Ultima oră

Luati-va masuri de precautie! S-a deschis sezonul la spargerile de locuinte

Ziarul de Vrancea
8 iun 2011 2130 vizualizări
Aveti grija cui va laudati cu plasma din sufragerie, bijuteriile din aur sau cu banii pe care ii tineti in casa, s-ar putea ca informatiile sa ajunga la hoti u numai anul trecut, peste 180 de locuinte din Vrancea au fost calcate de hoti u nici daca mergeti cu trenul sa nu credeti ca ati scapat de pungasi

Sezonul de spargeri de locuinte a inceput deja. Pentru ca foarte multi pleaca in concediu si nu au asigurate locuintele, exista riscul sa se intoarca din vacanta si sa nu mai gaseasca aparatura video, bijuteriile sau banii. "In fiecare an insistam pe citeva sfaturi. Ar fi bine ca oamenii sa isi instaleze sisteme de alarma, sa nu lase bijuterii sau bani in casa, sa nu permita accesul persoanelor care vin sa vinda sau sa cumpere diverse lucruri. In niciun caz sa nu spuna cuiva ce au in casa. Mai mult, cind parasesc locuinta, sa o lase in grija unei persoane de incredere", ne-a declarat inspectorul principal Alin Esanu, din cadrul serviciului de investigatii criminale al IPJ Vrancea. Spargatorii de case au operat cel mai mult in mediul rural anul trecut, la vilele care sint lasate nesupravegheate de cei plecati in strainatate, dar si in apartamentele din orasul Focsani. Astfel ca, in 2010 au fost instrumentate peste 180 de infractiuni de furt din locuinte, iar in 2011, in primele trei luni, s-au produs peste 140 de spargeri. Una din reusitele politistilor vrinceni, in lupta cu hotii din locuinte, a avut loc anul trecut cind au reusit sa il captureze pe cel mai cautat spargator din Romania. Barbatul in virsta de aproape 50 de ani este invinuit de spargerea a peste 30 de locuinte. Aproape zi si noapte, timp de trei luni, s-a lucrat la intocmirea probatoriului pentru a-l aduce in fata judecatorilor.


Profilul spargatorului de case


Este tinar si provine din familii destramate. "Nu are mai multe clase decit un tren din Romania", spune ironic unul din politistii care ancheteaza spargatori de locuinte. In acelasi timp, poate fi si in virsta, cu multe furturi la activ, care si-a desavirsit talentul in inchisorile romanesti. Analizeaza atent casele pe care urmeaza sa le sparga. Afla cine este proprietarul casei,cit timp lipseste de acasa. Vede tipul de usa, ce sistem de inchidere are, apoi, "cu o unealta artizanala rupe butucul de la usa in mai putin de 10 secunde", ne-a spus Alin Esanu, de la serviciul de investigatii criminale. In fiecare an, politistii ii sfatuiesc pe cetateni cum sa isi protejeze bunurile, "dar sint inca multi care ignora aceste avertismente, ne confruntam cu o lipsa de receptivitate la mesajele noastre. Sint situatii cind in mediul rural lasa usile de la intrarea in casa deschise si se duc sa lucreze in gradina sau vin unii sa le vinda lucruri, iar ei le deschid, unul ii tine de vorba iar altul fura. Oamenii trebuie sa fie mai atenti in aceste situatii", ne-a mai spus inspectorul principal de la investigatii criminale. Politistii mai spun ca cei care se gindesc sa mearga in concediu in aceasta perioada trebuie sa aiba mare grija sa isi asigure locuinta. In unele cazuri, si vecina de vis-a-vis preocupata sa stea lipita de vizorul usii toata ziua este o varianta. (Aurelian IVAN)


A vrut sa-i fure valiza unui calator cu trenul


Un barbat din Iasi a fost prins de politistii de la Transporturi Feroviare dupa ce a incercat sa-l lase fara bagaje pe un calator dintr-un tren care tranzita municipiul Adjud. In noaptea de luni spre marti, politistii T.F. Adjud au fost sesizati de Ion C., 57 ani, din comuna nemteana Piatra Soimului, ca un necunoscut a incercat sa-i fure o geanta. Cercetarile desfasurate de politisti au stabilit ca in timp ce se afla in statia CFR Adjud, un barbat necunoscut a incercat sa-i sustraga valiza in care avea bunuri de 500 lei. Suspectul a fost identificat la scurt timp in apropierea garii. Daniel S., 40 ani, din Iasi, este cercetat in stare de libertate. (D. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 4 ore, 5 minute, 39 secunde
Politia ca de obicei, ne demonstreaza incompetenta si lenea lor. In loc sa-si faca treaba si sa patruleze, ei ne recomanda sa ne instalam alarme, ca sa scape ei de griji, sa intervina niste privati si citeste integral
, acum 739405 zile, 4 ore, 5 minute, 39 secunde
da-mi voie sa-ti spun ca esti varza!!!!!!!!!!pai daca ii da afara cine sa-ti pazeasca usa????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.