Ultima oră

Video!!!Staţia Meteo Focsani: Vară “vran-africană”: 30 de zile caniculare, 21 de nopţi tropicale

Ziarul de Vrancea
7 aug 2012 11182 vizualizări
Meteorologii spun că anul acesta a fost unul a extremelor, cu o iarnă antologică şi caniculă nemaiîntalnite în analele Staţiei Meteorologice din Focşani.Ieri, la 15.30, în Focşani s-au înregistrat 41,04 de grade Celsius la umbră, în adăpostul din platforma meteo, fiind a 30-a zi de caniculă.In realitate, temperatura a urcat în oraş pană la 45 de grade Celsius, din cauza noxelor şi a asfaltului, iar la sol pană la 58 de grade.Specialiştii spun că seceta va continua şi este puţin probabil să plouă suficient pentru salvarea culturilor agricole

Anul acesta va rămane în istoria meteorologiei ca un an al extremelor, cel puţin în zona de sud-est a ţării, cu o diferenţă de peste 60 de grade Celsius între o iarnă considerată foarte geroasă, care a coborat mercurul din termometre pană la – 21,6 grade, şi o vară cu adevărat toridă, peste care se adaugă şi o secetă teribilă. Ieri s-a înregistrat în Focşani maximul de temperatură al ultimilor ani, 41,04 grade Celsius la umbră, în adăpostul de la Staţia Meteorologică. Aceasta aproape că a depăşit recordul maxim absolut de temperatură, înregistrat în Focşani, de 41,1 grade Celsius la umbră, pe 22 iulie 2007. În realitate, în oraş, temperatura a fost cu 4-5 grade mai ridicată, din cauza noxelor, a asfaltului şi betonului care încing şi mai tare oraşul, după cum ne-a spus meteorologul Florin Lăcătuş, şeful Staţiei Meteo Focşani. Acesta spune că temperaturile date publicităţii se măsoară în condiţii de umbră, într-un adăpost special, la o distanţă de 2 metri de sol. Asta face ca în realitate fierbinţeala de la sol şi din aer să fie mult mai mare. Ieri, pe platforma de măsurare a staţiei aproape că nu se putea sta. Heliograful ne arăta că soarele ardea exact ca în Africa sahariană, 14 ore pe zi. Disperaţi de seceta prelungită, vrancenii au ajuns să sune la Staţia Meteo pentru a întreba dacă nu cumva se arată ceva nori de ploaie, însă răspunsurile i-au dezamăgit. Ultima speranţă a rămas la Cel de Sus, aşa că de astăzi, icoana Maicii Domnului de la Dălhăuţi, considerată ca fiind făcătoare de minuni, va fi scoasă în procesiune prin satele parjolite de soare, în speranţa că pămantul însetat va fi udat cu un pic de ploaie. Meteorologii vranceni spun însă că ceva înnorări temporare şi averse sunt posibile doar pe la munte…

Canicula şi seceta ne bagă în istorie

Peste valul de caniculă care a început în luna iunie se suprapune o secetă severă, pluviometrul din platforma staţiei meteo fiind aproape un obiect de decor în această vară. Florin Lăcătuş spune că am avut în această vară 30 de zile consecutive de caniculă, în care temperatura a depăşit 30 de grade, şi 21 de nopţi tropicale, atmosferă resimţită acut de populaţie, printr-un indice de disconfort termic accentuat, care a depăşit cu 3 pragul critic de 80. Recordul de temperaturi din iunie, iulie şi începutul lui august a făcut ca vara aceasta să fie considerată cea mai caldă din ultimii 52 de ani, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. La Focşani, cele mai vechi înregistrări la care se raportează meteorologii sunt din 1976, atunci cand a fost înfiinţată staţia. Temperaturi comparabile, însă doar pentru cateva zile, s-au înregistrat între 16 şi 26 august 2007. “Atunci s-au atins şi depăşit frecvent 35 – 40 de grade Celsius. Recordul maxim absolut de temperatură în Focşani s-a înregistrat în 22 iulie 2007, de 41,1 grade. Aceste temperaturi s-au înregistrat strict la umbră şi în staţia meteo. Spre deosebire de 2007, acum avem un record de zile caniculare consecutive”, ne spune meteorologul Lăcătuş. La nivelul solului, temperaturile urcă şi mai mult, termometrele din platforma meteo indicand în ultimele zile 57 - 58 de grade Celsius, o febră specifică mai mult ţărilor africane. Florin Lăcătuş spune că valul de căldură care a afectat ţara vine chiar din Africa.

Două luni fără ploaie

Peste valul de caniculă fără precedent se suprapune şi seceta. În Vrancea nu a mai plouat serios din luna iunie. Dacă în iunie trebuiau să cadă în mod normal în jur de 80 de litri de precipitaţii pe mp, abia au căzut zece litri, şi aceştia disparaţi. Nici în iulie nu a fost mai bine. Faţă de o medie multianuală de 65l/mp, abia dacă am avut 20 de litri de ploaie, deficitul de apă din sol fiind la un nivel istoric. Seceta pedologică se vede pe campurile arse de soare, dar şi pe rauri, care au început să se evapore de cum sosesc la campie. Specialiştii vorbesc despre încălzirea globală, fenomen care a devenit palpabil. “A crescut temperatura anuală cu 0,3% anul trecut, faţă de media multianuală de 10,9 grade Celsius”, spune Florin Lăcătuş, care vorbeşte de un an care nu ar trebui să ne mai mire din acest punct de vedere. Dacă acum şase luni, în februarie, aveam zăpadă cat casa şi ger de -21 de grade Celsius la Focşani, iată că sfarşitul lui iulie ne-a adus un val de caniculă şi o secetă fără precedent. Bătranii spun că nu au trăit în viaţa lor o vară atat de căduroasă, care să usuce pană şi buruienile. Meteorologii spun că Vrancea este judeţ vulnerabil la secetă estivală din pricina Carpaţilor de curbură. Norii cumulonimbus, care aduc ploaia, sunt ţinuţi departe de munţi, care au un rol deversor. Practic, frontul atmosferic venit din vest se sparge în zona montană a Vrancei, la Tulnici, Soveja. Doar cand norii vin dinspre marea Neagră, Vrancea este udată de ploaie din belşug.

Agricultori, pregătiţi-vă de secetă pe termen lung

Elena Mateescu, directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat într-un interviu acordat presei centrale că ne aşteaptă veri şi mai fierbinţi. “La acest moment, putem aprecia că, primele 2 luni din vara 2012 semnifică trendul crescător al creşterii temperaturilor în contextul fenomenului schimbărilor climatice”, a arătat specialistul, punctand că aria destul de mare la nivelul ţării cu zile caniculare consecutive a determinat ca luna iulie să fie cea mai călduroasă din 1961 şi până în prezent. Informaţiile de la Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu (ECMFW) estimează pentru România faptul că, în lunile august şi septembrie, temperaturile medii lunare pot fi mai ridicate decât în mod normal. Potrivit estimărilor, seceta continuă în regiunile agricole sudice şi sud-estice ale ţării, inclusiv în Vrancea, acestea fiind cunoscute ca fiind cele mai vulnerabile regiuni la fenomenul de secetă. “Sub aspect pluviometric, pentru perioada 2000-2099, peste 90% din modele proiectează secete pronunţate în timpul verii, în special în sudul şi sud-estul ţării, cu abateri negative faţă de perioada actuală mai mari de 20%. De asemenea, fenomenul de încălzire globală va conduce la creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor extreme. Alternanţa rapidă între canicula severă/secetă accentuată şi precipitaţii abundente/inundaţii, fiind din ce în ce mai evidentă”, arată meteorologul Elena Mateescu.

Iadul se mută pe pămant

Şi meteorologii vranceni spun că 2011 şi ce a trecut din 2012 arată că traversăm ani mai calzi decat normalul. „Datele climatice din ultimul secol evidentiază o încălzire progresivă a atmosferei şi o reducere semnificativă a cantităţilor de precipitaţii. Temperatura medie anuală pe ţară a crescut cu o,5 gr. Clesius în aproape toată ţara, din punct de vedere sezonier constatandu-se încălziri semnificative îndeosebi în perioada de început de iarnă şi în cursul verilor. Sub aspect pluviometric, în ultimii ani s-a evidenţiat o tendinţă generală de scădere a cantităţilor anuale de precipitaţii, evidenţiindu-se totodată, o intensificare a deficitului de precipitaţii îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării. Fenomenul de încălzire globală a condus şi la cresterea frecvenţei evenimentelor extreme”, spun meteorologii vranceni. (Silvia VRÎNCEANU)

Pe platforma webtv a ziarului nostru – www.ziaruldevrancea.ro – puteţi vedea un reportaj video realizat luni, de către reporterii noştri Silvia Vrînceanu şi Aurelian Ivan, la Staţia Meteorologică Focşani.


Criza a afectat şi staţia meteo

La Staţia Meteorologică Focşani lucreză doar patru oameni, care urmăresc vremea, inclusiv pe perioada nopţii. Pe fondul crizei financiare, în ultimii ani s-a redus numărul punctelor de măsurare din judeţ, care se ridicau la 20. În prezent se mai raportează precipitaţiile şi alte fenomene meteo doar de la Tamboieşti, Suraia şi Panciu, în vreme ce staţia meteo de la Tulnici a devenit punct de practică al facultăţii de Geografie de la Universitatea Iaşi. Un lucru bun este că staţia meteo de la Focşani este complet automatizată de mai mulţi ani.

Extremele Staţiei Meteo Focşani

Temperatura medie multianuală- 10.6 gr. C (1977-2000)
Temperatura maximă absolută- 41,1 gr. C/ 22.07.2007
Temperatura minimă absolută- -28,0 gr C 13.01.1985, -21,6 gr C. feb 2012
Temperatura medie cea mai ridicată- 12,5 gr C/2007
Temperatura medie cea mai coborată- 9,1 gr C/1985
Precipitaţii medii multianuale- 547,2 l/mp (1977-2000), 521.6 l/mp
Maxima de precipitaţii în 24 ore- 112,8 l/m.p. 12.07.2005
Cel mai ploios an- 2005 (796,7 l/mp)
Cel mai secetos an- 1994 (293,8 l/mp)

FENOMENE EXCEPŢIONALE

Ger năpraznic -28,0 gr. C 13.01.1985
Inundarea oraşului în zonele joase- 05.07.1991, 05.10.1992, 12.07.2005
Vijelie cu efecte devastatoare (copaci rupţi, maşini avariate, acoperişuri distruse) 25-26.06.1996
Zile cu caniculă consecutivă- 1994, 1999, 2000, 2001, 2002, 2007, 2012
Zilnic temperaturi maxime peste 30 gr. – iulie 2001, iulie 2006, iulie 2007, iunie, iulie, august 2012


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.