Daca n-as fi locuit in tara asta as fi fost de acord cu voi, dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.