Ultima oră

Incep licitatiile pentru Vrancea Curata

Mihaela Beșleagă
18 iun 2011 716 vizualizări
Dupa o prima licitatie pentru audit la care nu s-a prezentat nimeni, de luni vor fi reluate licitatiile la proiectul de management al deseurilor u managerul proiectului spera ca in luna august sa se semneze contractul de lucrari pentru Centrul de Management al Deseurilor de la Haret

Sala mare a Consiliului Judetean (CJ) a gazduit ieri o dezbatere despre mediu si o prezentare a pasilor facuti pina in prezent in proiectul "Sistem de Management Integrat al Deseurilor", implementat de CJ Vrancea cu fonduri europene. Daniela Negulescu, managerul de proiect, a prezentat plusurile, dar si dificultatile pe care le intimpina echipa in implementarea acestui proiect. Vrancea s-a aflat printre primele trei judete din tara care au primit aprobarea Comisiei Europene pentru implementarea proiectului, dintr-un portofoliu de 38 de proiecte depuse spre finantare. Cu toate acestea, din cauza unor tergiversari la Ministerul de Finante, proiectul a fost aminat mai multe luni. "Initial, a fost cel mai inaintat proiect, dar din motive independente de noi se ajunsese la o intirziere de 1 an si 8 luni. Termenul initial, decembrie 2011, a fost aminat pentru aprilie 2013, iar in prezent sintem in grafic cu toate actiunile", a spus Daniela Negulescu. Si studiul de fezabilitate va fi revizuit, intrucit vechiul studiu, realizat in anul 2008, nu mai corespundea in totalitate cu planurile urbanistice ale localitatilor, iar primarii au stabilit zone noi in care vor fi amplasate puncte de colectare a deseurilor. Un alt "hop" care trebuie trecut este acela ca, pentru ca gropile de gunoi din mediul rural au fost declarate inchise oficialilor UE, nu sistate ca functionare, nu se pot accesa banii pentru componenta de inchidere si ecologizare a 200 de gropi de gunoi din mediul rural. Si procedurile de licitatie au pus in dificultate echipa proiectului, intrucit la prima licitatie pentru contractul de audit nu s-a prezentat nicio companie, iar procedura a fost reluata. Luni, 20 iunie, va fi publicat pe SEAP anuntul pentru atribuirea contractului de audit si a contractului de lucrari la Centrul de Management al Deseurilor de la Haret, prin licitatie internationala, pentru o valoare de 52 milioane lei (peste 10 milioane euro). "Licitatiile, sint, din pacate, proceduri de durata. Estimam sa dureze maximum doua luni, iar in luna august sa semnam contractul de lucrari", a completat Daniela Negulescu.


Colectarea deseurilor: de la 40% la 100%


De acest proiect vor beneficia aproape 220.000 de cetateni din mediul rural si 146.000 din mediul urban. Se doreste ca dupa implementare, nivelul de colectare a deseurilor din mediul urban sa fie de 100%, iar in mediul rural de 90%, de la un procent de circa 40%, cit este in prezent. Sistemul de management integrat al deseurilor consta in realizarea unor puncte de colectare in toate localitatile judetului, construirea a trei statii de transfer la Focsani, Adjud si Vidra si a unui Centru de Management Integrat al Deseurilor la Haret (Marasesti), unde gunoaiele vor fi sortate si compostate. Proiectul, estimat la 42 milioane de euro, este finantat de UE in cadrul POS Mediu 2007-2013, cofinantarea CJ fiind de 2%, adica 10 milioane euro. La intilnirea de ieri au mai fost prezenti viceprimarul municipiului Focsani, Vasile Dobre, Catalin Dragulescu "" sef de serviciu la Institutia Prefectului, inspectorul scolar Lidia Dumbrava, un reprezentant al Companiei de Utilitati Publice si elevi de la Colegiul National "Unirea" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret", cistigatori ai concursurilor organizate in cadrul proiectului. Dezbaterea de ieri face parte dintr-o serie de intilniri in orasele incluse in proiect, care au drept scop constientizarea publicului asupra unui mediu sanatos. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.