Ultima oră

Analiştii despre reducerea ratei dobînzii BNR: “Nu e mare scofală”

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 924 vizualizări
Banca centrală a redus ieri cu 0,25 puncte dobînda de politică monetară pînă la nivelul de 6% u "dobînda la lei ar fi trebuit să fie la 5% de ceva vreme”, comentează decizia unul dintre analiştii contactaţi

Reducerea dobînzii BNR cu 0,25 puncte după un an şi jumătate de stagnare nu reprezintă "mare scofală" pentru analiştii economici, care văd decizia ca pe un pas timid, fără efect în economie, un gest minimal de protecţie din partea băncii centrale, şi speră la noi relaxări în prima jumătate din 2012. "Dobînda la lei ar fi trebuit să fie la 5% de ceva vreme. E bine că au început să coboare dobînda cum cerem de cîţiva ani deja, dar nu sîntem încă siguri, din justificare, dacă într-adevăr BNR a internalizat noile realităţi economice, ori este doar un gest minimal de protecţie la nivel personal împotriva reproşurilor din ce în ce mai extinse, potrivit cărora politica monetară inoportună şi neinspirată este în continuare cauza principală pentru agravarea recesiunii şi, respectiv, pentru prelungirea perioadei de stagnare economică din ultimii trei ani. Introducerea recentă a noilor restricţii de creditare şi discuţia din jurul acestei decizii sugerează că reducerea cu 0,25% este mai degrabă un gest defensiv din partea BNR şi nu o schimbare de mentalitate", a declarat analistul economic Lucian Isar.

“Nu are o semnificaţie puternică”

Toţi analiştii economici contactaţi consideră că decizia BNR nu va avea un efect imediat şi semnificativ asupra dobînzilor la credite, ci reprezintă mai degrabă un semnal puternic de începere a unui nou ciclu, prin care banca centrală va continua reducerea dobînzilor, pentru stimularea creditării în lei. "Eu cred că decizia în sine, de reducere cu 0,25 puncte procentuale, nu are o semnificaţie puternică pentru dobînzile la credite. Nu e mare scofală. Dar ca semnal, înseamnă că BNR va începe un ciclu în perioada următoare, de reducere a dobînzilor, dar şi a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO)", a afirmat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank Romania. Economistul Raiffeisen este printre puţinii care declară că se aştepta la o astfel o decizie din partea BNR, în condiţiile în care inflaţia scade rapid, se va plasa la sub 3% în luna octombrie şi va încheia anul la 3,5% sau chiar mai jos. "Sînt şanse mari ca BNR să-şi atingă ţinta de inflaţie atît în 2011, cît şi în 2012", a concluzionat Dumitru.

“Nu par să fi plecat”

Potrivit economistului Florin Cîţu, scăderea dobînzii cu 0,25 puncte reprezintă o decizie timidă, fără efect pentru economia reală, care arată că BNR este în continuare prudentă şi presiunile inflaţioniste rămîn importante în perioada următoare. "În condiţiile în care există riscul unor ieşiri de capital şi al deprecierii leului, o menţinere ridicată a dobînzii reduce indirect costurile pentru protejarea monedei naţionale. O decizie de politică monetară care implică o schimbare de dobîndă, în plus sau minus, mai mică de un procent nu se simte în economia reală, deoarece în aceste momente principalul canal de transmitere al politicii monetare, cel al creditului, este scurtcircuitat. Celălat canal, rata de schimb, nu funcţionează atîta timp cît BNR nu doreşte să-l utilizeze şi intervine", a continuat Cîţu. BNR nu a modificat dobînda cheie de un an şi jumătate, iar majoritatea analiştilor se aşteptau ca şi în această şedinţă să fie păstrat acelaşi nivel.  "Evident, decizia este puţin surprinzătoare. Banca centrală părea pînă acum că este îngrijorată datorită presiunii de pe plan extern care ar putea pune presiune pe leu şi ar alimenta inflaţia. Aceste presiuni nu par să fi plecat", a spus Vlad Muscalu, economist la ING Bank Romania. Analiştii se aşteaptă ca trendul de reducere a dobînzilor să continue, în paşi mici, de cîte 0,25 puncte procentuale, şi în prima jumătate a anului viitor şi să fie asociat şi cu scăderi ale ratei rezervelor minime obligatorii în lei. Economistul-şef al Unicredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa, se aşteaptă la încă două reduceri de dobîndă de politică monetară pînă la mijlocul anului viitor, la 5,5%, precum şi la scăderea RMO în lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.