Ultima oră

VIDEO!!! Alan Michulec, tinarul care sfideaza gravitatia

Ziarul de Vrancea
9 iul 2011 5143 vizualizări
Alan Michulec, absolvent al Liceului cu Program Sportiv Focsani, a prins drag de parkour, supranumit si arta deplasarii, in Polonia, unde miscarea are mai multi adepti u de origine polonez, Alan locuieste acum in Focsani si practica de 12 ani parkour si freerunning, miscari mai putin cunoscute la noi in tara u tinarul vrea sa inchirieze o sala de sport pentru antrenamente, in care sa ii poata invata si pe altii arta deplasarii u anul acesta, Alan a vrut sa mearga la emisiunea Romanii au talent , dar a renuntat pentru a se pregati pentru bacalaureat

Daca va intrebati ce altceva fac tinerii vrinceni in afara de a pica Bac-ul, a bate bulevardele si cluburile, a adopta obiceiuri nesanatoase si neortodoxe, iata ca noua generatie nu poate fi generalizata ca fiind fara speranta. Printre cei pierduti, depresivi si teribilisti se strecoara cei care imbratiseaza tot ce insemna viata, conexiune cu sinele, sanatate, libertate. Pe strazi strimte sau pe bulevarde aglomerate, printre cladiri, pe acoperisuri, apoi din nou pe sol, prin parcuri sau prin labirinturile complexelor industriale, o goana nesfirsita, nebuneasca si complexa, in care piedicile nu au voie sa existe, iar alergatorii par mai degraba niste efecte computerizate care au prins brusc viata. Nu, nu vorbim despre un film, nu sint jocuri video, e un stil de viata.


L"â"¢art du deplacement (arta deplasarii, n.r.) a aparut in Franta si Marea Britanie, acum mai bine de 25 de ani. A fost creata de echipa numita Yamakasi, dar de fapt exista de mult timp, dupa cum vedem si in filmele cu Jackie Chan si Bruce Lee. Arta deplasarii are doua ramuri, parkour, care e parcurgerea unei distante A-B a orasului, pe cea mai usoara si rapida cale, trecind de obstacole doar cu ajutorul propriului corp, iar freerunning reprezinta mai mult arta miscarii. La inceputul anilor 90, inspirat de eroismul tatalui sau, fost combatant in Vietnam, francezul David Belle a creat o noua disciplina, parkour, sau arta de a te misca cu eficacitateintre doua puncte, adaptind miscarea la obstacole, depasindu-le in orice fel. Alan Patryk Michulec, elev in clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Focsani, este printre singurii practicanti de parkour din orasul Focsani. Nascut in Polonia, la Bielsko-Biala, Alan locuieste de 14 ani in Romania, insa isi viziteaza tara natala de doua ori pe an. Se simte intr-o goana permanenta dupa libertate si tot ce inseamna viata. Cu o mobilitate aproape neadevarata, Alan face un adevarat spectacol cu acrobatiile sale.


"Pentru mine miscarea e de fapt o «arta a vietii»"


In cazul lui Alan, "indeletnicirea" nu a avut un debut precis. Miscarea l-a atras dintotdeauna, insa cochetind cu mai multe sporturi, a gasi "reteta" perfecta. El si-a cultivat pasiunea pentru aceasta "arta", care nu presupune reguli, intrecere, incrincenare sau limite de orice fel. "Pentru mine nu a existat un inceput de a practica aceasta arta, deoarece orice om cind este mic e energic, ii place sa alerge, sa sara, dar eu am continuat acest lucru "" sa sar peste obstacole facind miscari diferite de ceilalti oameni, ca in filme. Pe parcursul vietii am practicat mai multe sporturi printre care atletismul, artele martiale, gimnastica si breakdance. Acestea le-am combinat, mi-am imbinat un stil propriu, diferit de ceilalti practicanti ai artei deplasarii. Multor practicanti li se pare ca fac un sport. Pentru mine miscarea e de fapt o arta, «o arta a vietii», deoarece nu exista competitii, adversari, singurul adversar fiind eu insumi, concurez impotriva mea, a psihicului meu, a mentalitatii mele. In arta deplasarii nimeni nu e mai bun ca altul, e ca si cum ai intreba care este cea mai buna melodie din lume", explica Alan pasiunea sa. Nu bravura e importanta, ci libertatea si miscarea. "Avem doua picioare si doua miini, le folosim sa mergem in statie sau sa scriem la tastatura, trebuie sa gasim noi moduri pentru a le folosi. Aici nu e vorba sa fii mai curajos sau sa faci lucruri incredibile si cit mai periculoase, ci sa arati oamenilor care vor face ca tine ca respecti mediul inconjurator si ca ii respecti pe altii", contureaza Alan granitele acestei "discipline". El spune ca mai intii trebuie sa te cunosti pe tine insuti si ca nu e loc de greseli.


"Nu e neaparat nevoie de forta, ci de inteligenta"


O recunoastere a locului e poate cel mai important lucru, mai ales ca asa se pot evita accidente si eventuale surprize. "Cunoasterea propriei persoane a fost foarte grea deoarece nu stiam de ce sint capabil si de ce pot face cu propriul meu corp, cu forta mea. Nu e neaparat nevoie de forta, de cele mai multe ori ai nevoie de inteligenta, gindire, trebuie sa fii un maestru al mediului in care traiesti, nu numai sa il servesti, trebuie sa te exprimi prin miscari. Totul se poate schimba, jos devine sus, calea lunga devine scurta, lichidul devine solid, nimic nu e ceea ce pare, nu exista loc de o greseala, alunecare, lovitura. Principala regula a acestei arte e siguranta, fiecare miscare fiind bine calculata si cu precizie. Inainte de orice miscare, trebuie sa cunosti locul, sa nu existe cioburi de sticla, lucruri putrede", precizeaza Alan, care are deja in spate 12 ani de experienta.


"Nu vreau sa fiu un urmator Bruce Lee, vreau sa fiu doar Alan"


Practic, parkour te ajuta sa treci peste orice obstacol prin gasirea celui mai eficient si rapid mod de a ajunge din punctul A in punctul B, folosind doar mijloacele propriului corp. Inspirata din miscarea corpului omenesc, scopul parkour-ului este ca practicantul sa-si adapateze miscarea la orice obstacol din calea sa, tehnica benefica din toate punctele de vedere. "Am invatat ca in viata orice e posibil. Cind cineva imi zice sa nu fac un lucru pentru ca ma pot lovi, eu il fac deoarece pentru mine e normal si sint foarte sigur pe mine fiindca totul e ca mersul, chiar si mergind te poti lovi, acestea se fac cu foarte mult antrenament si pasiune. Degeaba vrei sa faci un lucru daca nu iti place, trebuie sa iti placa, sa insemne ceva, fiecare miscare sa te reprezinte. Pentru mine l\'art du deplacement nu reprezinta doar o arta sau un hobby, ci un mod de a trai, de a gasi frumusetea vietii, fara bariere. Sa gindim peste toate acestea, nu exista «nu pot», exista «nu vreau», totul e imposibil doar daca gindim asa, dar de fapt totul este infinit si posibil", ne-a spus Alan. Arta miscarii, a deplasarii, e deschisa oricui. O facem cind mergem la piata sau"¦ cind ne fugaresc cinii comunitari. Alan cauta mereu noi locuri pentru a se desfasura, e gata sa exploreze noi teritorii si sa incerce senzatii noi. "Eu de fiecare data ma antrenez in locuri diferite, deoarece dupa mai multe antrenamente in acelasi loc stii ce miscari sa faci si cunosti deja locul. Imaginatia e importanta pentru a gasi miscari noi si pentru a trece de noi bariere, nu trebuie sa stii ce va fi dupa un gard, un perete, o prapastie, trebuie sa fii mereu pregatit. Nu vreau sa fiu un urmator Bruce Lee sau Jackie Chan, vreau sa fiu doar Alan. Pentru a reusi un lucru in viata trebuie sa muncesti serios, din greu, cu pasiune pentru a atinge succesul si sa gindesti mereu pozitiv, asa cum ma antrenez eu, totul e posibil numai sa vrei. Prezentul e important, nu stim ce va fi miine, traieste-ti visul, traieste-ti clipa!", e indemnul polonezului "naturalizat" roman.


O sala de sport pentru parkour-istii Focsaniului


Proaspat iesit din "focurile" Bacalaureatului, Alan se pregateste pentru urmatoarea etapa din viata lui, admiterea la facultate. "Am luat Bac-ul cu cea mai mare nota la geografie si istorie dintre candidatii liceelor din preajma Liceului cu Program Sportiv. Pendulez acum intre facultatea de management si cea de informatica", ne-a spus tinarul, care a intentionat chiar sa concureze la emisiunea "Romanii au talent" de la Pro Tv. A renuntat pentru ca avea de trecut bacalaureatul. Insa ce are de gind sa faca in perioada imediat urmatoare este de-a dreptul ambitios. Cum nu gaseste placere mai mare decit in a face parkour, Alan intentioneaza sa inchirieze o sala de sport pentru antrenamente de parkour deschise oricui vrea sa incerce ceva nou, antrenamente pe care el le va conduce. "Vreau sa inchiriez o sala de sport pentru antrenamente, in care sa pot invata si pe altii. Am citiva prieteni mai mult decit interesati, si o sa punem mina de la mina sa stringem bani pentru a o inchiria", ne-a spus tinarul. Arta deplasarii n-a dus lipsa de popularitate. In urma succesului inregistrat de documentarul "Jump London" aparut in 2003, urmat de continuarea "Jump Britain", a dezvoltat diferite ramuri bazate pe latura fizica, inclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. (G. DRAGHICI, C. FINARU)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
Niko, acum 4575 zile, 3 ore, 51 minute, 13 secunde
cel mai bun pArkourist il cunosc imi este prieten Bv Alan de ce ai ajuns Abea astept in viitor sa vad unde ajungi!!Bafta in continuare!!!!!Esti bun!
Catalin, acum 4576 zile, 6 ore, 19 minute, 53 secunde
Bravo! . Il cunosc pe alan de cateva luni dar imi este prieten foarte bun si stiu ca orice s-ar intampla mereu va avea avesta pasiune :D
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
"Constat cu stupoare ca orice referire la baronul PORTOFEL este interzisa pe siteul ZdVN.Numai eu am postat cateva si mi-au fost sterse! E clar ca dl Condurache a dat la pace cu susnumitul personaj. citeste integral
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
Rog redactia sa stearga acest post, care nu are legatura cu subiectul discutat. Despre problema distributiei Adevarului de Seara s-a scris aici, motiv pentru care multumim presei ca scrie despre citeste integral
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
Bravo pustiului pentru ca are mult sange in vene. Bafta in continuare si fara accidente grave. P.s primii 2 stiti ca sunteti pe langa subiect,nu?
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
Bravo Alan.Il cunosc pe acest baiat.Imi este prieten.Si se descurca foarte bine.;)Bv
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
foarte tare speram sa ajungi o legenda in lumea ;)
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
Multumesc:)
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
Amice, te felicit, te vad mereu si ai vrut sa ma inveti si pe mn si sincer o sa ma apuc si eu de acest sport incredibil. Ce sa mai spun La multi ani ca e ziua ta azi si abea astept sa deschizi sala
, acum 739417 zile, 17 ore, 23 minute, 29 secunde
bravo ma il cunosc pe Alan de 1 an da mi-au trebiut 5 min sa stiu de ce e in stare si nu e putin toti stiam ca are talent iar acum este si recunoscut
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.