Ultima oră

Avertizare in timp real in caz de inundatii

Mihaela Beșleagă
8 iun 2011 1254 vizualizări
In Vrancea, Sistemul de Gospodarire a Apelor implementeaza un program prin care se monitorizeaza riurile si se face avertizare in timp real in caz de inundatii

In judetul Vrancea au loc in prezent mai multe investitii in scopul prevenirii inundatiilor si pentru o mai buna gospodarire a apelor. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea au prezentat ieri programul investitiilor care se deruleaza in judet. Incepind din anul 2005, pina in 2011, in Vrancea se deruleaza proiectul DESWAT (Destructive Water Abatement and Control of Water Disasters), care are ca scop avertizarea in timp real in caz de inundatii prin prognoze hidrologice de scurta si medie durata. Proiectul este binevenit in contextul inundatiilor care s-au abatut asupra judetului in ultimii ani. "In cadrul statiei hidrologice Focsani au fost propuse spre amplasare 19 statii Deswat din care patru statii automate, avind drept scop colectarea datelor pluviometrice (precipitatii) si alte 15 statii care vor inregistra nivelurile, temperatura apei, aerului si cantitatea de precipitatii de la statiile hidrometrice deja existente", a declarat Dorina Vraciu, directorul SGA Vrancea. Cele patru statii automate au fost amplasate la Soveja, Manastirea Buluc, Dumitresti si Vintileasca, iar pentru restul de 15 statii s-au obtinut autorizatiile de constructie, ele urmind sa fie realizate de firma americana Lockheed Martin. Finantarea acestui proiect, care se desfasoara la nivel national, este din fonduri structurale. O alta investitie este canalul magistral Siret "" Baragan, pentru care s-au alocat in acest an 3 milioane de lei. Guvernul Romaniei si-a anuntat intentia sa reia dupa 25 de ani constructia Canalului, un proiect de anvergura si importanta social-economica. Realizarea sa, pe o lungime de 190 km, va permite irigarea cu cheltuieli minime a unei suprafete de 500.000 ha. Canalul se va realiza in doua etape: prima, pentru 50 km in judetul Vrancea si a doua, pentru 140 km pe teritoriul judetelor Vrancea, Braila, Buzau si Ialomita. "In prima faza s-a raportat ca fiind realizat 5% din obiectiv, din care 50 km in judetul Vrancea", a precizat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al SGA Vrancea. Costul total al investitiei este de 195 milioane de euro, din care pina la acest moment s-au realizat lucrari de 8 milioane euro. Realizarea canalului va fi posibila, conform declaratiilor secretarului de stat Cristian Apostol, prin incheierea unui parteneriat public-privat ce va fi implementat de Ministerul Mediului si Padurilor si Administratia Nationala "Apele Romane". Alte investitii derulate prin SGA Vrancea sint consolidarea malului drept al riului Siret la Suraia, investitie de 2.781.000 lei, finalizata anul trecut si amenajarea piriului Rimna pe sectorul Tiritu - Dumbraveni, pentru care s-au alocat 1.250.000 lei, obiectiv realizat in proportie de 51%. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.