Ultima oră

Ziua Eroilor, marcată la mausoleele eroilor din judeţ

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 1854 vizualizări
Cele mai importante activităţi sunt programate la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, unde se odihnesc peste 5.000 de soldaţi u azi va avea loc în Vrancea şi un maraton în cinstea eroilor neamului

Vrancenii sunt aşteptaţi astăzi în număr mare, de Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, să omagieze memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru a apăra poarta Moldovei în timpul primului Război Mondial. „Şi pe aici nu se trece!”, aşa a spus generalul Eremia Grigorescu pentru a-şi impulsiona ostaşii să apere Romania Mare. Oficialităţile locale şI judeţene au pregătit pentru ziua de 6 august ceremonii în memoria ostaşilor din primul război mondial la Mărăşeşti, Mărăşti, Tişiţa şi Soveja cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. Startul manifestărilor va fi dat la Soveja, unde între orele 12.00 şi 13.00 va avea loc un serviciu religios de comemorare, alocuţiuni ale invitaţilor şi depuneri de coroane. Sărbătoarea sovejeană a început de ieri în localitatea din munţii Vrancei, unde au fost programate mai multe evenimente menite să promoveze cultura şi tradiţia zonei. Principalele manifestări vor avea însă loc la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, unde îşi dorm somnul de veci 5.073 de ostaşi. Pe Culoarul Cavalerilor, alături de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se află şi mormantul Măriucăi Zaharia, copilul-erou de 12 ani din satul Haret care a furnizat armatei date despre înaintarea nemţilor din nucul aflat în spatele casei sale şi care a fost doborată de glonţul unui lunetist neamţ. La mausoleu şi-au dat întalnire între orele 16.00 şi 17.00 autorităţile judeţului, veterani şi văduve de război, dar şi simpli cetăţeni. Aceştia se vor opri mai întai la Monumentul Vitoriei de la Tişiţa, de la 15.00 la 15.30, pentru o scurtă ceremonie de depunere de coroane. Festivitatea va începe cu oficierea serviciului religios de comemorare a eroilor neamului, după care va continua cu alocuţiuni ale oficialităţilor, depunerea de coroane şi defilarea gărzii de onoare. Ţinand cont de vara politică fierbinte, la manifestări nu şi-au anunţat prezenţa politicieni din conducerea ţării, însă cu siguranţă nu vor lipsi reprezentanţi ai Guvernului şi ai conducerii Armatei, aşa cum s-a întamplat în fiecare an.

Comemorăm 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români


Astăzi se comemorează o pagină importantă din istoria Romaniei. În iulie-august 1917, armata germană, comandată de generalul Mackensen, încercand să străpungă frontul româno-rus şi să ocupe pămantul dintre Siret şi Prut, dezlănţuie la Mărăşeşti o ofensivă puternică. Deşi inferiori numeric, românii reuşesc să respingă atacul armatei germane şi apără cu preţul a mii de morţi poarta Moldovei. “Şi pe aici nu se trece!“ a spus atunci generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane. Istoricii spun că generalul Constantin Christescu i-a uimit pînă şi pe nemţi cu modul în care a conceput planul bătăliei care se predă acum la cursurile de strategie militară. La 6 august 1917 a început contraatacul eroicului batalion 1 din Regimentul 50 Infanterie sub comanda căpitanului Miclescu, acţiune care a determinat retragerea nemţilor. Apoi, Regimentul 51/52 Infanterie, condus de maiorul Grigore Ignat, a îndeplinit cu preţul vieţii ordinul de a ţine pe loc înaintarea trupelor germane. George Ulise Negropontes, fost primar al „oraşului erou” Mărăşeşti, aprobă apoi bombardarea Comandamentului German încartiruit pe o proprietate a sa. Preţul victoriei: 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români. Ostaşii căzuţi în acea zi au fost înmormantaţi în viile moşierului Ulise Negropontes, pentru ca din 1924, în prezenţa reginei Maria, să fie reînhumaţi în criptele mausoleului. Puţini ştiu că mausoleul a fost ridicat prin subscripţie publică, lucrările fiind abandonate mai mulţi ani din lipsă de bani. (C. MARIN.)

Maratonul “Pe aici nu se trece”

Pentru al doilea an consecutiv, în cinstea eroilor neamului, pe 6 august se va desfăşura maratonul „Pe aici nu se trece”, organizat de Asociaţia Romană pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, structura centrală şi ARPIA, filiala Focşani în parteneriat cu Ro Club Maraton şi Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea. Maratonul se desfăşoară între localităţile Mărăşti şi Mărăşeşti, pe un itinerariu ce include locuri în care ostaşii Armatei Române au purtat crancene bătălii în Primul Război Mondial, pentru apărarea gliei străbune, pe o distanţă de 46 km. Startul se va da la ora 06.00 dimineaţa din faţa Mausoleului Mărăşti, iar traseul va continua prin faţa Monumentului Francez din Varniţa, Monumentul închinat memoriei Ecaterinei Teodoroiu din Străoane şi Monumentul Eroilor din Panciu. Maratoniştii vor continua alergarea la Monumentul de la Tişiţa şi vor trece linia de sosire la Mausoleul Mărăşeşti. Organizatorii vor stabili puncte de hidratare pe traseu. La start s-au însris în jur de 30 de participanţi, printre care şi o maratonistă venită tocmai din Japonia, care a alergat pană acum la 88 de maratoane din întreaga lume. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.