Ultima oră

Ministerul Sanatatii a modificat legea privind tratamentul in strainatate

Ziarul de Vrancea
4 iul 2011 425 vizualizări
Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate al bolnavilor care prezinta afectiuni deosebit de grave si care nu pot fi tratate in tara, fiind stabilite termene clare pentru fiecare etapa a procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente in strainatate.

Potrivit unei informati a ministerului, in premiera, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora. Pina in prezent aceasta corespondenta era purtata numai de directiile de sanatate publica. In conditiile in care bolnavii sau reprezentantii legali ai acestora isi exprima optiunea pentru a realiza corespondenta in mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala, acestora le revine obligatia de a prezenta directiei de sanatate publica documente oficiale emise de clinici, cu antet si semnatura, care cuprind date privind: identificarea clinicii; identificarea pacientului; costul tratamentului; conditiile de plata; programarea pacientului. In noua legislatie a fost eliminat criteriului "beneficiul tratamentului estimat pentru societate" dintre criteriile de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie. De asemenea, s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cite ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate, pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate. Si medicul curant va avea obligatia de a elabora un raport medical pentru evaluarea starii de sanatate la un an dupa primul control efectuat, cu transmiterea acestuia directiei de sanatate publica.

Conform noii legislatii s-a instituit obligatia directiilor de sanatate publica de a afisa si actualiza periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate si stadiul solutionarii acestora. In anul 2011, Programul gratuit de tratament in strainatate al Ministerului Sanatatii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult fata de anul 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.