Ultima oră

„Teribilismul tinerilor la volan: în acel moment se naşte tragedia”

Mihaela Beșleagă
16 nov 2011 1679 vizualizări
Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere a prezentat elevilor de la Colegiul „Valeriu D. Cotea” riscurile traversării nepermise a străzii sau a conducerii sub influenţa alcoolului u în acest an s-au produs 164 de accidente grave în Vrancea, iar în 27 au fost implicaţi elevi

Elevii de la Colegiul “Valeriu D. Cotea” au aflat ieri care sînt cauzele accidentelor rutiere şi cum se pot feri de astfel de evenimente tragice, atît în ipostaza de pieton, cît şi în cea de viitor şofer. Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor Rutiere, care se marchează în fiecare an în a doua sîmbătă din luna noiembrie, Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere (AVAR)  a fost prezentă în Vrancea pentru a transmite un mesaj de prevenţie în rîndul tinerilor. La evenimentul de la Colegiul “V. D.Cotea” a participat şi prefectul Sorin Hornea, care le-a vorbit tinerilor despre foşti colegi care au fost victime ale neatenţiei sau inconştienţei la volan. “Pentru noi este foarte importantă siguranţa tinerilor, de aceea am dorit să fim parteneri în acest proiect. Sînteţi la o vîrstă la care totul vi se pare posibil, dar de multe ori neatenţia, teribilismul, trebuiesc compensate cu o bună cunoaştere a ceea ce se poate întîmpla în urma acestor acţiuni. Şi noi am fost ca voi şi ni se părea plictisitor să vină cineva să ne spună tot felul de lucruri. Dar dacă v-am prezenta cîteva incidente… am foşti colegi, Dumnezeu să-i ierte, care nu au conştientizat că sînt momente în care trebuie să fii foarte atent cu viaţa ta. Sînt colegi care au rămas cu infirmităţi grave, care s-au suit la volan băuţi“, le-a spus elevilor prefectul Hornea. Din partea Poliţiei Rutiere a fost prezent subcomisarul Adrian Ciupercă, care a prezentat o statistică conform căreia în acest an s-au produs 164 de accidente grave. În 27 de accidente au fost implicaţi elevi, dintre care un accident s-a soldat cu un mort, cînd un pieton a traversat strada fără să se asigure, alţi şapte copii au fost răniţi grav şi 25 răniţi uşor. “Multe accidente sînt datorate faptului că elevi care conduc biciclete nu s-au asigurat cînd au traversat cu bicicleta la schimbarea direcţiei de mers. Cauzele accidentelor de circulaţie la nivel de judeţ sînt multiple. Cele mai multe sînt datorate traversării neregulamentare a pietonilor. În momentul în care ne ducem la un pieton să-l sancţionăm priveşte lucrurile foarte subiectiv, «cum m-ai găsit pe mine?». V-aş ruga să traversaţi pe acolo pe unde sînt marcaje, pe culoarea verde a semaforului”, a fost sfatul subcomisarului Ciupercă de la poliţia rutieră.
Traversarea neregulamentară şi viteza excesivă, cauze de accident
Simona Enache, unul dintre membrii fondatori ai AVAR, le-a spus copiilor că cifrele prezentate de Poliţie reprezintă  oameni, iar cei care suferă de pe urma unui eventual eveniment tragic sînt părinţii şi rudele tinerilor. Viteza excesivă, neacordarea de prioritate, şoferii băuţi la volan, neadapatarea la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară sînt cauzele cele mai frecvente ale producerii accidentelor rutiere. “Nu vreau să vă spun ce înseamnă viaţa unui tînăr implicat într-un accident care din inconştienţă, cu anumiţi prieteni merge, consumă băuturi alcoolice sau alte substanţe psihotrope interzise de lege, într-un teribilism al acestei vîrste, se suie la volan şi nu contează, «să mergem cît mai tare». În acel moment se naşte tragedia”, a spus şi Bogdan Petre, preşedintele AVAR. Reprezentanţii asociaţiei au avut ieri o întîlnire pe aceeaşi temă şi cu elevii de la Grupul Şcolar Mărăşeşti. Acţiunea pe tema educaţiei rutiere a fost organizată de AVAR în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Întrucît autorităţile, respectiv reprezentanţii Poliţiei şi ai Prefecturii au întîrziat la eveniment aproape o oră, copiii au „scăpat” de două ore de curs. (Mihaela BEŞLEAGĂ)

Despăgubiri pentru victimele accidentelor rutiere
Dacă sînteţi implicat într-un accident rutier, puteţi beneficia de o despăgubire dintr-un fond constituit special. În situaţia în care, în urma unui accident auto, autorul acestuia părăseşte locul accidentului şi rămîne neidentificat, sau în cazul în care făptaşul nu posedă asigurare RCA valabilă, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) despăgubeşte victimele acestor accidente, care se pot solda cu avarierea ori distrugerea de bunuri sau cu vătămari corporale şi/sau decese. Fondul se constituie din contribuţiile asiguratorilor RCA, iar sumele astfel colectate sînt folosite pentru acordarea de despăgubiri. FPVS funcţionează ca instituţie de sine stătătoare din anul 2006, cu toate că prevederi menite să protejeze victimele unor accidente rutiere cu autor neidentificat există din anul 1971. Pentru a beneficia de astfel de despăgubiri vă puteţi adresa şi Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere, care vă poate acorda consiliere  şi asistenţă socială, psihologică, tehnică, medicală şi juridică. Puteţi intra pe site-ul www.asvar.ro sau puteţi contacta telefonic reprezentanţii Asociaţiei la telefon 0755.176.692. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.