Video!!!Jariştea: Muncitori morţi la crama inginerului Porumb de la Jariştea
Accident cumplit la o societate de vinificaţie din Jariştea. Ştefan Bahamat, 41 ani, din Jariştea, şi Maricel Dinu, 42 ani, din Broşteni, doi munictori care lucrau la societatea de producere a vinului, au murit după ce au intrat într-o cameră unde erau vapori de alcool. Cei doi au încercat să spele cateva bazine unde se ţinea vinul, însă au inhalat vapori toxici provenţi, se pare, de la fermentaţia băuturilor. Accidentul a avut loc la crama inginerului Adrian Porumb din comuna Jariştea. La faţa locului a ajuns un procuror care anchetează decesul celor doi muncitori, dar şi o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Am fost solicitaţi pentru a scoate două victime care au coborat într-un bazin de vinificaţie din beton pentru a curăţa acest bazin.
Victimele au fost scoase de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Odobeşti şi nu a mai fost nevoie de intervenţia noastră. Cand am ajuns la locul intervenţiei se încercau manevre de resuscitare de către ambulanţă”, a spus plutonier adjutant Ionel Garboiu, de la ISU. Poliţiştii vranceni aşteaptă rezultatele de la medicina legală pentru a stabili exact substanţa pe care au inhalat-o bărbaţii. „S-au intoxicat cu o substanţă necunoscută. Necropsia va stabili cu exactitate cauza morţii”, spune inspectorul Bogdan Toader, de la poliţia vranceană. Primele ipoteze arată că cei doi şi-au pierdut viaţa după ce au inhalat sulf, în combinaţie cu monoxid de carbon.
Punctul de lucru de la Jariştea a fost închis
Trupurile lor au fost găsite chiar de soţia unuia dintre muncitori, angajată la aceeaşi societate. Femeia a intrat în stare de şoc, dar a avut puterea să alerteze şefii. “La fata locului am găsit doi bărbaţi, unul era decedat, iar pe unul l-am declarat eu în urma constatărilor meseriei noastre. S-a încercat resuscitarea timp de 40 de minute, din păcate fără rezultat. Cauza morţii probabil este intoxicaţie cu monoxid de carbon”, ne-a declarat dr. Dănuţ Ceamburu de la Ambulanţă. Bărbaţii erau angajaţi de şapte ani la crama inginerului Adrian Porumb, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din zonă, cu o experienţă de peste 40 de ani în viticultură. Acesta a înfiinţat o societate viticolă de familie, Odovitis, care exploatează 140 de hectare de vie, dar are în zonă şi “Crama de sub tei”, unde s-a produs accidentul de ieri. ITM a declanşat o anchetă pentru a stabili dacă cei doi aveau toate documentele de angajare în regulă. „Facem o cercetare pentru a stabili cauza, persoanele vinovate şi ce măsuri se impun pentru a preveni situaţii similare. Muncitorii aveau protecţia muncii semnată la zi”, a declarat Sorin Grădeanu, inspectorul şef adjunct de la ITM, responsabil de Securitate şi Sănătate în Muncă. El ne-a precizat că punctul de lucru din Jariştea al firmei a fost închis pană la înlăturarea pericolului. Astfel de incidente s-au mai produs în ţară, în ultima perioadă. (M. VLĂDESCU, D. CHIRIAC)
Doi bărbaţi au murit după ce s-au intoxicat cu vapori de alcool
Doi muncitori care lucrau la o societate de fabricare a vinului din comuna Jariştea au murit astăzi după ce au intrat într-o cameră unde erau vapori de alcool. Cei doi au intrat într-o cramă pentru a spăla cateva butoaie unde se ţinea vinul, însă au inhalat vapori toxici provenţi se pare de la fermentaţia băuturilor.
Accidentul a avut loc la crama inginerului Adrian Porumb din comuna Jariştea. La faţa locului a ajuns un procuror care anchetează decesul celor doi tineri muncitori, dar şi o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Se pare că cei doi şi-au pierdut viaţa după ce au inhalat dioxidul de carbon emanat de fermentaţia vinului. Potrivit specialiştilor, prezenţa CO2 în cantităţi peste limita admisă poate duce la îmbolnăviri profesionale, iar la concentraţii ridicate (4-5% vol., respectiv 40-50 l CO2/m3aer) provoacă decesul. Din acest motiv este obligatorie verificarea prezenţei dioxidului de carbon înainte de intrarea lucrătorilor în sala de fermentare. Aceasta se poate face uşor cu ajutorul unei lumânări aprinse. De profesie inginer horticol, Adrian Porumb este cunoscut pentru lansarea unui vin special pentru călători, botezat “Vinul turistului”, de către firma Odovitis din zonă. Vom reveni cu amanunte.