Ultima oră

Patriarhul Daniel şi Gigi Becali, interceptaţi în dosarul sponsorizărilor ilegale

Ziarul de Vrancea
13 ian 2012 1370 vizualizări
cei doi se alătură unei liste "selecte" de politicieni şi oameni de afaceri înregistraţi de procurori în ancheta privind finanţarea campaniei lui Mircea Geoană

Gheorghe Becali este vizat în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană, după ce ar fi dat un teren unui ministru. Procurorii DNA verifică dacă tranzacţia a fost legală. Informaţia provine din volumele de urmărire penală ale dosarului în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, patronul InterAgro Ioan Niculae şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR au fost trimişi în judecată. În material se arată că alte posibile infracţiuni care vor fi verificate vizează o discuţie dintre Viorel Hrebenciuc şi Becali, din 21 mai 2010, în care se vorbeşte despre un teren în suprafaţă de un hectar oferit de creditorul Stelei unui ministru. "Nu ştiu ce teren, să mă cheme dacă vor să ne jucăm. Nu ştiu ce teren sau ministru, dar dacă vor să ne jucăm să mă cheme la DNA şi ne jucăm. La cît de multe terenuri am dat, nu ştiu despre ce e vorba. Eu am dat terenuri la toţi miniştrii lui Ceauşescu şi Iliescu. Mie îmi place subiectul ăsta şi vreau să mă joc. Ei au dat o stenogramă pentru că e senzaţional... Hrebenciuc, Becali... Dar nu cred că ei mă vor chema să ne jucăm", a replicat fostul cioban.
Plecînd de la acuzaţiile din acest caz, procurorii au întocmit şi un alt dosar pe numele deputaţilor PSD Viorel Hrebenciu şi Robert Negoiţă dar şi a patronului RTV Sebastian Ghiţă. Aceştia sînt cercetaţi pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Hrebenciuc voia să-l pună pe Preafericit în legătură cu "Sfîntul Duh"

Tot în materialul de urmărire penală din cazul sponsorizărilor ilegale apare o convorbire între Viorel Hrebenciuc şi PF Daniel. Deputatul PSD cere o audienţă pentru a propune Patriarhiei un împrumut pentru construirea Catedralei Neamului. Banii ar fi fost traşi de la banca "Sfîntul Duh" din Portugalia, patriarhul spunînd că ar avea nevoie de o linie de credit de 100 milioane euro, din care să ia bani la nevoie.
V.H.: Săru'mîna, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează.
P.F.: Ah, să trăiţi domnule Hrebenciuc! Ce mai faceţi, bine?
V.H.: Bune fac, preafericite.
P.F.: Văd că băcăuanii sînt în faţă.
V.H.: Sărut mîna, mulţumim din suflet!. De ce vă deranjez. Eu ştiu că sînt probleme cu finanţarea Catedralei Neamului şi am găsit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfîntul Duh, Santu Spirit din Portugalia. Preşedintele băncii ar veni săptămîna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă aţi avea timp să mă primiţi în audienţă ...
P.F.: Problema este aşa: că noi avem mai multe oferte şi, dacă ne-ar face în scris, acum noi trebuie să păstrăm o anumită simetrie. Şi băncile astea ale noastre, româneşti ...
V.H.: Da.
P.F.: Vor să contribuie.
V.H.: Dar vorbiţi de contribuţie în sensul de credit sau de ...
P.F.: Linie de credit.
V.H.: Care ar fi suma totală de care avem nevoie?
P.F.: Păi acum suma totală este ... Pentru trei ani o sută de milioane de euro.
De asemenea, o persoană prezentată de procurori ca fiind "domn" îi spunea lui Viorel Hrebenciuc că are un "pont şi mai mişto" pentru finanţarea construirii Catedralei Neamului: "Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... Unii distribuitori, noi ... Ne umplem de bani!"

Hopa şi Videanu

Interceptările făcute în acelaşi dosar arată că liderul PSD Brăila, Bunea Stancu, îi spunea lui Ioan Niculae că a venit la Bucureşti şi s-a întîlnit cu miniştrii de la "Finanţe, Informaţii şi Dezvoltare". Totodată, Bunea îl întreba pe Niculae dacă a vorbit cu Adriean Videanu să îl schimbe "pe ăla de acolo". Patronul InterAgro i-a răspuns că a vorbit cu Videanu (n.r. – fost ministru al Economiei), care i-a spus să vină să discute la Bucureşti. De altfel, Bunea Stancu a fost surprins în înregistrări telefonice şi ambientale în timp ce îi spunea lui Ioan Niculae că a pus în funcţii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau Rezervele de Stat şi că are putere la miniştrii Bazac, Sîrbu, Nica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.