Ultima oră

VIDEO!!! Vrancea "tremură" în fiecare zi, dar se cutremură din an în an

Aurelian Ivan
4 mar 2012 1980 vizualizări
O incursiune în epicentrul cutremurelor din Vrîncioaia ne arată o lume care s-a obişnuit atît de tare cu seismele încît nici nu le mai bagă în seamă u Observatorul Seismologic din munţii Vrancei înregistrează aproape în fiecare zi un cutremur

 Comuna Vrîncioaia a devenit cunoscută în toată lumea din ziua de 4 martie 1977. De aici a plecat seismul care cutremurat Balcanii şi a "dărîmat" Bucureştiul. 33 de cladiri s-au prăbuşit atunci, 1.500 de oameni au murit şi 11.000 au fost răniţi. La 35 de ani de la dezastrul din martie '77 în comuna vrînceană este linişte, aşa cum a fost şi în acea fatidică zi de 4 martie. Pe uliţe oamenii îşi văd de viaţă, dar nu au uitat groaza pe care au trăit-o cînd casele se legănau precum copacii în bătaia vîntului. "S-a cutremurat casa de a "chicat" veselarul de pe "păreţi". Eram la război, ţeseam, că aşa e la noi pe aici, am luat baiatul în spate, afară animalele "zgherau", găinile, cîinii urlau", îşi aduce aminte o bătrînă din comuna Vrîncioaia. "Cutremurul a fost "hioros", am ieşit cu "copchiii" pe uliţă, ţipau… Este puterea lui Dumnezeu", ne-a spus o altă localnică. Pe oricine ai întreba din această comună dacă îI este frică de cutremur cel mai des auzi "nu ne e frică”. “Păi dacă nouă ne este frică, dar celor de la oraş, de la bloc, ce să mai spunem?", ne-a spus un bătrîn. Oamenii din această comună s-au obişnuit cu seismele, mai mult, ei spun că nu prea le simt, că e mai rău de cei care stau în vale.

Peştişorii şi papagalii mai ceva decît computerele

În comuna Vrîncioaia funcţionează un Observator Seismologic ultraperformant. În mai multe puncte strategice din această comună sînt senzori care monitorizează pulsaţiile pămîntului. Într-una din încăperi sînt depozitate seismografe care au fost folosite de-a lungul a zeci de ani, de cînd există staţia. Aici este şi aparatul care a măsurat cutremurul din 4 martie 1977, care a fost scos din uz, dar care poate fi admirat în “camera muzeu”. Tot aici se află şi un aparat care înregistra seismele pe hîrtie afumată, un pendul de provenienţă rusească. În alte două încăperi mai multe acvarii cu peşti, cu broaşte testoase şi papagali atrage atenţia. Seismologii spun că micuţele vietăţi pot prezice cutremurul cu două ore înainte ca acesta să aibă loc. Practic, aceste vietăţi devin agitate şi sînt monitorizate în cadrul unor cercetări alternative.

Un cutremur de 4 grade pe lună

Aproape în fiecare zi Vrancea a fost zguduită de un cutremur. Pentru că magnitudinea este mică, mişcările scoarţei terestre nu se simt de către oameni. "Dacă ne referim la cutremure mici, în fiecare zi are loc un cutremur. Daca ne referim la cele mari, simţite, ele sînt mai rare. Odată pe lună avem unul cu magnitudinea de 4 şi peste 4, iar mai mari, peste 5 , avem unul sau două pe an", ne-a spus Ştefan Tătaru, şeful Observatorului Seismologic. Cei care lucrează în staţia seismică îşi doresc să nu se repete “marele cutremur”. În cutremurul din 1977 au murit multe personalităţi cunoscute din Romania. Printre cei 1.500 de oameni care şi-au pierdut viaţa se număra cel mai mare actor roman Toma Caragiu (51 ani), dar şi cîntăreaţa Doina Badea (37 ani) sau scriitorii Alexandru Ivasiuc (44 ani) şi Mihai Gafita (53 ani), regizorul Alexandru Bocăneţ (33  ani), poetul A.E. Baconski, dar şi tatăl diplomatului Theodor Baconski a decedat la 51 de ani în acel cutremur. Statisticile seismologilor arată că un cutrermur de magnitudine mare se produce în medie o dată la 40 de ani sau chiar mai mult, însă nimeni nu poate să spună exact cînd şi dacă se poate repeta cataclismul de 7,2 grade pe Richter de acum 35 de ani. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video din epicentrul cutremurelor vrîncene, Vrincioaia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.