Ultima oră

VIDEO!!!Satul Voetin: O lume îngropată în zăpadă, unde morţii stau neîngropaţi

Aurelian Ivan
16 feb 2012 28789 vizualizări
Reporterii noştri au reuşit să ajungă ieri cu un convoi umanitar la Voetin, unde autorităţile locale recunosc că sînt depăşite de situaţie şi cer ajutor

 Imagini incredibile în satul Voetin din comuna Sihlea, aşezare îngropată de două săptămîni în zăpadă. Drumuri acoperite de un strat de doi metri de omăt, morţi de 10 zile care trebuie îngropaţi, magazine şi cămări goale. Sînt realităţi pe care cei de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi cu Clubul Off Road Focşani, care au mers cu ajutoare în acest sat, le-au văzut şi au rămas fără cuvinte. Voluntarii au ţinut să meargă personal în sat, pentru a da ajutoare alimentare oamenilor înzăpeziţi. Imaginile cu case acoperite de zăpadă i-au impresionat profund pe cei care au praticipat la acţiune. Drumul pînă la satul Voetin a fost foarte dificil, chiar dacă s-a mers cu maşini cu tracţiune 4X4. Printre nămeţi, bătrîni plîngînd în timp ce încercau să-şi croiască drum prin zăpadă către animale din curte, oameni care nu pot să-şi îngroape morţii pentru că nu au ajuns la primărie să-şi scoată actele de deces. Vicepreşedintele ANAT Vrancea, Dragoş Horhocea, spune că a fost impresionat de drama acestor oameni. “Noi, cei de la ANAT, ne-am unit şi la inundaţii. Ne-am gîndit că puterea exemplului este cel mai frumos gest pe care îl putem face. Doar aşa putem să arătăm că atunci cînd vrei poţi să ajuţi oamenii. M-au impresionat oamenii necăjiţi, sub zăpadă, săraci. Este foarte greu", a declarat Dragoş Horhocea.


Tunele prin zăpadă ca să intre în casă


Oamenii au fost luaţi prin suprindere de amploarea căderilor de zăpadă. Mulţi încă îşi fac cruce cînd privesc nămeţii mai înalţi decît statura unui om. Viceprimarul din Sihlea, Constantin Purcăreaţă, a izbucnit în plîns, fiind depăşit de problemele comunităţii din Voetin. "Străzile sînt impracticabile, am luat legătura cu organele abilitate, nu mi-au răspuns. Conducătorii aştia mari au uitat de noi. Fac un apel către Guvern, situaţia din Voetin este mai gravă decît în alte părţi. Mai am doi morţi pe care nu am reuşit să-i îngropăm. Nu mai rezist acestor situaţii. Magazine goale, Poşta nu vine sa dea pensia la oameni. Nu avem medicamente", s-a plîns viceprimarul. Bătrînii neputincioşi au primit alimente de la agenţiile membre ANAT şi de la Clubul Off Road. "Ajutăm şi noi cît putem. Nu avem mult, dar ce putem facem", ne-a spus Marius Constantin de la Clubul Off Road, un grup de focşăneni care deţin maşini 4X4. Drumul între comuna Sihlea şi satul Voetin este anevoios. Sînt şase kilometri în mijlocul cîmpului, unde utilajele de deszăpezire nu au ajuns. Pînă nu intră o freză, drumul poate rămîne închis chiar şi zile întregi. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
marioara, acum 4473 zile, 13 ore, 49 minute, 29 secunde
sunt de parare ca e bine
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.