Ultima oră

ENET vrea ca din iulie focsanenii sa faca numai dusuri reci

Ziarul de Vrancea
23 iun 2011 1793 vizualizări
De la 1 iulie Focsaniul risca sa ramina fara apa calda din cauza eternei probleme: imensele datorii catre GDF Suez u pe linga aceasta masura, ENET a decis si trimiterea in somaj tehnic a tuturor angajatilor u pina la sedinta de martea viitoare cind proiectul va fi supus aprobarii alesilor locali, primarul spune ca va cauta solutii u Bacinschi face si tranzactii imobiliare: ar cumpara de la fostul consilier PDL Mugurel Malureanu o bucata de teren pentru intregirea unei strazi si ar vinde alt teren catre Luchi Georgescu u primarul ar fi vrut sa cumpere terenul lui Malureanu de anul trecut, dar Oprisan a blocat intregirea strazii Soveja

Focsaniul ar putea avea de la 1 iulie embargo la apa calda. ENET intentioneaza sa inchida robinetul la apa calda, sub privirile unei Primarii care s-a declarat neputicioasa in fata acestei decizii radicale. Uriasele creante in lantul populatie - ENET- GDF Suez au devenit insurmontabile si autoritatile locale sint decise de data asta sa puna piciorul in prag. Colac peste pupaza, in afara opririi apei calde, ENET anunta si trimiterea in somaj a salariatilor. Consilierii locali focsaneni au iesit ieri la incalzire pentru saptamina viitoare. Asta pentru ca la sedinta ordinara a CL se va discuta despre o informare a SC ENET SA Focsani privind pregatirile pentru anotimpul friguros 2011-2012. Era de asteptat ca prezentarea sa nasca vii controverse daca tinem cont de scumpirea gigacaloriei la 270 lei si vesnica problema a modernizarii fabricii de caldura. Numai ca problema majora este alta. Conducerea ENET a venit ieri in sedinta pe comisii de specialitate cu propunerea de a inchide robinetul la apa calda pentru populatie si "trimiterea in somaj tehnic a tuturor angajatilor ENET pina la 01.10.2011", dupa cum se arata in informarea catre Consiliul Local Focsani.


Creantele au explodat la zeci de miliarde


Printr-o adresa semnata atit de directorul ENET, Valter Popescu, cit si de "agamanul" Catalin Vrabie, conducerea institutiei informeaza CL Focsani ca ENET inregistreaza datorii fara precedent la combustibil. Oficialii sustin ca pretul energiei nu acopera costurile, populatia are debite mari (11 milioane de lei), iar incasarile scad vara. "Incasarile se reduc foarte mult vara, inclusiv la facturarea individuala, se intra cu debite mari in iarna si se actioneaza in instanta aproape 1.000 de debitori anual, prin proceduri greoaie si scumpe care dureaza 6-10 luni", se arata in documentul asumat de conducerea ENET. Din luna februarie si pina acum centrala termica functioneaza doar cu pacura dupa ce furnizorul de gaz a inchis in iarna robinetul. Aceasta inseamna ca de la un debit initial pentru combustibil inregistrat in octombrie 2010 de 12.754.240 lei s-au inregistrat facturi noi la combustibil de peste 48 de milioane lei, din care s-au facut plati in suma de aproximativ 40 milioane lei. Potrivit aceleiasi informari, datoriile ENET pentru combustibili se ridica la 21.379. 781 de lei. La acestea se mai adauga datorii catre alti furnizori de 7,8 milioane lei, datorii fiscale de 1,5 milioane lei, datoriile istorice catre AVAS in suma de 16,6 milioane lei, datorii catre Ministerul Finantelor Publice in valoare de 44,1 milioane de lei, plus o cota de dezvoltare de 1,095 de lei. "In consecinta societatea nu are in acest moment o posibilitate de asigurare a resurselor pentru achitarea obligatiilor sale, dar mai ales pentru a achita combustibilul necesar furnizarii energiei termice in continuare", sustin oficiali ENET. Tot ei mai precizeaza ca daca ENET ar functiona cu pacura toata vara, datoria ar fi cu 5,5 milioane lei mai mare fata de cea actuala. Din acest motiv conducerea ENET, dupa ce s-a consultat si cu reprezentantii AGA si CA, a formulat o serie de variante printre care se numara oprirea apei calde si concedierea angajatilor pina la 1 octombrie. O alta varianta este reducerea programului de lucru a angajatilor la 4 zile pe saptamina incepind de saptamina viitoare si debransarea blocurilor cu datorii. "Astfel datoria pentru combustibil va ajunge insa la 28 de milioane, de la 22 de milioane de lei, fiind si mai greu de platit. Folosind pacura, costul productiei se dubleaza fata de costul energiei produse folosind gaz metan, deci in final, adaugind transportul, distributia si furnizarea costul total al energiei ar inregistra o crestere de cca. 40% pentru perioada verii", se mai afirma in documentul anuntat mai sus.


Primarul Bacinschi ridica din umeri


Seful executivului local paseaza "motanul" si spune ca personal, ca primar, ar dori ca focsanenii sa beneficieze de toate utilitatile, insa este o decizie care va apartine doar consilierilor locali. "Masura propusa de cei de la ENET este ca urmare a acumularii unor datorii foarte mari pe care societatea trebuie sa le plateasca la cei de la GDF SUEZ. Elementele care au condus la aceasta situatie sint neplata in termen a subventiei de catre Guvern, a facturilor catre ENET de catre cetatenii municipiului, plus cresterea pretului la energie. Vom vedea insa ce vor decide domnii consilieri in sedinta de saptamina viitoare. Nu stiu ce argumente vor avea cei de la ENET. Cert este ca s-a scumpit pacura, Guvernul trebuia sa ne dea 2 milioane de lei pina acum"¦ Daca mentinem aceasta situatie vom genera in continuare pierderi", ne-a declarat primarul Bacinschi.


"ENET este un cal mort, hranit inutil"


Consilierii PDL se opun acestei decizii a ENET si spun ca in societate se pompeaza bani inutil fiind nerentabila de multa vreme. "Eu spun ce am mai spus si in plen, acest proiect de retehnologizare si modernizare a ENET nu aduce decit o reducere a pierderilor de 8% din 35%. Cu banii din proiect puteau fi infiintate acele centrale de bloc, care erau mult mai rentabile, iar locatarii nu plateau mai mult de 200 de lei intretinerea pe vreme de iarna. In schimb, bugetul local s-a angajat sa cofinanteze proiectul cu 5,3 milioane de lei. Bani bagati degeaba. ENET este ca un cal mort tinut in viata artificial. In ciuda tuturor banilor pe care i-am aprobat la ENET, acum se vine si ni se spune sa nu ne mai spalam. Cum sa opresti apa calda in mijlocul verii?", s-a aratat indignat consilierul PDL Daniel Gongu. Nici liberalii nu sint foarte incintati de situatia ENET. "Se va lua in discutie si oprirea apei calde pe timp de vara. Cetatenii datoreaza o suta de milioane de lei vechi, exact datoria ENET catre furnizorul de gaze. ENET nu a facut ce trebuia, adica sa investeasca in retele si sa treaca la racordarea pe orizontala pentru a-l pedepsi doar pe cel care nu plateste. Nu am discutat despre demisia domnului Popescu, dar vor mai fi discutii. La ENET este o conducere antica si de demult si care n-a facut ce trebuia sa faca, cind noi am cerut sa gindeasca precum un manager de societate comerciala. S-a ajuns la fundul sacului", ne-a declarat viceprimarul PNL Vasile Dobre. Focsanenii nu au mai fost amenintati cu dusurile reci pe timpul verii din perioada 2000-2004, a guvernarii PDSR, cu exceptii in perioada reviziilor tehnice. (Doina GANEA, Iulia


Primaria Focsani face afaceri imobiliare cu patronul Vincon, Luchi Georgescu


In cadrul intilnirii de saptamina viitoare se va rectifica bugetul municipiului, se vor aloca bani pentru premierea elevilor merituosi si a sportivilor cu rezultate la concursuri si campionate. Consilierii dezbat si pe marginea Regulamentului pentru constituirea si distribuirea fondului de stimulente pentru personalul de la taxe si impozite. Alesii au in atentie si organizarea structurii de audit public intern la CUP Salubritate SRL Focsani. Municipalitatea mai face un pas si catre proiectul de investitii "Gradinita cu sase grupe pe Fraternitatii", propunind spre aprobare SF-ul si indicatorii tehnico-economici. Tot pentru prescolari, administratia Bacinschi vrea reabilitarea instalatiei termice la Cresa nr. 7 de la fosta autogara. Revine in atentia alesilor si proiectul vechi prin care Mugurel Malureanu vrea sa vinda o bucata de teren Primariei Focsani, pentru intregirea unei strazi. In trecut acesta nu a primit votul consilierilor PSD, dupa ce Marian Oprisan a blocat tranzactia imobiliara si i-a dictat lui Bacinschi ca nu trebuie sa faca afaceri cu portocaliul. Functionarul Directiei de Finante este proprietar pe o fisie din portiunea unde se va amenaja strada Soveja. Anul trecut in vara, acesta cerea municipalitatii peste 7.000 de euro pentru cei 48 mp de teren, cel mai probabil mentinidu-se si acum aceasta valoare. Potrivit planului de amplasament si delimitare a imobilului, pe bucata de teren scoasa la vinzare de sotii Malureanu ar urma sa fie realizata strada Soveja, aferenta viitoarei centuri ocolitoare a orasului. "Prin PUZ "" artera ocolitoare Est Focsani, conform UTR 13, s-au prevazut pentru zona respectiva artere interioare de deservire cu 2 benzi (7 m) si trotuare stinga-dreapta de 2 m. Astfel, la momentul de fata, strada Soveja ar trebui sa aiba o latime de 11 m pe toata lungimea ei", se motiva anul trecut necesitatea cumpararii acestui teren, in raportul Primariei Focsani. Si daca Primaria vrea sa cumpere de la functionarul de la Finante un teren, aceeasi Primarie ar vinde un teren de 66 mp in buricul tirgului catre Luchi Georgescu, proprietar Vincon Vrancea. De asemenea, alesii au in fata si solicitarea primarului Decebal Bacinschi pentru prelungirea valabilitatii PUG-ului Focsanilor. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
ENET avea un potential fantastic fiind extrem de bine situat pe piata atat din punct de vedere patrimonial cat si ca nivel de know-how, dansii fiind practic detinatorii absoluti ai tehnologiilor de citeste integral
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
Doina Ganea poza este veche, ENET-ul s-a mutat in spatiul unui punct termic din str. Mitropolit Varlaam (intre Brailei si 1 decembrie) unde a mai investit un miliard de lei vechi, mai informeaza-te.
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
enetul este o gaura neagra care nu isi mai justifica existenta de multi ani. Pricipalii responsabili pentru situatia actuala sunt Bacinschi si cu Valter Popescu, care au alocat bani de la populatie citeste integral
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
Sa il invitam pe domnul primar Bacinschi sa faca baie la lighean si apoi sa opreasca furnizarea apei calde catre populatia Focsaniului. Rusine!!!!!!!
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
nu va impacientati fratilor, ziaristii acestui ziar, nu toti habar nu au ce-i cu ei, lasati-i in plata domnului.
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
Inchiderea robinetului de apa calda pe timpul verii este cu adevarat un lucru rau, dar si mai rau este faptul ca din personalul muncitor trimis in 75 % pina pe data de 01 .10 2011, nu se stie citi se citeste integral
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
In 2009 ENET SA a realizat o pierdere neta de 5,451,785 RON avand 410 salariati.
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
VA-SI CURATA PE TOTI DE LA PRIMARIE PINA LA CONSILIUL JUDETEAN ,HOTILOR NU VRETI BINELE LOCUITORILOR ACESTUI ORAS,VRETI NUMAI SA VA INBOGATITI ...GINDITIVA CA VA VENII O ZI CIND VETI DA SOCOTEALA citeste integral
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
"Site-ul institutiei ENET are 772 de vizualizari. Un pic mai multe decat numarul angajatilor(410). Enet este o companie cu 28000 de "abonati" tinuti cu forta intr-un sistem care nu le creeaza decat citeste integral
, acum 739409 zile, 16 ore, 41 minute, 17 secunde
BAI DYDY bulangiule esti bun numai de aranjamente gen cumparaturi de la malureanu si vanzari catre luky de la vincon pe spatele nevoiasilor nenorocitule care dupa figura si explicatiile pe care le dai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.