Ultima oră

Parlamentul dă liber la eutanasierea cîinilor comunitari

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 12074 vizualizări
În acest an,peste 100 de persoane au fost muşcate de maidanezii din Focşani u autorităţile estimează că în municipiu aleargă în libertate peste 1.500 de cîini fără stăpîn u costul cu hrănirea unui cîine este aproape egal cu preţul plătit pentru hrănirea unui om la Cantina săracilor

Lumea este împărţită în două în privinţa eutanasierii cîinilor fără stăpîn. Unii susţin că este nevoie de umanitate în tratarea acestor animale. Organizaţiile nonguvernamentale de protecţie a maidanezilor nu cred că uciderea lor prin eutanasiere este soluţia dispariţiei lor de pe străzi. Foarte mulţi însă vor “uciderea în masă”, pentru a scăpa de disconfortul stradal. Pentru aceştia din urmă, deputaţii au dat liber la măcel prin Legea privind cîinii comunitari, care a fost aprobată în aceste zile în Parlament. Potrivit actului normativ, cîinii fără stăpîn pot fi eutanasiaţi la decizia primăriilor, numai după consultarea cetăţenilor prin referendum, sondaj sau adunare de cartier. Conform aceluiaşi act, cîinii fără stăpîn pot fi ţinuţi în adăposturi maximum o lună după care, în funcţie de decizia autorităţiilor, ei pot fi eutanasiaţi, păstraţi în adăposturi sau eliberaţi. Primarul Bacinschi crede că este de acord doar cu eutanasierea cîinilor bolnavi. “Trebuie făcut ceva cu aceşti cîini vagabonzi, dar nu trebuie prinşi şi omorîţi toţi. Este un fenomen în toată ţara, la noi în Focşani de multe ori vin unii din alte oraşe sau comune şi îi abandonează pe străzi. Dacă prindem un căţel frumos, nu-i păcat să-l omori? Îl ducem la padoc, îl hrănim acolo şi poate are norocul să îl adopte cineva. Sînt de acord cu eutanasierea cîinilor bolnavi”, spune primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi. Conform celor de la Primărie, pentru fiecare cîine prins se cheltuie în medie 200 de lei pe zi. În aceşti bani intră hrana, vaccinări, sterilizare, substanţe dezinfectante, consumul de combustibil, plata hingherilor. Numai hrana costă 5 lei zilnic, cu un leu mai puţin decît se cheltuieşte cu hrana unui bătrîn care mănîncă de la Cantina de Ajutor Social. În padocul de cîini al Primăriei Focşani sînt acum 315 cîini care au fost adunaţi de pe străzile oraşului.

Cîinii sînt tot mai agresivi

Numărul persoanelor care apelează la specialiştii din sectorul medical pentru că au fost muşcate de cîinii maidanezi este în creşte de la an la an. Peste 100 de persoane au ajuns în acest an la centrul antirabic de la Spitalul Judeţean după ce au fost înhăţaţi de maidanezi. Din cele 154 de persoane care au ajuns cu plăgi muşcate, doar 75 au necesitat tratament profilactic antirabic. Odată ajunşi la medic, pacienţilor li s-a făcut vaccinul antirabic, primul dintr-o serie de cinci deoarece pacientului trebuie să i se administreze serul antirabic în mai multe serii. De asemenea, cinci persoane au fost nevoite să facă seroterapia antirabică, care a fost mai apoi urmată de vaccinul antirabic. Situaţiile întocmite de medici arată că 115 dintre persoanele ajunse cu plăgi muşcate au fost rănite de cîini. Ghinionistul muşcat de un animal trebuie neapărat să se prezinte la medic, care să stabilească dacă este nevoie sau nu de tratament antirabic. O persoană care este muşcată de un animal bolnav trebuie să suporte, de la caz la caz, cinci injecţii, o singură doză costînd în jur de 250 de lei. Reamintim că luna trecută un băiat de numai 6 ani a văzut moartea cu ochii după ce a fost atacat de o haită de cîini vagabonzi. Nicuşor Iulian C., care locuieşte la o fermă situată spre comuna Milcovul împreună cu părinţii şi fraţii săi, a fost muşcat de animale cînd mergea la joacă. Copilul, care a fost internat la Spitalul din Focşani, a fost diagnosticat cu multiple plăgi la nivelul feţei, mîinilor şi picioarelor. Copilul s-a recuperat total, dar spaima faţă de cîini nu îi va trece foarte uşor. (R. MANOLACHE, A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Hingher Pe Viata, acum 3953 zile, 6 ore, 1 minut, 22 secunde
Maidanezii sa fie eutanasiati
Hingher Pe Viata, acum 3953 zile, 6 ore, 2 minute, 23 secunde
Maidanezii din romania trebuie eutanasiati in masa
moi, acum 4551 zile, 15 ore, 22 minute, 9 secunde
da,ar trebui sa ii cam ia dar dupa aia vai de capu lor.sunt o gramada de caini care sunt pe langa blocuri. straini ii castreaza pe masculi si nu se mai inmultesc.
dalida, acum 4552 zile, 14 ore, 59 minute, 44 secunde
Mihaila, daca ar fi dupa mine, si eu i-as culege pe toti, sa nu ramana nici picior de maidanez, dar vad ca oficialitatilor le plac maidanezii!!
dalida, acum 4552 zile, 15 ore, 1 minut, 40 secunde
Corect, Nick. 200 lei pe zi?????
Varvara, acum 4552 zile, 16 ore, 31 minute, 35 secunde
Sper sa dispara cainii de pe strazi si din fata blocurilor.Nu acesta este rolul cainilor.Persoanele frustate , care ii hranesc, ar trebui amendate.Daca ii iubesc sa-i ia acasa.Este mizerie peste citeste integral
nick, acum 4552 zile, 22 ore, 8 minute, 14 secunde
200 de lei pe zi?
MIHAILA, acum 4553 zile, 3 ore, 26 minute, 17 secunde
ADUNATI CAIINI DE PESTE TOT! NE DISPERATI ! AGENTIILE CU PROTECTIA ANIMALELOR NU FAC NIMIC PT ANIMALELE ACESTEA DOAR CA ISI PIERD JOBUL.....ADUNATI HAITELE DE CAIINI VA RUGAM!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.