Ultima oră

MOZAIC INTERNATIONAL: Cat de periculoase pot fi deodorantele de interior?

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 990 vizualizări
Sprayurile folosite de obicei în casă ar putea dăuna sănătăţii cardiovasculare. Erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii.

O echipă de cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel a pus în evidenţă posibile efecte dăunătoare asupra inimii, relatează passionsante.be, citat de Agerpres. Cercetările lor s-au desfăşurat pe circa 600 femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior. Specialiştii au trecut apoi la utilizarea fiecăruia dintre ele, la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii. Rezultatul a fost că, cu cât femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii. Cercetătorii apreciază că sunt necesare "urgent" alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventă şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvântul de ordine în utilizarea lor fiind "prudenţă".

Merkel la Chişinău

Cancelarul german Angela Merkel urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova pe 22 august, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Vlad Filat, preşedintele Nicolae Timofti şi liderii partidelor parlamentare, relatează ProTV Chişinău. În cadrul acestei vizite, cancelarul german va susţine, de asemenea, un discurs public la Palatului Republicii şi va participa la un ceremonial de depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. "Investiţiile germane în economia moldoveană sunt foarte importante. Nu mă refer doar la ponderea acestor investiţii. Acest mesaj politic puternic pe care urmează să-l transmită Merkel în urma acestei vizite, cu siguranţă va servi ca argument în plus pentru ca potenţiali investitori germani să vină în Republica Moldova să investească", a declarat Filat pentru postul Europa Liberă.

Scene de groază în Siria

Înregistrări video extrem de violente care arată rebeli sirieni aruncand oameni de pe o clădire sau ucigand cu brutalitate un bărbat au început să circule pe internet, suscitand indignarea ONG-urilor pentru drepturile omului şi a militanţilor. Cele trei înregistrări, postate pe Youtube, şi care nu au putut fi autentificate sau datate, par a fi fost filmate în regiunea Alep. Oamenii regimului şi rebelii care se luptă de 17 luni în Siria sunt acuzaţi deseori de violarea drepturilor omului şi de crime. Şeful Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, a precizat că, dacă aceste înregistrări vor fi autentificate, va condamna ferm "atrocităţile". Una dintre înregistrări arată o mulţime de oameni strigand "Allah Akbar" (Dumnezeu este cel mai mare), în jurul mai multor cadavre care zăceau pe trotuar, în timp ce alte trei victime sunt aruncate de pe acoperişul clădirii. Într-o altă înregistrare, un bărbat legat la ochi şi cu mainile încătuşate la spate încearcă să se opună în momentul în care un grup de oameni îl forţează să se întindă pe drum. În timp ce aceştia strigă "Allah Akbar", un bărbat apare cu un cuţit şi îi taie gatul. "Aceasta este soarta tuturor celor care îl susţin pe Bashar (al-Assad)", afirmă cameramanul. Într-un al treilea videoclip, filmat în provincia Alep, un bărbat cu barbă este scos dintr-o maşină cu mainile legate la spate şi aruncat la pămant. Un bărbat trage în el cu pistolul şi un altul cu o puşcă mitralieră.

S-a stabilit: atentatul din Bulgaria a fost comis de un kamikaze

Autorul atacului terorist comis la mijlocul lunii iulie pe aeroportul din Burgas a fost un atentator-sinucigaş, care avea cetăţenie străină, au stabilit anchetatorii. "A fost vorba de o persoană care în mod deliberat şi-a curmat propria viaţă pentru a provoca moartea mai multor oameni", a afirmat Georgi Iliev, investigator în cadrul Serviciului Naţional de Anchetă al Bulgariei. Anterior, au existat versiuni potrivit cărora autorul atacului terorist nu ştia că transporta explozibili. Mass-media bulgare şi internaţionale avansaseră ipoteza că explozia a fost comisă de un presupus curier de droguri, care a folosit un "orb". O altă versiune spunea că autorul atentatului se afla în momentul comiterii acestuia sub influenţa puternică a drogurilor şi nu era conştient de faptele sale. Atentatul comis în seara zilei de 18 iulie, pe aeroportul din Burgas, a aruncat în aer un autobuz cu turişti israelieni, omorand şase persoane - cinci rezidenţi israelieni şi un şofer bulgar. Teroristul a fost a şaptea victimă. Alte peste 30 de persoane au fost rănite.

Bilanţul victimelor cutremurielor din Iran a urcat brusc

Cele două cutremure de pământ de mare magnitudine care au lovit sâmbătă nord-vestul Iranului s-au soldat cu moartea a 306 persoane, majoritatea femei şi copii, şi rănirea a 3.037, a declarat ministrul iranian al Sănătăţii, Marzieh Vahid Dastjerdi. Ministrul a precizat că printre corpurile neînsufleţite aduse la morgile spitalelor, se aflau "219 femei şi copii şi 49 de bărbaţi", în total 268. Mass-media iraniană a informat duminică că unele cadavre au fost îngropate la faţa locului fără a fi trimise la morgile din regiune. Potrivit dnei Marzieh Vahid Dastjerdi, care a prezentat un raport în faţa Parlamentului, dintre cei 3.037 răniţi, "2.011 au primit îngrijiri medicale la faţa locului", iar alţii au fost trimişi la spitalele din regiune. Cele două cutremure cu magnitudine de 6,3 şi 6,4, potrivit Institutului de seismologie al SUA, au lovit sâmbătă la interval de câteva minute oraşele Varzeghan, Ahar şi Heris în provincia Azerbaidjanul oriental, situată în nord-vestul Iranului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.