Ultima oră

Dosarele comunistilor vrînceni vor putea fi citite peste 50 de ani

Aurelian Ivan
25 iul 2012 2087 vizualizări
Faimoasele dosare de cadre care conţin amănuntele picante din viaţa intimă a comuniştilor vrînceni sau „tunurile financiare” date de aceştia sistemului vor putea fi făcute publice abia peste 50 de ani

Mulţi dintre cei care îşi turnau la securitate cu manie proletară rude, prieteni, colegi, care ulterior ajungeau în temniţele comuniste trăiesc şi astăzi, la fel de bine şi în posturi cheie din judeţul Vrancea. Sunt oameni care furau cu camioanele de la CAP-uri, îşi tratau amantele regeşte cu mancare pe care romanul de rand nu putea decat să o viseze, iar partidul ştia toate aceste lucruri. Anchetele s-au transformat în mii şi mii de dosare îngălbenite deja de vreme. Arhiva PMR şi PCR a fost preluată după 1990 şi de ani de zile stă în praful clădirilor Arhivelor Naţionale din Focşani. O parte din această arhivă poate fi consultată la sala de lectură, dar dosarele „fierbinţi” sunt ascunse bine, departe de ochiul publicului. Dosarele de cadre cuprind intimităţi despre cei mai influenţi oameni ai partidului care a condus Romania pînă în anul 1989. Sutele de mii de file de dosar cuprind lucruri care i-ar şoca şi revolta în acelaşi timp pe oamenii de astăzi, dacă ar fi citite, numai că acest lucru nu se poate. „Aceste dosare nu sunt publice, deci nu pot fi citite. În conformitate cu Legea 16/1996 aceste dosare de cadre şi personale pot fi văzute la 75 de ani de la întocmirea lor şi la 40 de ani de la moartea celui care a făcut obiectul dosarului, în condiţiile în care ar reieşi date despre viaţa intimă”, ne-a declarat recent Florin Dîrdală, reprezentantul Arhivelor Naţionale, filiala Focşani. Dosarele de personal conţin foarte multe date despre viaţa intimă a membrilor marcanţi ai Partidului Comunist Roman din Vrancea. Mulţi trăiesc şi astăzi şi se bucură de privilegiile capitalismului după ce au pus un ban deoparte din „munca” epuizantă în anii de  socialism. Activitatea de turnător era destul de extinsă, existand zeci de mii de scrisori despre oamenii partidului, cele mai multe anonime. Colegiul de Partid avea în atribuţii investigaţia la faţa locului pentru a confirma scrisorile turnătorilor. Dacă membrul de partid era găsit vinovat, atunci era excomunicat din toate funcţiile partidului. Ca şi acum, unii erau salvaţi de relaţiile pe care le aveau „la centru” . La Arhivele Naţionale sînt trei camere pline cu dosarele foştilor membri ai PMR şi PCR din perioada 1950 şi pînă la destrămarea regimului comunist şi a partidului care a creeat maleficul instrument prin care a controlat viaţa intimă a oamenilor. (Aurelian IVAN)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.