Ultima oră

Europenii au blocat platile pentru drumuri: unul e in Vrancea

Mihaela Beșleagă
22 iun 2011 1078 vizualizări
Comisia Europeana a propus autoritatilor romăne sa verifice toate contractele de lucrari încheiate de beneficiarii Axei 2 a Programului Operational Regional, pe infrastructura, dupa ce au detectat deficiente in trei judete u Gabriel Nedelcu, reprezentantul Biroului Judetean al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, spune ca proiectele aflate in implementare, inclusiv cel pentru DJ 204 E Marasesti-Panciu, nu vor avea de suferit

Proiectele cu bani europeni implementate in toata tara prin Programul Operational Regional (POR) sint in pericol sa fie sistate. Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a POR "" îmbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, din cauza deficientelor constatate si a cerut autoritatilor romane, mai exact Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2. Ca urmare a misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, Comisia Europeana a luat in principal in colimator patru proiecte finantate in judetele Teleorman, Ilfov si Buzau, pentru reabilitari si modernizari la drumuri judetene si la infrastructura de acces la zonele turistice, unde s-au gasit probleme. "în Raport, CE vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucruri suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat remis de MDRT. Ca urmare a deficientelor constatate, CE a decis sa intrerupa platile intermediare pentru Axa 2 pina la indeplinirea masurilor propuse Romaniei de CE. Institutia europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2. Dupa aceasta etapa de verificare, care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite CE concluziile verificarilor si propuneri de actiune. în urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.


"Proiectul din Vrancea, aflat in implementare, va merge pina la capat"


Din cele 124 de contracte de lucrari adjudecate in toata tara pe POR "" Axa 2 îmbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, unul se afla in implementare in Vrancea. Este vorba despre "Reabilitarea si modernizarea DJ 204 E Marasesti-Panciu", pe o lungime de 19 km, valoarea totala a investitiei fiind de 43 milioane de lei. Termenul initial de finalizare a obiectivului se va prelungi pina in 2012, pentru ca drumul judetean se suprapune pe doua strazi din orasul Marasesti, unde au loc lucrari de alimentare cu apa si canalizare. Gabriel Nedelcu, reprezentantul Biroului Judetean Vrancea al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, ne-a declarat ca acest proiect nu va avea de suferit in urma deciziei CE de a intrerupe platile pe Axa 2. "Proiectele aflate in implementare nu vor avea de suferit, vor merge pina la capat. Doar pentru cele care vor fi depuse de acum incolo s-a intrerupt finantarea", a spus Gabriel Nedelcu. Un alt proiect derulat si finalizat in Vrancea pe aceasta axa este cel privind reabilitarea si modernizarea unui alt drum judetean, DJ 205 R Cotesti - Poiana Cristei, in valoare totala de 11 milioane lei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.