Ultima oră

Vrancea lui 2011:Arestarea judecătoarei, moartea lui Aguridă, poliţistul beţiv şi nunta Sorinei Plăcintă

Ziarul de Vrancea
29 dec 2011 8883 vizualizări
Anul care stă să se încheie a adus o mulţime de evenimente în viaţa publică a judeţului nostru u între cele mai importante se înscriu arestarea judecătoarei Anişoara Topor pentru corupţie, accidentul poliţistului băut, moartea fulgerătoare a primarului Aguridă şi alegerile de la Tulnici sau a treia nuntă a senatoarei Plăcintă u 2011 a fost un an negru pentru sănătatea vrînceană, dar de bun augur pentru cariera politică a deputatului Răzvan Mustea, ales şef la OT-PDL u tot în acest an, liberalul Săpunaru şi-a luat-o iar de la baronul Oprişan, iar la Prefectură a urcat Hornea şi a plecat Oprea u citiţi mai jos principalele evenimente din 2011

 Anul 2011 a însemnat pentru Vrancea un an al premierelor, chit că acestea s-au produs în special pe final de an. Poate cel mai spectaculos eveniment a fost cel al arestării judecătoarei Anişoara Topor, care îşi petrece sărbătorile de iarnă în arest, fiind acuzată de legături cu cămătari şi corupţie. Cazul său a izbucnit în luna noiembrie, judecătoarea urmînd a-şi petrece Anul Nou în arest, cel puţin pînă pe 6 ianuarie, meditînd la sumele fabuloase pe care le rula în afacerile imobiliare dubioase pentru verdicte favorabile în justiţie. Anul 2011 a adus în justiţia vrînceană şi mustrările Consiliului Superior al Magistraturii pentru judecătorul Mihai Stoian, care s-a implicat să judece cazul patronilor restaurantului Deja-vu, deşi era în incompatibilitate după ce a chefuit alături de familia Lodea la deschiderea localului. Se pare că procurorii scotocesc în această perioadă mai multe afaceri derulate sub adăpostul robei de magistrat, aşa încît corpul judecătoresc nu are parte de sărbători chiar liniştite.

Poliţia Vrancea, turmentată

În ceea ce priveşte situaţia din Poliţia vrînceană, anul 2011 a însemnat ameninţarea cu demiteri, care însă nu s-a soldat cu prea multe plecări din sistem. Totuşi, mizeria de sub preşul poliţiştilor a ieşit la iveală, în luna noiembrie, cînd poliţistul de la Rutier, Cătălin Candea, a ajuns să dărîme peretele unei locuinţe din Focşani, în urma unui accident rutier. Candea era băut bine şi îl avea în maşină pe fiul său minor, punîndu-i acestuia viaţa în pericol. Cum era de aşteptat, în cazul său s-a încercat muşamalizarea cu largul concurs al unor şefi din poliţie, despre situaţie fiind informat şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, într-o vizită la Focşani. Demn de precizat este că şi prestigiul de care se bucură poliţiştii s-a afundat şi mai mult în acest an, poliţia vrînceană neavînd practic nici un dosar de corupţie serios lucrat în 2011. Oamenii legii spun că pînă şi uniformele şi tresele de pe umeri le-au fost confecţionate parcă pentru a fi şi mai mult umiliţi.  

Fără apă caldă, dar cu Piaţa Unirii electorală

În administraţia locală, anul 2011 a adus destule ape tulburi. Poate cel mai însemnat moment pentru municipalitatea de pe Milcov a fost cel al luptei ENET-GDF, război în care au picat la mijloc cetăţenii care din vară au rămas fără apă caldă, iar în iarnă au fost la un pas să tremure în frig, din cauza datoriilor la agentul termic. Situaţia este departe de a fi rezolvată, lunile răcoroase din 2012 putînd aduce acelaşi tratament rece de la ENET şi Gaz de France. Fiind însă an electoral, s-ar putea să se găsească soluţii salvatoare în ultimul moment. Al doilea moment important în administraţia focşăneană l-a reprezentat inaugurarea electorală a Pieţei Unirii. După ani mulţi de aşteptare, centrul istoric a fost deschis de Festivalul Bachus chiar în prezenţa şefului PSD, Victor Ponta. Sfîrşitul de an aduce însă şi cel mai scump revelion organizat vreodată pe bani publici de baronul Marian Oprişan, care a ajuns să coste nu mai puţin de 185.000 de euro.

 

 

 

 

Alegerile de la Tulnici, avanpremiera anului electoral 2012

Moartea tragică şi controversată a primarului PSD de la Tulnici, Vasile Aguridă, în luna martie a lui 2011, a însemnat pentru actorii politici din judeţ o avanpremieră pentru anul electoral 2012. Răfuiala s-a dus prin păcălirea electoratului, furtul de candidaţi şi mită la vot. Rezultatul final a fost victoria PSD în faţa PDL, chiar dacă democraţii reuşiseră să-l ia în barca lor pe cel mai bine plasat candidat. Valentin Bîznă a plecat de la PDL, a candidat independent şi a ajuns primar PSD, în detrimentul lui Alin Olteanu, plecat din PSD şi candidat al PDL. Lupta pentru Tulnici nu s-a încheiat aici, contre purtîndu-se şi în Consiliul Local şi la Obşte. Tot legat de episodul Tulnici, în campania electorală pentru Primărie, baronul Marian Oprişan a fost acuzat că şi-a intimidat adversarii cu un pistol pe care-l ţinea la brîu. Şeful CJ a recunoscut că poartă armă.

A plecat Oprea, a revenit Mircea la Prefectură

Nici pe la Prefectura Vrancea anul 2011 nu a fost unul liniştit. Aici, se ştia că între Ion Oprea şi Sorin Hornea, foşti colegi de partid, nu prea erau relaţii de colaborare, drept pentru care în octombrie sare din schemă Oprea, retrogradat inspector guvernamental. În echipa de conducere a fost urcat Hornea ca prefect, iar ca subprefect a fost adus Dragoş Mircea, fost prefect liberal. Asta spre disperarea unor membri PDL, dar şi a fostului său şef de la PNL, Nini Săpunaru, ameninţat cu racolări de edili galbeni.

Şeful OT-PDL a ajuns Răzvan Mustea

Pe plan politic, 2011 a însemnat urcarea în ierarhia PDL a deputatului de Focşani, Răzvan Mustea. În iunie, acesta a fost ales şef al OT-PDL la nivel naţional, avînd sprijinul chiar al mezinei preşedintelui, Elena Băsescu. Următorul moment ca importanţă politică în Vrancea a fost “păcălirea” lui Nini Săpunaru de către Marian Oprişan. Liberalul s-a amăgit singur că va fi desemnat de USL să candideze la Primăria Focşani, vis care i-a fost spulberat în toamnă de baron care a primit atît CJ, cît şi Focşaniul. Tot în 2011 a intrat în politică fostul şef al Penitenciarului Mîndreşti, Ionel Cel-Mare fiind preşedinte interimar la PC Vrancea.

Nunta Sorinei Plăcintă

Nici lumea mondenă a Focşaniului n-a dus lipsă de evenimente. Nunta anului 2011 a fost cea dintre senatorul PDL de Vrancea, devenit prim-vicepreşedinte la PDL Bucureşti, Sorina Plăcintă şi medicul urolog Viorel Bucuraş. Cununia a avut loc în octombrie, la biserica ridicată de patronul Sorste în cartierul Sud, în prezenţa familiilor celor doi, ale apropiaţilor şi angajaţilor de la fabrica de confecţii. Culmea este că biserica a fost inaugurată de Sorina Plăcintă chiar în ziua alegerilor parlamentare din 2008, iar alături i-a stat Ştefan Sobota, fostul său soţ, originar din Suedia. Cine se gîndea atunci că peste trei ani va purta în biserică voalul de mireasă ...

Vrancea a rămas fără două spitale

Două spitale au fost închise după ce Ministerul Sănătăţii a decis ca acestea să se regăsească pe lista unităţilor ce ar urma să se transforme în cămine pentru persoanele vîrstnice. Dacă la Odobeşti spitalul cu peste 130 de ani vechime a intrat în conservare, la Mărăşeşti spitalul a fost desfiinţat şi transformat în cămin pentru bătrîni. Între timp, Spitalul din Odobeşti s-ar putea redeschide după ce s-a cîştigat în instanţă suspendarea actelor normative ce au stat la baza închiderii. Şi singura farmacie cu program non-stop s-a închis în aprilie 2011. Din lipsă de personal, fosta farmacie Multifarm a fost forţată să închidă unitatea pe timpul nopţii. Între timp, în Focşani s-a deschis o nouă farmacie cu program non-stop, iar farmacia Multifarm a fost vîndută unui lanţ de farmacii. În Focşani a apărut şi prima maternitate privată, Clinica Materna, dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie, achiziţionată cu fonduri europene. Clinica s-a inaugurat după ce proprietarul, ginecologul Marin Popescu, a ieşit la pensie de la Spitalul Judeţean.

Falimente în sectorul privat şi concedieri

Direcţia de Finanţe a fost reorganizată în vara lui 2011, prin desfiinţarea a patru din cele opt administraţii financiare. De asemenea, organigrama a fost redusă cu 24 de posturi. Garda Financiară a rămas cu 19 comisari din 25, iar Vama Focşani cu 31 de angajaţi din 36. Criza economică a dus la închiderea multor firme din sectorul privat. Potrivit datelor Registrului Comerţului, pînă la sfîrşitul lunii noiembrie 123 de firme intraseră sub incidenţa Legii 85/2006, privind procedura insolvenţei. Printre firmele ameninţate cu disparaţia sînt societăţi cunoscute în judeţ şi nu numai. Producătorul de şampanie Veritas Panciu a intrat în insolvenţă şi vrea să evite falimentul prin reorganizarea judiciară, în timp ce Comat Vrancea a cerut direct declanşarea falimentului. Chiar dacă premierul Emil Boc a interzis angajările în sistemul bugetar,  anul 2011 le-a adus locuri de muncă la stat mai multor pedelişti cu pile, care şi-au făcut astfel rost şi de posturi de funcţionari publici şi de directori de deconcentrate. Ultima norocoasă a fost şefa ITM Vrancea, Eliza Botezatu, cea mai tînără directoare din judeţ. (Grupaj coordonat de Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
lui Spirache, acum 4508 zile, 22 ore, 42 minute, 9 secunde
Ai dreptate.Cel mai fotogenic cuplu ar fi limbricul cu ochelari Ponta si lipoveanul cu ochi de inecat Antonescu.Frumosi amandoi si destepti de dau in gropi.In gropile facute de Iliescu pentru mortii citeste integral
Spirache, acum 4509 zile, 13 ore, 7 minute, 31 secunde
Oricum, Razavan Mustea e mai destept decat EBA...Nici nu stim de ce stau astia doi in aceiasi poza! Taiati cu Photoshop si puneti pe altcineva ca stricati designul ziarului.
a, acum 4509 zile, 23 ore, 20 minute, 20 secunde
e penibila cucoana asta Placinta, inafara de faptul ca are o mica mare avere si a intrat in politica, nu e nimic de capul dumneaei, ca dovada ca s-a maritat de 3 ori si ar mai fi o dovada: citeste integral
Titi, acum 4510 zile, 11 ore, 55 minute, 48 secunde
...Si cu cel mai scump revelion DIN TARA, as adauga eu...;D
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.