Ultima oră

Ghinioniştii examenului de bacalaureat

Ziarul de Vrancea
9 iul 2012 2457 vizualizări
Doi absolvenţi de la colegiile Unirea şi Cuza au ratat bacul din pricina matematicii, în ciuda faptului că au avut note foarte mari la celelalte discipline u inspectoarea de specialitate spune că există şi „elevi ajunşi accidental” la profilurile de mate-info de la aceste colegii şi trec clasa din inerţie u „o zi proasta poate însemna o notă de 7, dar în nici un caz 4”, consideră şi profesorul Cornel Noană de la Unirea u 754 de note au fost contestate, cele mai multe la matematică, romană şi biologie

Doi candidaţi la examenul de bacalaureat din această sesiune se numără printre picaţii cu note la extreme. Unul dintre „ghinionişti” este Mihnea Teodor Panaitescu, absolvent al Colegiului Naţional Cuza, profilul matematică-informatică. Deşi poate părea curios avand în vedere profilul pe care l-a absolvit, teza acestuia la matematică a fost notată cu 3,95, ceea ce a condus la declararea sa ca fiind respins în această sesiune, deşi notele obţinute la limba romană scris – 9,29 şi chimie anorganică-9,30 îl recomandă ca fiind unul dintre elevii buni. O situaţie similară este şi la Colegiul Naţional Unirea, unde Laura Georgiana Slujitoru, absolventă a profilului matematică-informatică, a obţinut note aproape de extreme: 9,40 la limba şi literatura romană, 4 la matematică şi 9,80 la biologie. Deşi poate ar avut o şansă la contestaţii, aceasta nu a solicitat reevaluarea tezei, potrivit conducerii liceului. De altfel, numărul absolvenţilor de la Unirea care au depus contestaţii este redus: cel mult 30. Profesorul de matematică şi directorul Colegiului Naţional Unirea, Cornel Noană, spune că o astfel de notă la disciplina matematică reflectă dezinteresul faţă de această disciplină. „Ca să iei 4 la matematică înseamnă că nu te-a interesat subiectul respectiv, că nu s-a pregătit suficient la această disciplină. O zi proasta poate însemna o notă de 7, dar în nici un caz 4”, este de părere Cornel Noană.


Profesorii ar trebui să vadă potenţialul fiecărui elev


Rezultatele examenelor naţionale din acest an au arătat că nu romana a fost disciplina cu probleme, ci matematica atat la Evaluarea Naţională cat şi la Bacalaureat, unde nici jumătate dintre candidaţi nu au obţinut note de trecere. După finalizarea examenelor în şcoli şi la nivelul Inspectoratului Şcolar a început întocmirea unor situaţii comparative, pe marginea cărora curg comentariile. Părerile cadrelor de didactice sunt că rezultatele din acest an reprezintă oglinda sistemul romanesc de învăţămant. Desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, transformarea liceelor în colegii, locul asigurat la liceu indiferent de media de la Evaluarea Naţională, un viitor fără locuri de muncă, la toate acestea adăugandu-se probleme sociale reprezintă un cumul de factori care au contribuit la rezultatele tot mai slabe la examenele naţionale. „Copii ar trebui să fie pe ruta lor, la şcoala profesională, cei care nu pot face faţă cerinţelor din liceu, iar acolo nu ar fi avut toate aceste probleme. În plus este nevoie de oameni cu meserii, dar există problema siguranţei locului de muncă”, ne-a declarat Daniela Sarghie, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aceasta afirmă că, din constatările din teren, absolvenţii de gimnaziu refuză să se înscrie la şcolile profesionale, deşi există un program recent în acest sens. „Poate ar trebui ca profesorii să le vadă potenţialul din şcoala generală şi să îi ajute să se orienteze către şcolile cele mai potrivite, unde să înveţe o meserie potrivită”, este de părere inspectoarea Daniela Sarghie.


Elevi ajunşi accidental la Cuza şi Unirea


Cunoscand situaţia elevilor de la colegiile de elită din judeţ, fiind şi cadru didactic la Colegiul Cuza, Daniela Sarghie consideră că şi aici sunt elevi care promovează clasele dar nu au structura necesară finalizării unor studii în domeniul matematicii. „Mai sunt şi copii care nimeresc accidental la Cuza şi Unirea”, este de părere inspectorul de matematică. Lipsa interesului pentru învăţătură scade şi ca urmare a sistemului existent care le permite tuturor absolvenţilor de gimnaziu să intre la liceu, indiferent de nota de la Evaluarea Naţională. Toţi cei  2.921 de absolvenţi de gimnaziu care au susţinut Evaluarea în acest an au loc în liceele din judeţ, unde sunt 3.184 de locuri disponibile la zi, la care se adaugă alte cateva sute de locuri disponibile la învăţămantul seral şi fără frecvenţă. Inspectoratul Şcolar solicită în fiecare an Ministerului Educaţiei aprobarea unui număr de locuri în licee, pe baza solicitărilor fiecărei unităţi şcolare preuniversitare în parte, iar numărul locurilor disponibile declarate va fi atat cat să asigure posturile tuturor cadrelor didactice titulare pentru anul şcolar următor. (M. VLĂDESCU) 

A plouat cu contestaţii


754 de note au fost contestate la bacalaureat în Vrancea, cele mai multe nemulţumiri fiind la matematică, limba romană şi biologie. Potrivit unei situaţii centralizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, vor fi recorectate în centrul amenajat la Brăila 245 de lucrări la matematică T 2, 29 la matematică T1, 241 la limba şi literatura romană, 107 la biologie şi alte cateva zeci la celelalte discipline la care candidaţii au susţinut examen. Lucrările vor pleca spre Brăila în această dimineaţă unde trebuie recorectate pană pe data de 12 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 13 iulie. În acelaşi timp, Vrancea este centru de corectură pentru judeţele Buzău, Galaţi şi Vaslui. Lucrările din Buzău au ajuns de aseară în judeţ, iar cele din Galaţi şi Vaslui sunt aşteptate astăzi. Profesorii corectori s-au lăsat destul de greu convinşi de inspectori să-şi întrerupă vacanţa pentru a rezolva solicitările candidaţilor la diploma maturităţii. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
olaru, acum 4313 zile, 4 ore, 40 minute, 31 secunde
Iata un subiect exceptional pentru Ziarul de Vrancea! Liceul agricol din Odobesti, unde este director domnisoara prof. Zaharia, s-a clasat pe ultimul loc pe judet la promovarea bacului, respectiv 2 citeste integral
Emy, acum 4314 zile, 2 ore, 7 minute, 54 secunde
din nou ne este aratata prostia si proasta organizare a sistemului educational din romania. Domnul Noana este cel mai bun exemplu al sistemului comunist cu conceptii invechite ce nu poate realiza ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.