Ultima oră

Romania, amenintata cu suspendarea din Consiliul Europei pentru derapajele politice

Ziarul de Vrancea
5 iul 2012 1095 vizualizări
Motivul? Lipsa standardelor minime functionarii statului de drept.

Liderul eurodeputatilor crestin-democrati germani va initia procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime functionarii statului de drept.

Eurodeputatul Markus Ferber, presedinte al delegatiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscator al scenei politice romanesti, a declarat, in exclusivitate, pentru „Adevarul" Europa, ca va initia demersurile pentru o sanctiune fara precedent impotriva Romaniei din cauza pericolelor care ameninta statul de drept. „Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept", a declarat Ferber.

Aderarea la Schengen, in pericol

Potrivit eurodeputatului german, procedura nu va fi una usoara, fiind nevoie de vot in Parlamentul European. Ferber se arata dezamagit de pozitia socialistilor si a liberalilor, care au refuzat o dezbatere in plen, la Strasbourg, pe tema situatiei din Romania. Intrebat daca, in astfel de conditii, monitorizarea Comisiei Europene asupra justitiei romanesti ar trebui continuata, eurodeputatul german a spus: „Categoric, da. Este necesar ca un control sa continue", a spus Ferber, referindu-se apoi si la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

„In Germania, nerespectarea unei decizii a Curtii Constitutionale este de neconceput. Cum sa faci asa ceva? Este imposibil!", a afirmat eurodeputatul german. Germania a fost unul dintre aliatii Romaniei in privinta admiterii in spatiul Schengen, insa Ferber apreciaza ca si acest obiectiv este pus acum sub semnul intrebarii. „Exista ingrijorari serioase in Germania", a adaugat eurodeputatul german. Suspendarea voturilor in Consiliul European poate fi initiata de Comisia Europeana cu avizul Parlamentului, dar si de catre parlamentari, prin vot, sau la initiativa mai multor state membre.

Sar si socialistii

Daca pana ieri se situau de partea Guvernului Ponta, socialistii europeni incep si ei sa critice situatia din Romania. Susanne Kastner, presedintele Comisiei de aparare a Bundestagului, a declarat pentru Deutsche Welle: „Justitia trebuie sa ramana independenta. USL ar face bine sa respecte aceste reguli fiindca orice altceva inseamna un pas catre o directie gresita". Un alt parlamentar german, Gunther Krichbaum, a declarat: „Situatia depaseste, sub aspect negativ, tot ce s-a intamplat pana acum in Ungaria".

Cine este Markus Ferber

Markus Ferber este copresedinte al delegatiei Germaniei in Parlamentul European si face parte din CSU-CDU, coalitia politica a cancelarului german Angela Merkel, afiliata Partidului Popular European. Este europarlamentar de 18 ani, a fost implicat in procesul de aderare al Romaniei la UE, a avut pozitii dure legate de lipsa rezultatelor in lupta impotriva coruptiei din Romania. Exact acum patruani, pe 3 iulie 2008, eurodeputatul german avertiza,

intr-un interviu pentru Deutsche Welle, ca, din cauza evolutiilor politice la acel moment - demiterea Monicai Macovei si precedenta incercare de suspendare a presedintelui Romaniei -, sa-i fie blocate fondurile europene.

„Inainte de aderare, Romania, prin vocea Guvernului, a Parlamentului, a presedintelui si a tuturor responsabililor implicati in aderare, si-a luat un angajament ferm pentru reforme. Multe promisiuni facute inainte de aderarea la UE nu au fost respectate. Mai intai, exista neajunsuri in privinta absorbtiei fondurilor in agricultura si a celor structurale. Dar ceea ce lipseste cu adevarat in Romania este lupta impotriva coruptiei. (...) Comisia nu va cere Consiliului activarea clauzei de salvgardare, dar va trimite un mesaj clar Romaniei. Sper ca guvernul roman sa inteleaga, in special daca va analiza situatia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, Romania va fi viitoarea tara vizata de Consiliul European", a spus atunci Ferber.

Ce sanctiuni pot fi aplicate Romaniei

Dupa seria de atacuri si decizii controversate care au vizat institutii judiciare, Romania se va putea astepta la un raport critic pe justitie, care sa arate in special lipsa de responsabilitate si vointa politica in  respectarea justitiei. Unul dintre obiectivele Romaniei, dupa cinci ani de monitorizare pe justitie desi este stat cu drepturi depline in UE, era ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare prin care Comisia  Europeana urmareste pas cu pas evolutiile institutionale ce tin de reformarea mediului judiciar si luptei impotriva coruptiei sa fie inlaturat. Raportul pe progresele si/sau lipsurile justitiei urmeaza sa fie finalizat in maximum doua saptamani.

Statul roman poate fi amendat

Continuarea planului USL, cu pasii ce urmau dupa demiterea lui Vasile Blaga si Roberta Anastase, si interventiile asupra Curtii Constitutionale ar fi insemnat un semnal extrem de grav pentru Bruxelles. Serviciile comisarului european pe Justitie erau deja pregatite ca, in cazul in care aceste modificari ar fi fost operate, sa ceara de urgenta verificarea textelor legislative si compatibilitatea lor cu dreptul european. In cazul in care regulile europene ar fi fost incalcate, fiind vorba despre independenta justitiei, Comisia cere, de regula, declansarea procedurii de infringement accelerat. Acest lucru inseamna ca statul membru respectiv are timp maximum doua luni sa faca modificarile necesare pentru a fi in acord cu legile europene.

In caz contrar va fi dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie. Instanta europeana poate stabili amenzi uriase pentru statele membre si le obliga sa se conformeze regulilor UE. Salvarea Romaniei este, deocamdata, economia stabila. Derapajele democratice din Ungaria, combinate cu masuri insuficiente pentru a indeplini tintele bugetare stabilite de Bruxelles, au dus la masuri fara precedent pentru Budapesta. Comisia a anuntat ca, din cauza deficitului excesiv, nu va mai primi fondurile europene pe 2013. Romania nu este din acest punct de vedere in aceasta situatie, insa risca suspendarea fondurilor anul acesta, pe cinci programe operationale care inseamna practic peste 90% din finantarea nerambursabila ce ii este destinata, din cauza neregulilor in sistemul de achizitii publice si de management.

Ambasadorul SUA se arata ingrijorat

Dupa ce marti isi exprimase ingrijorarea fata de situatia din Romania, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a revenit, ieri, cu noi declaratii. Ambasadorul american a declarat ca situatiei ordonantei de urgenta privind modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale trebuie clarificata urgent: „Cred ca ar fi bine de stiut daca aceasta ordonanta este sau nu constitutionala. Eu nu ma pricep, nu sunt expert in Constitutia Romaniei, dar aceasta problema trebuie clarificata".

Gitenstein s-a referit si la intentia USL de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu. „Daca suspendarea este facuta intr-un mod care pare manipulator sau prin incalcarea Constitutiei, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este vazuta, in intreaga lume, aplicarea legii in Romania", a mai punctat ambasadorul SUA.

CV  

- Markus Ferber:

- Membru al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European.

- Profesie: Licentiat in electrotehnica (1990). Inginer de dezvoltare tehnologica (1990-1992).

- Cariera politica: Presedinte al CSU, filiala Augsburg-Land (din 1999). Presedinte al CSU, filiala Suabia (din 2005).

- Administratie: Membru in Consiliul local Bobingen (1990-1999). Membru al Consiliului regional Augsburg (din 1996). Presedinte al grupului de deputati CSU in Parlamentul European (din 1999). Presedinte al „Europa-Union" Bavaria (din 2000).

- Distins cu Crucea Federala pentru Merit. Medalia de Onoare a Bavariei pentru reprezentarea landului in Europa

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.