Ultima oră

Bacinschi ţine răbojul deszăpezirii pe bileţele de buzunar

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 2881 vizualizări
Primăria Focşani pare a cheltui toţi banii destinaţi investiţiilor la străzi pentru acţiunile de deszăpezire Primarul contabilizează: deszăpezirea a ajuns la 30 miliarde lei vechi în Focşani u basculantele care duc zăpada în canalul Siret sînt contabilizate pe căpeţele de hîrtie u nici deszăpezirea judeţului nu s-a făcut cu mai multă transparenţă u cum autorităţile s-au mişcat încet, producătorii de carne sau pîine au deszăpezit singuri drumurile pentru a reduce pierderile din criza zăpezii

Deszăpezirea usucă bugetul local, iar în acest ritm municipiul Focşani şi-ar putea cheltui tot bugetul pe zăpadă. De acest lucru se plînge în mod constant edilul şef Decebal Bacinschi, care ieri era prin oraş, în faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă, unde maşinile Vega 93 Galaţi, dar şi muncitorii de la Direcţia de Dezvoltare lucrau, fără prea mare spor, la strîngerea zăpezii. Bacinschi a stat cu ochii pe muncitorii de la deszăpezire, pe care-i îndruma să facă dungă pe trotuare, să nu mai rămînă zăpadă decît pe spaţiul verde. “Pînă acum cred că deszăpezirea ne-a costat 30 de miliarde de lei vechi. Am luat utilaje prin atribuire directă, dar deocamdată nu le-am plătit. Nici nu mai ştim unde să ducem zăpada. Am mai dus la Canalul Siret, dar este foarte multă. M-aţi şi criticat că prin oraş e fleoşcăraie. S-au stricat şi borduri şi asfalt. Să nu mai spun ce este în Piaţa Unirii unde, în baza garanţiei, vreau să-i pun să repare anumite lucruri. Am observat că la unele construcţii s-a infiltrat apa în tavane”, ne-a spus primarul municipiului, “sensibil” la articolele critice la adresa administraţiei locale. De asemenea, dacă tot s-a ferit să spună cît costă o oră de deszăpezire la particular, vrînd-nevrînd, primarul ne-a arătat bileţelul pe care oamenii din Primăria Focşani ţineau evidenţa maşinilor care lucrau pe arterele înzăpezite din oraş. Asta pentru a demonstra că se lucrează. Maşinile de încărcat de la omul de afaceri gălăţean Corneliu Istrate intraseră în tură după orele 8.00 ale dimineţii şi erau pontate la cupa de zăpadă. De altfel, pentru a putea curăţa străzile din zona Bibliotecii Judeţene, cei de la Poliţia Locală puseseră fluturaşi de atenţionare a şoferilor. “În vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a lucrărilor de deszăpezire şi curăţare a străzilor, vă rugăm să parcaţi autoturismul în altă locaţie”, avertizau poliţiştii. În caz contrar, şoferii riscă amenzi între 300 şi 500 lei.

Pe unde se mai curăţă zăpada?

Informarea oficială de ieri a Primăriei a anunţat că peste noapte s-a acţionat cu şapte buldoexcavatoare şi 15 autobasculante în zona str. Odobeşti – între intersecţia cu B-dul Republicii şi intersecţia cu str. Mărăşeşti, dar şi pe str. N. Titulescu şi str. Ghe. Tătulescu. Astăzi, utilajele vor lucra la Piaţa Moldovei, pe străzile Peneş Curcanul, Duiliu Zamfirescu, Oituz, în zona Bibliotecii Judeţene, pe str. M Kogălniceanu, S. Bărnuţiu, D. Cantemir – parcare Casa de Cultură, dar şi în cartierul Sud – Al. I Iunie şi Al. Stadionului. „Echipele formate din muncitorii de la Serviciul Salubritate vor acţiona în zona Piaţa Unirii, în timp ce cei de la Serv. Spaţii verzi vor fi grupaţi în echipe de cîte 20 şi vor acţiona alături de utilaje, în zonele deja menţionate”, transmit oficialii municipali. Pînă săptămîna trecută s-au făcut două alocări de fonduri de la buget, un total de 20 de miliarde de lei vechi. Între timp, suma a crescut. Pînă la instaurarea stării de alertă, deszăpezirea în Focşani a fost făcută de Direcţia de Dezvoltare cu cele 25 de utilaje din dotare. Insuficiente ulterior, cînd pe străzile din Focşani au apărut în special maşinile celor de la Vega Galaţi, dar şi de la Arena, firma consilierului local PSD Neagu Nistoroiu. Evident, aceste firme, dar şi multe altele la nivelul judeţului au primit atribuiri directe pentru activitatea de deszăpezire, nu se ştie pentru ce sume. Ziarul de Vrancea a solicitat precizări cu privire la firmele contractate, dar şi preţul deszăpezirii de alertă însă pînă în acest moment nu a primit nici un răspuns oficial din partea autorităţilor. În continuare, Primăria anunţă zilnic cîte un program de intervenţie, însă în continuare Focşaniul arată ca un oraş polar cu tente de canal navigabil.

Judeţul s-a deszăpezit cum a putut

La cerut înainte, la justificat înapoi! Cam asta este şi deviza autorităţilor judeţene, care nu au oferit nici un fel de explicaţii publice cu privire la modul în care s-au cheltuit banii pentru deszăpezire alocaţi de Guvern, de Consiliul Judeţean Vrancea, de Primăria Focşani ori trimişi în judeţ de firme sau instituţii publice. Pentru cheltuielile cu deszăpezirea judeţului Guvernul a alocat 2,36 milioane lei, dar a trimis şi un ajutor umanitar în valoare de 86.500 lei şi 33 tone de motorină. Pe de altă parte CJ a primit ajutor de la autorităţile locale din alte judeţe, de peste 2,5 milioane lei. Deocamdată nu se ştie ce s-a întîmplat cu banii, întrucît autorităţile nu au dat publicităţii nici un raport de lucrări. Cert este un singur lucru şi anume că banii nu au ajuns, după cum a anunţat Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, care s-a văitat că au căzut “cantităţi imense, excepţionale” de zăpadă, pentru îndepărtarea cărora a cerut nu mai puţin de 12 milioane de lei de la Guvern.  Pe de altă parte, şi la nivel central zăpada este colorată politic. La sfîrşitul săptămînii, Guvernul a alocat primăriilor PDL din ţară cei mai mulţi bani pentru cheltuielile cu operaţiunile de deszăpezire efectuate în ultimele săptămîni, în condiţiile în care unele dintre primăriile PSD, mai numeroase pe lista avizată de Executiv, au primit şi sume cuprinse între 2.000 lei şi 5.000 lei.


Cum au ieşit oamenii de afaceri din nămeţi

În timpul nămeţilor istorice, marile firme vrîncene nu au aşteptat ajutor de la autorităţi. Producătorul de lapte Agroind Doaga a stat şase zile izolat pînă cînd conducerea a hotărît să deszăpezească singură drumul care face legătura dintre societate şi blocurile de la Doaga. “Şase zile am stat înzăpeziţi. L-am rugat pe dl prefect să mă ajute, l-am rugat pe dl Neaţă (directorul Direcţiei Agricole – n.r.), l-am sunat şi pe dl ministru să-i spun că şi noi avem nevoie de ajutor. La o oră după ce i-am dat telefon dlui Tabără l-au schimbat”, a declarat Petrică Azoiţei, directorul Agroind. Pînă la urmă, conducerea a luat trei utilaje de la firma de construcţii MBM şi a deszăpezit singură drumul.  Deşi maşinile au fost luate gratis, “pe prietenie”, Agroind a avut nevoie de 1.000 litri de motorină. În perioada de izolare la societate s-au strîns aproape 50.000 litri de lapte. Pe de altă parte, Avicola Focşani era cît pe ce să aibă probleme cu hrana păsărilor. “Am avut emoţii cu furajele. Primele maşini care au trecut de Rîmnicu Sărat erau ale noastre. Era dezastru dacă erau căderi de gaze, de curent”, a declarat administratorul Dan Vicol.  Producătorul Moripan Jariştea a reuşit să asigure pîine clienţilor din judeţ pe perioada înzăpezirii, iar societatea a reuşit să treacă de perioada grea fără a avea pierderi. Firma nu a avut probleme cu realizarea producţiei, ci cu distribuţia. “Cel mai greu a fost în Focşani, unde abia s-a intrat. Aici am avut cele mai mari probleme cu căpada pînă cînd s-a făcut cît de cît pîrtie şi s-a putut circula. În rest am ajuns şi la Soveja, Tulnici, Mera sau Vîrteşcoiu. Nu am avut traseu pe care să nu-l facem, chiar dacă în loc de două ore l-am făcut în patru”, a spus administratorul Nicuşor Epure. Şi producătorul de produse din carne Aurora Com Odobeşti a trecut mai uşor peste codul portocaliu, întrucît primăria oraşului a intervenit pe strada pe care se află sediul firmei, aşa încît aprovizionarea magazinelor nu a avut de suferit. (I. CREŢU, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.