Ultima oră

Alocaţia per student ajunge la 4.000 de lei

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 1099 vizualizări
Regulile privind finanţarea învăţămîntului superior se modifică începînd cu anul universitar 2012-2013

Ministerul Educaţiei alocă, în 2012-2013, 45.887 de granturi la admiterea în învăţămîntul superior şi creşte alocaţia per student de la aproape 2.800 de lei la 4.000 de lei. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Cătălin Baba. "Anul viitor, ministerul nu mai finanţează locuri la admiterea în învăţămîntul superior, ci dă granturi, adică o sumă de bani pe care fiecare universitate o poate împărţi între locurile bugetate sau parţial suportate de către studenţi împreună cu instituţia de învăţămînt superior. Astfel, ministerul alocă 45.887 granturi pentru licenţă, 25.426 pentru master, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru doctorat", a explicat Cătălin Baba. Suma primită pentru licenţă poate fi împărţită astfel încît universitatea să aibă un număr mai mare de studenţi, a precizat ministrul Educaţiei. El a subliniat că o universitate poate să folosească granturile primite numai pentru studenţii bugetaţi sau poate fracţiona suma astfel încît o parte să fie alocată de către unitatea de învăţămînt superior şi alta de către studenţi. "Universitatea poate stabili numărul de studenţi pe care îi primeşte. De asemenea, universitatea este cea care stabileşte taxele pentru studenţii care intră pe locurile nebugetate. Suma pe care ministrul o alocă pentru finanţarea de bază este aceeaşi în 2012 ca şi în 2011. În schimb, în 2012 va fi alocat per student echivalentul a 4.000 de lei, faţă de 2.600-2.800 pe an per student cît se aloca pînă acum. Rămâne la latitudinea universităţilor dacă vor dori un număr mai mare de studenţi, să împartă contribuţia împreună cu aceştia, sau vor dori locuri mai puţine de la buget şi mai multe la taxe. În acest fel, universităţile vor putea fi finanţate în funcţie de calitate", a explicat ministrul Educaţiei. Cătălin Baba a mai spus că nivelul taxei va fi decis de universităţi, dar a atras atenţia că valoarea reală a cheltuielilor pentru un student este de 4.000 de lei.
Cifra de şcolarizare alocată învăţămîntului superior a fost de aproximativ 61.900 în 2006 şi 62.850 în 2011. Numărul absolvenţilor care au promovat bacalaureatul a scăzut de la 174.078 în 2006 la 111.922 în 2011, 62.850 dintre aceştia din urmă fiind admişi în învăţămîntul de stat pe locuri bugetate. Proiectul de Hotărîre de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţămîntul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar şi universitar 2012-2013 a fost postat pe site-ul Ministerului Educaţiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.