Ultima oră

Sfîntul Nicolae, episcopul săracilor

Ziarul de Vrancea
5 dec 2011 2030 vizualizări
Azi, în special copiii primesc, după caz, dulciuri sau nuiele în ghetuţe u în tot judeţul îşi vor sărbători onomastica 11.000 de Nicolai

Într-o perioadă în care creştinismul ieşea din catacombe, iar epoca persecuţiilor era încă o amintire vie, Sfîntul Nicolae a fost conducătorul bisericesc care a rămas ataşat de simplitatea episcopatului din epoca apostolică, fiind păstorul celor mulţi şi săraci, nu proprietarul unui Palat Episcopal ca în zilele noastre. În acelaşi timp, Sfîntul Nicolae a fost un mare teolog, numărîndu-se printre cei mai hotărîţi apărători ai teologiei creştine în faţa primului mare eretic creştin, episcopul Arie. De numele său se leagă numeroase istorioare în care sfîntul ajută pe cei nevoiaşi, dar cea mai emoţionantă şi cunoscută îl are ca protagonist pe sărmanul părinte care, din cauza sărăciei, ca fetele sale să nu ajungă prostituate, decisese să le ucidă. Pentru a împiedica această crimă, sfîntul a trimis în casa nefericitului părinte cîteva pungi cu bani, ca acesta să le ofere ca zestre şi fecioarele să aibă un viitor. Cinstit în toată lumea creştină, cu aceeaşi fervoare la ortodocşi şi la catolici, de Sfîntul Nicolae în Occident este un adevărat spectacol. Au loc ceremonii quasi religioase care sfîrşesc la catedrala din localitate, unde un laic îmbrăcat în straie de cardinal joacă rolul sfîntului Nicolae. În unele oraşe este plimbat pe un măgar, iar cortegiul este însoţit de mii de copii care primesc produse de patiserie create special pentru această zi. La sfîrşit, din balconul catedralei, sfîntul ţine un discurs în care ridiculizează activitatea notabilităţilor din localitate.

Peste 11.000 de vrînceni îşi serbează onomastica

Mii de vrînceni îl aşteaptă cu sufletul la gură pe Moş Nicolae, mai ales că în această zi îşi serbează şi onomastica. Peste 11.000 de persoane îşi serbează ziua numelui de Sărbătoarea Sfîntului Ierarh Nicolae, cunoscut ca şi “Făcătorul de Minuni”. Astfel, 6.253 de femei poartă numele de Nicoleta, Niculina şi 4.942 de bărbaţi sînt sărbătoriţi de cei dragi pentru că poartă numele de Nicolae, Niculai sau Neculai.
Sărbătoriţii acestei zile vor primi mai multe daruri, şi de ziua onomastică, dar şi de la Moş Nicolae, evident, dacă au fost cuminţi. “Ziarul de Vrancea” urează tututor celor care poartă numele episcopului săracilor, să aibă parte de sărbători pline de bucurie şi belşug! (Raluca MANOLACHE, Valentin MUSCĂ)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.