Ultima oră

Raport devastator de la Bruxelles-Scandalul politic actual a atras critici crunte fata de situatia statului de drept

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 757 vizualizări
Comisia Europeana publica azi raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare privind Justitia din Romania. Scandalul politic a atras critici crunte fata de situatia statului de drept.


Romania primeste cel mai critic raport pe Justitie de la aderare: valorile fundamentale europene nu sunt respectate, increderea UE este zdruncinata, monitorizarea va fi accelerata cu „misiuni regulate de evaluare" la Bucuresti. Acestea sunt principalele masuri ce se asteapta sa fie anuntate de Comisia Europeana prin raportul pe Justitie al Romaniei pe ultimii cinci ani in cadrul Mecanismului pentru Cooperare si Verificare (MCV), rezerva cu care a fost aprobata aderarea noastra si a Bulgariei la UE, in 2007.

„Cu toate ca raportul de astazi analizeaza reformele din ultimii cinci ani, actualele dispute politice nationale constituie o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum si ridica intrebari serioase pe tema viitorului reformelor incepute in Romania", avertizeaza Comisia Europeana. Nu se pune problema ridicarii MCV in acest moment, ba mai mult, in cazul particular al Romaniei, o noua evaluare va fi facuta, inclusiv cu experti CE pe teren, in cursul acestui an. Monitorizarea se va referi in special la cele mai grave amenintari la statul de drept si independenta Justitiei in stransa legatura cu recentele evenimente politice.

Angajament politic national

„Evenimentele recente subliniaza ingrijorarea Comisiei Europene in legatura cu caracterul ireversibil si durabilitatea reformelor in domeniul justitiei in Romania", care are nevoie de reinstaurarea respectului pentru statul de drept, se arata in proiectul de raport care va intra astazi in Colegiul Comisarilor de la Bruxelles pentru adoptare.

„Increderea partenerilor Romaniei in UE va fi castigata doar prin dovada faptului ca statul de drept este mai presus de interesele de partid, ca toate partile arata respect deplin pentru reforma sistemului judiciar, inclusiv la nivel constitutional, si ca reformele sunt ireversibile", se arata in raport. Dovada? E nevoie de schimbari legislative si un angajament politic national in privinta respectarii statului de drept prin indeplinirea a celor 11 puncte pe care presedintele Comisiei Europene i le-a dat premierului Victor Ponta saptamana trecuta si care au devenit parte a raportului MCV.

Atacurile la CCR, inacceptabile

Recentele interventii asupra atributiilor Curtii Constitutionale sunt considerate de Bruxelles ca „inacceptabile". „Guvernul si toate formatiunile politice, la orice nivel, trebuie sa respecte separarea puterilor in stat", arata proiectul de raport.

„Subminarea Curtii Constitutionale, anularea unor proceduri legislative, critici politice la decizii ale Justitiei si incalcarea unor principii fundamentale ale UE pun sub semnul intrebarii angajamentul Guvernului Romaniei fata de respectarea statului de drept si a independentei Justitiei", arata raportul.
Comisia Europeana a mai precizat ca este deosebit de ingrijorata de „indiciile potrivit carora au existat manipulari si amenintari la adresa unor institutii importante ale statului si ai unor membri ai sistemului judiciar".

Inca mai e nevoie de presiune externa

Comisia mai arata ca, in domenii importante, progresele au fost inregistrate in special ca rezultat al presiunii externe, iar MCV a fost un instrument-cheie.
„Faptul ca presiunea externa este inca necesara ridica intrebari despre sustenabilitatea si caracterul ireversibil al reformei", obiective a caror realizare este pusa serios la indoiala de actualele evenimente. Existau insa si progrese. Precedentele rapoarte anuale ale Romaniei pe Justitie aratau mult mai bine.

Mai multe citeste pe adevarul.ro

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.