Ultima oră

SANATATE: Bacteria ucigasă se răspăndeste în Europa. VEZI TĂ’RILE UNDE A FOST RAPORTATĂ’

Ziarul de Vrancea
28 mai 2011 587 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net specialistii în microbiologie din Hamburg au identificat sursa infectărilor cu o formă agresivă de colită hemoragică (EHEC) în Germania, care a dus la decesul a cel puţin sase persoane si la îmbolnăvirea a sute de cetăteni: castraveti importati din Spania. Comisia Europeană a anuntat că în mai multe tări din Europa au apărut cazuri de îmbolnăvire cu EHEC. în schimb, producătorii spanioli sustin că legumele contaminate ar proveni din Olanda.

Specialistii in microbiologie din Hamburg au identificat sursa infectărilor cu o formă agresivă de colită hemoragică (EHEC) in Germania. îmbolnăvirile par a fi fost provocate de consumarea castravetilor proveniti din Spania. Expertii au atras insă atentia că si alte alimente aflate in comert pot fi contaminate cu germeni EHEC, scrie Deutsche Welle, precum rosiile sau salata verde.


"Nu putem ignora eventualitatea ca si alte alimente să fie purtătoare ale acestor germeni", a declarat ministrul regional al sănătătii din Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks.


Experti ai Institutului pentru Igienă din Hamburg au indetificat germenul de tip O104, putin răspandit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explică si lipsa rezistentei populatiei la atacurile bacteriei EHEC precum si frecventa complicatiilor.


Potrivit Comisiei Europene, legumele contaminate au ajuns in Germania din regiunile spaniole Malaga si Almeria. Autoritătile spaniole incearcă să găsească fermele de unde provin castravetii si să afle cu exactitate unde au fost vanduti acestia.


Totusi, producătorii spanioli avertizează că au fost blamati prea repede si că o parte dintre legumele contaminate ar fi de origine olandeză.


"Credem că s-au grăbit, pentru că stim că nu toate produsele provin din Spania, din Alemria sau Malaga. Totusi, ni se spune că dintre cele patru produse testate, o mostră provenea din Olanda. Prin urmare, credem că s-au grăbit", a declarat Fulgencio Torres, presedintele companiei Hortyfruta.


în Hamburg, clinicile si spitalele au inregistrat pană in prezent un număr de 300 de imbolnăviri cu sindromul hemolitic uremic, ca urmare a EHEC si a complicatiilor survenite după contaminare, in special o insuficientă renală acută, deosebit de periculoasă. Totusi, potrivit medicilor, numărul noilor infectări cu germenul EHEC a fost redus vizibil după identificarea surselor si a căilor de răspandire.


între timp, ministerul german pentru mediu verifică riscurile unei posibile contaminări a apei potabile, germenii fiind transmisi prin instalatiile sanitare, in reteaua de canalizare. Pană in prezent se presupune că statiile de epurare a apei reusesc să distrugă toti germenii din apa potabilă.


Maladia provocată de bacteria EHEC nu se limitează insă la Germania, răspandindu-se spre nordul Europei. Cazuri de infectii cu bacteria E. coli au fost raportate si in Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Olanda. Boala afectează sistemul digestiv, provocand hemoragii interne. Netratată la timp poate duce chiar la decesul pacientului. Neobisnuit este că cei mai multi bolnavi sunt adulti, desi in mod normal afectati sunt copiii si bătranii care au sistemul imunitar mai slab.


în prezent, Romania nu importă castraveti din Spania, ci doar din Olanda si Bulgaria, a asigurat Adrian Rădulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.