Ultima oră

VIDEO!!!Mărţişoare dulci din susan şi cochilii de melc de prins în piept

Aurelian Ivan
27 feb 2012 2473 vizualizări
Meşteri populari de la Reghiu şi Nereju au venit să „momească” orăşenii cu mărţişoare dulci din susan şi alte creaţii naturale

 Cojile de nucă pe care le aruncăm sau melcii pe care îi găsim pe lîngă blocurile din Focşani primăvara, devin mărţisoare în mîinile meşterilor populari din zona de munte a judeţului Vrancea. Printre lucrările manuale sînt şi fluturii cu aripi din frunze "putrede". Un procedeu de uscare a frunzelor cunoscut doar de "artiştii" populari, transmis din generaţie în generaţie. Tarabele cu mărţişoare unicat au fost amplasate în faţa fostului Cinematograf Balada. Florentina Trifan a venit tocmai de la Reghiu pentru a-şi arăta "bijuteriile" la care a lucrat un an. "Anul acesta am adus varianta dulce a mărţişorului, cum făcea bunica acum 35 de ani, cu susan. Am mers pe plante, seminţe, frunze, mărgeluţe, ceară naturală", ne-a spus meşterul popular Florentina. Printre muncile agricole din timpul anului, mai spune ea, îşi găseşte timpul pentru a lucra mărţişoare pe care să le vîndă spre primăvară. Printre curiozităţile meşterilor poate fi văzut mărţişorul făcut din cochilia unui melc de care s-au prins flori nemuritoare sau şoricelul făcut din iarba uscată. "Este multă migală la aceste mărţişoare. De la tata am învăţat să sculptez lemnul, iar de la mama tehnica lucrului cu mărgeluţele. Mărţişoarele din lemn sînt cel mai greu de realizat. Se scobeşte cu o daltă specială în lemn de cireş", ne-a spus Tudoriţa Lupaş din Nereju.

"Sînt deosebite, nu am mai văzut aşa ceva"

Cei care au vizitat standurile meşterilor populari au rămas încîntaţi, unii şi-au cumpărat cîte un mărţişor pentru că preţurile sînt accesibile. Cel mai ieftin simbol al primăverii se vinde cu un leu, iar cel mai scump ajunge la 20 de lei. "Sînt deosebite, nu am mai văzut aşa ceva. Să avem o primăvară frumoasă", ne-a spus o focşăneancă. "Sînt drăguţe, migăloase, făcute manual. Vreau să cumpăr un mărţişor pentru soţia mea, negociem preţul poate mai scade, e criză", a răspuns un alt cumpărator, atras fiind de aceste mărţişoare unicat. (Aurelian IVAN)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.