Ultima oră

Vrancea: Liceenii au comentat un personaj de Caragiale la Bac

Mihaela Beșleagă
27 iun 2011 820 vizualizări
varianta cu numarul 5 pare sa fi fost norocoasa pentru cei 3.200 de liceeni vrinceni

Plini de emotii, liceenii de clasa a XII-a au iesit ieri din salile de examen, dupa ce au sustinut prima proba scrisa a bacalaureatului, cea la limba si literatura romana. Varianta extrasa, cea cu numarul 5, pare sa nu fi dat mari batai de cap elevilor, intrucit subiectele au avut o dificultate medie. La primul subiect, acestia au avut de rezolvat noua cerinte de interpretare si gramatica dintr-un text de Mircea Eliade, din opera "Nunta in cer". La subiectul doi, bacalaureatii au avut de construit un text argumentativ de 15- 30 de rinduri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu: "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda". In fine, la cel de-al treilea subiect candidatii au trebuit sa realizeze un eseu in care sa trateze particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o opera dramatica de I. L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Astfel, candidatii ar fi trebuit sa aleaga un personaj din "O scrisoare pierduta" (I. L. Caragiale), "Jocul ielelor" (Camil Petrescu) sau "Iona" (Marin Sorescu). "Subiectele au fost usoare, doar partea a treia mi s-a parut mai dificila. Ma astept la o nota intre 8 si 9. Camerele de supraveghere nici nu le-am observat, nu ne-au intimidat", ne-a spus Cristina Lupu, eleva la Colegiul National "Unirea".


Maria Lupu: "Nu avem decit un singur cuvint de spus: normal"


In judetul Vrancea, la bacalaureat au fost inscrisi 3.239 de elevi, examenul fiind organizat in noua centre, in care au fost instalate si camere de supraveghere video, in premiera la examenul din acest an. Oficialii Inspectotaului Scolar Judetean, in vizita prin centrele de examen, ne-au declarat ca proba a decurs normal. "Am mers prin toate centrele de examen, impreuna cu doamna consilier Oana Ciuchi de la Ministerul Educatiei, pentru a monitoriza cum s-a desfasurat proba. Nu avem decit un singur cuvint de spus: normal. Totul este normal. Pe masura ce am vizitat centrele de examen am intrebat si de absenti si au mai fost candidati care au absentat, in rest lucrurile s-au desfasurat in parametrii normali. In linii mari cred ca s-au descurcat", ne-a declarat inspectorul general adjunct Maria Lupu, presedintele comisiei judetene de bacalaureat, in timpul vizitei la centrul de examen de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi". Miine va fi zi de pauza pentru bacalaureati, intrucit se sustine proba scrisa de limba materna. Emotiile incep din nou miercuri, cind are loc proba obligatorie a profilului, la alegere intre matematica si istorie, apoi joi va veni rindul probei la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Prima afisare a rezultatelor va avea loc duminica, 3 iulie, pina la ora 16.00. în aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00 vor putea fi depuse contestatiile. SoluÃionarea acestora este prevazuta in perioada 5 - 7 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.