Ultima oră

Situaţia incompatibilităţii medicului-primar, în atenţia CNAS

Ziarul de Vrancea
22 iun 2012 1616 vizualizări
In acest moment, în comună, există un singur medic, Gabriela Haiducu, la peste 3.000 de oameni u soţul său, fostul primar Viorel Haiducu, a intrat în atenţia CNAS după scandalul reţetelor eliberate în timpul mandatului de primar u şeful demis al CAS, Mihai Copaci, spune că Haiducu nu avea voie să pună parafa u primarul nou ales la Ciorăşti spune că în comună este nevoie de minimum doi medici şi face diligenţe pentru rezolvarea situaţiei

Fostul primar din Ciorăşti, social democratul Viorel Haiducu, nu mai vrea să rămană în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, după scandalul reţetelor care purtau parafa sa, date în timp ce acesta era şi edil. Cele două activităţi sunt incompatibile. Situaţia sa a ajuns şi în atenţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care trebuie să dea un verdict în privinţa legalităţii documentelor dar şi a eventualelor probleme din sistemul informatic. Practic, pentru reţetele date, Viorel Haiducu ar putea fi obligat să dea banii înapoi statului. Probleme ar putea avea şi farmaciile care au eliberat medicamente pe baza reţetelor compensate date de primarul-medic de la Ciorăşti. Viorel Haiducu, după ce a pierdut alegerile locale de pe 10 iunie în faţa contracandidatului său de la APV, Nicolae Braicău, a depus o cerere la “banca sanitară” în această săptămană prin care solicită rezilierea contractului încheiat în acest an. Oficialii din sănătate analizează astfel solicitarea făcută de medicul de familie a cărui listă cu pacienţi a fost preluată prin convenţie de mai mulţi ani de soţie, medicul de familie Gabriela Haiducu. În momentul în care contractul va fi reziliat, asiguraţii fie vor trece pe lista soţiei, fie ar putea fi preluaţi de un nou medic, aceasta în cazul în care se va găsi un doctor care să vină în localitate.

“Haiducu nu avea voie să prescrie reţete”

Pană se va lua însă o soluţie, oficialii CAS continuă controlul început în luna iunie după ce se pare că Viorel Haiducu ar fi prescris reţete gratuite şi compensate deşi funcţia de primar nu ar fi trebuit să îi permită acest lucru.  Aşa se face că salariaţii instituţiei din sănătate au luat la mană reţetele primite spre decontare în ultimii ani pentru a vedea dacă parafa fostului primarul se află pe aceste formulare. “În acest moment, la nivelul CAS Vrancea se fac verificări privind prescripţiile medicale din punct de vedere a realităţii datelor înscrise şi cel al legalităţii şi exactităţii acestora. Avand în vedere că domnul doctor avea un contract cu CAS Vrancea, care era suspendat datorită faptului că soţia dansului avea o convenţie de înlocuire, în niciun caz dumnealui nu avea voie să prescrie reţete gratuite sau compensate. Pentru a se stabili situaţia trebuie să vedem dacă programul SIUI a avertizat la validarea reţetelor. În acest sens, am solicitat de la Bucureşti un punct de vedere privind modificările aduse în SIUI legate de validarea sau invalidarea unor reţete prescrise de domnul doctor ”, a spus Mihai Copaci, care pană ieri a ocupat funcţia de preşedintele CAS.

Problemă cu pacienţii care răman fără medic

Situaţia nu este deloc roză pentru locuitorii din comuna Ciorăşti care ar putea ramăne fără medic de familie. Mulţi dintre ei ajung la Focşani şi, în special, la Ramnicu Sărat, pentru a fi luaţi în evidenţă de un medic. Potrivit legislaţiei în domeniul sanitar, la o mie de pacienţi este nevoie de un medic. Or, în Ciorăşti sunt peste 3.300 de persoane. “Avem nevoie de medici de familie. Sunt 3.300 de asistaţi medical şi nu putem sta cu un singur medic, este imposibil pentru Gabriela Haiducu să ţină evidenţa. Şi doi medici ar fi puţin, dar ne-am descurca. Populaţia este îmbătranită şi împrăştiată în şapte sate ale comunei. Ar fi ideal dacă aş reuşi să fac nişte centre medicale ca măcar o dată pe săptămană să ajungă un cadru medical prin sate. Mai bine vine medicul la oameni decat să-i pun pe bătrani să se plimbe. Oamenii se duc pe la Ramnic şi chiar şi la Focşani pentru a fi în evidenţa unui medic”, ne-a spus şi Nicolae Braicău, primarul ales de la Ciorăşti. Fostul edil, Viorel Haiducu, nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. Se pare însă că acesta vrea să se ocupe de agricultură, în detrimentul activităţii medicale. (R. MANOLACHE, I. CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.