Ultima oră

COLOANA de stiri nationale:Parlamentul, solicitat să avizeze începerea urmării penale în cazul Borbely

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 757 vizualizări
DNA a sesizat ieri procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor privind începera urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere

Anterior, procurorul general al României a înaintat ieri ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe Laszlo Borbely. Dosarul de la DNA al ministrului Mediului se referă la atribuirea de contracte ale Administraţiei Naţionale Apele Române unei firme din Negreşti Oaş în schimbul amenajării apartamentului cuscrei sale. În acest caz, şeful DNA, Daniel Morar, reclama anul trecut presiuni ale politicienilor.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a convocat aseară la Palatul Victoria pe Laszlo Borbely pentru a avea o discuţie referitoare la acuzaţiile DNA, a anuţat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Suciu.

Cele mai interesante 10 activităţi din săptămîna "Şcoala Altfel" vor fi premiate

Cele mai interesante 10 activităţi desfăşurate în intervalul 2-6 aprilie în cadrul programului "Şcoala Altfel" din învăţămîntul preuniversitar vor fi recompensate financiar, a anunţat ieri secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea. La competiţia iniţiată de minister, fiecare unitate de învăţămînt va alege cele mai importante activităţi desfăşurate de elevi, potrivit unui formular special. Ulterior, activităţile selectate de şcoli şi trimise la minister vor fi triate, evaluate şi notate, în intervalul 7-18 mai. Săptămîna "Şcoala Altfel", lansată anul acesta de Ministerul Educaţiei, în premieră, este un program dedicat activităţilor educative extracuriculare şi extraşcolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor şi a profesorilor în activităţi de educaţie non-formală, care să pună în valoare talentele, preocupările extraşcolare şi competenţele elevilor, în domenii cît mai diverse.

Procuror, exclus din magistratură pentru consultaţii într-un dosar DNA

O procuroare de la parchetul Judecătoriei Timişoara a fost exclusă ieri din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că a dat consultaţii unui inculpat într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "În acţiunea disciplinară cu care a fost sesizată Secţia, Comisia de disciplină pentru procurori din cadrul Inspecţiei Judiciare a reţinut că magistrata Mărioara Sandu a avut repetate contacte cu o parte dintr-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara, ocazii în care a acordat consultaţii juridice în privinţa conduitei procesuale ce s-ar impune să o adopte, precum şi a obiecţiilor ce urmează să le invoce referitor la expertiza tehnică efectuată în dosarul respectiv", arată CSM. Hotărîrea Secţiei pentru procurori a CSM poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Legea cîinilor fără stăpîn revine în Parlament

PDL va relua, în Parlament, discuţiile despre Legea privind cîinii fără stăpîn, ţinînd cont de recomandările CCR, a anunţat ieri Elena Udrea. Printre prevederile noii legi, se numără, potrivit declaraţiei, înfiinţarea unor registre electronice de evidenţă a cîinilor fără stăpîn şi a celor cu stăpîn, dar de rasă comună, încurajarea sterilizărilor masive atît a cîinilor fără stăpîn cît şi a cîinilor de rasă comună cu stăpîn, încurajarea adopţiilor, prin amendarea celor care abandonează animalele după adopţie, microciparea cîinilor şi eutanasierea cîinilor agresivi sau bolnavi în fază terminală. "Deoarece problema gestionării cîinilor fără stăpîn are un impact major asupra vieţii şi siguranţei bucureştenilor, şi nu numai, cer USL să revină în Parlament la dezbateri pe legea iniţiată de PDL Bucureşti", a declarat Elena Udrea.

Proiect de lege privind avorturile, criticat dur de societatea civilă

Peste 20 de organizaţii neguvernamentale solicită Executivului să respingă propunerea legislativă privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină. Proiectul de lege condiţionează accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere voluntară a sarcinii de participarea la şedinţe de consiliere şi îşi propune, susţin ONG-urile, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor. "Vă supunem atenţiei faptul că, această propunere legislativă numeşte consiliere printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată că «avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale». Organizaţiile semnatare consideră că acest tip de consiliere nu face decît să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gîndire de 5 zile creează întîrzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei", spun reprezentanţii ONG-urilor. În opinia contestatarilor proiectului, propunerea legislativă depusă în martie încalcă solicitările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adresate statelor, inclusiv României, în sensul în care informaţiile transmise de personalul medical femeilor care solicită întreruperea sarcinii trebuie să fie oferite într-o manieră nediscriminatorie, lipsită de constrîngere sau influenţare a deciziei.

Continuă dezertările din PDL

Deputatul PDL de Timiş Gheorghe Ciobanu şi-a anunţat ieri demisia din partid. Ciobanu era vicelider al grupului PDL din Camera Deputaţilor. El a ocupat în trecut funcţiile de subprefect al judeţului Timiş şi de consilier local la Timişoara, iar în perioada 2002-2003 a fost director executiv la clubul Poli AEK Timişoara. În perioada 1990-2001, Ciobanu a lucrat la Vama Timiş, ajungînd, de la revizor vamal, director al Direcţiei Regional Vamele Timiş.
În ultima săptămînă, mai mulţi lideri ai PDL, în frunte cu Sorin Frunzăverde, au plecat din partid, mergînd la USL. Printre demisionari se află fostul primar al Slatinei, Darius Vîlcov, care era liderul PDL Olt. Acesta s-a înscris în PSD şi va candida din partea USL pentru un nou mandat de primar. Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, prim-vicepreşedinte al PDL Neamţ, a anunţat că se va înscrie în PNL şi va candida din partea USL pentru un nou mandat.

Ce scor trebuie să obţină PDL ca să rămînă la guvernare

Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe liderii PDL, luni noaptea, într-o întîlnire la sediul din Modrogan, că, dacă partidul nu obţine la alegerile parlamentare din toamnă cel puţin jumătate plus unu din scorul USL, va trece în opoziţie, au declarat surse democrat-liberale. Conform surselor citate, întîlnirea de luni noaptea dintre Traian Băsescu şi liderii PDL a avut drept scop stabilirea obiectivului PDL pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Şeful statului le-ar fi spus acestora că va aplica ad literam prevederile constituţionale privind formarea Guvernului, respectiv că la consultările pe această temă trebuie invitate partidele din Parlament, nu alianţele. Băsescu a arătat că, prin urmare, va avea în vedere care partid obţine cele mai multe voturi. În aceste condiţii, a avertizat Traian Băsescu, dacă PDL vrea să rămînă la guvernare şi după alegerile parlamentare din acest an, trebuie să obţină mai mult de jumătate din scorul USL. "Dacă nu, treceţi în opoziţie", le-ar fi transmis Traian Băsescu democrat-liberalilor. În ceea ce priveşte decizia de luni a BPN al PDL privind excluderea din partid a europarlamentarului Cristian Preda, fost consilier prezidenţial, preşedintele Băsescu nu a comentat-o direct, dar i-a întrebat pe liderii democrat-liberali: "Îi daţi pe toţi afară?", fără a primi nici un răspuns.
Preşedintele a declarat, la jumătatea lunii martie, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, întrebat dacă va numi un guvern USL, în cazul în care Uniunea va avea o majoritate parlamentară, că, potrivit Constituţiei, şeful statului invită partidele la consultări, iar USL este o alianţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.