Ultima oră

VIDEO!!!Traditiile crestine se pastreaza inca la Negrilesti: Boteitul oilor la Negrilesti, sarbatoare pentru 10.000 de mioare

Mihaela Beșleagă
23 mai 2011 2341 vizualizări

Zeci de negrilesteni au sarbatorit simbata momentul simbolic al urcarii oilor la munte, traditie care dateaza inca din sec XV u baronul Marian Oprisan, care a descins la Negrilesti cu un desant social democrat, a povestit ca se pricepe la oi, pentru ca in copilarie pazea mioarele pe malul Prutului u ciobanii spun insa ca numai renteaza sa creasca mioare

Vrincenii din inima Muntilor Vrancei au rememorat simbata una din cele mai vechi si pitoresti traditii din Vrancea arhaica. De sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena, satenii din Negrilesti si din zonele invecinate au sarbatorit "Boteitul oilor", manifestare traditionala ajunsa la a X-a editie. Sute de localnici, unii imbracati in costume populare, dar si invitati din rindul oficialitatilor au asistat la momentul simbolic al urcarii oilor la munte, obicei cunoscut in Vrancea de sute de ani sub numele de boteit. Manifestarea a inceput cu o tirguiala demonstrativa intre ciobani si proprietarii de mioare, in care cele doua parti au negociat atit salariul ciobanilor, cit si kilogramele de cas si urda pe care le vor primi proprietarii pentru fiecare oaie data la stina. Apoi, tot alaiul a pornit spre biserica din centrul comunei, in frunte cu grupul de buciumasi din Spulber, unde preotul a sfintit oile, inainte de a pleca in transhumanta.

La Negrilesti se gaseste una dintre cele mai mari comunitati de crescatori de animale din judet, ciobanii locului plecind la pasunat cu 10.000 de oi. Sarbatoarea pastorala s-a mutat apoi la Caminul Cultural din localitate, unde mai multe ansambluri populare din zona de munte a judetului au facut o demonstratie de talent si traditii inca bine pastrate: Ansamblul "Briul de la Jitia", Ansamblul "Chiparusul" din Nereju, Grupul de buciumasi din Spulber, Ansamblul din comuna Nistoresti, alaturi de Ansamblul Profesionist "Tara Vrancei". Invitati la sarbatoare au fost si interpretii de muzica populara Izabela Tomita si Cristian Fodor. Primarul comunei, social-democratul Ion Vasuianu, a spus ca ocupatia de baza a negrilestenilor este cresterea animalelor si ca acest festival dateaza de secole. " Acest festival a fost infiintat de catre inaintasii nostri, dateaza din secolele XV-XVI, pentru ca Negrilestiul s-a ocupat doar de cresterea animalelor, asta fiind baza lor de subzistenta. De asemenea, negrilestenii au fost in toata tara pentru a gospodari, acum ii avem si in strainatate, unde se ocupa tot de cresterea animalelor. Negrilestiul la ora actuala are peste 10.000 de ovine, ceea ce inseamna ca locuitorii nostri mentin datina de crestere a animalelor", a spus primarul Ion Vasuianu. Acesta a completat ca anul viitor va invita toate localitatile vecine, care tin traditia de boteitul oilor, sa expuna cite un stand cu produse traditionale.


Oprisan: "In ceea ce privesc oile, ma pricep"


Marcarea acestei traditii nu a scapat de prezenta politicului, Negrilestiul fiind luat cu asalt simbata de un adevarat desant social-democrat, in frunte cu presedintele Marian Oprisan si deputatii Angel Tilvar si Cristian Dumitrescu. Baronul de Vrancea a povestit negrilestenilor strinsi la Caminul Cultural ca se pricepe la oi, dat fiind faptul ca vacantele din copilarie si le-a petrecut pe malul Prutului, la bunici, unde pazea mioarele. "Eu m-am nascut la maternitatea din Focsani. Dupa aceea ea a devenit casa pionierilor si in salonul in care m-am nascut, citiva ani mai tirziu am luat lectii de aeromodelism. Dar sa stiti, in ceea ce privesc oile, ma pricep pentru ca bunicii mei din partea tatalui s-au nascut pe malul Prutului si cind eram copil in toate vacantele mergeam cu oile si jucam mingea pe fuga. E o amintire foarte frumoasa si de aceea eu va incurajez cu toata forta mea sa pastrati aceasta traditie minunata", le-a relatat Oprisan negrilestenilor. Acesta a multumit apoi tuturor celor care au contribuit la promovarea traditiilor din Vrancea si a trecut la politica, in stilul-i caracteristic. "Vremurile grele le-au facut oamenii care ne conduc, nu le-au facut oamenii din popor. Vinovati de toate nenorocirile pe care le traverseaza Romania in ultimii trei ani nu sint cei care le-au facut, sint cei care au tacut si de aceea noi avem responsabilitatea pentru comunitatile judetului Vrancea, sa spunem raspicat ceea ce nu ne place la cei care ne conduc, asa putem sa ne pastram un popor liber. Va incurajez ca la cel mai mic abuz care vi se face de catre autoritatile statului sa nu taceti", a mai spus Oprisan. Nimeni nu a pus totusi in discutie problemele reale si dureroase cu care se confrunta crescatorii de animale si cum pot fi acestia incurajati sa duca mai departe aceasta traditie, dar si o modalitate de asigurare a traiului zilnic. Manifestarea a fost organizata de Consiliul Judetean, Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor Vrancea, Primaria si Consiliul Local Negrilesti. (Mihaela BESLEAGA)


"Pomul raiului" la Negrilesti, sau grijirea pentru cei morti


Tot de sarbatoarea sfintilor Constantin si Elena, mocanii de la Negrilesti au aratat ca tin treaza o alta traditie crestina. Pentru "grijirea" sufletelor rudelor apropiate trecute in nefiinta, familiile de gospodari din sat fac o pomana imbelsugata, denumita "grijanie", dar pregatesc si un "pom al raiului", impodobit cu fructe, nuci, luminarele din ceara de albine si colacei de diverse forme, care simbolizeaza "palma Maicii Domnului", "scara cerului", ingerasi sau "closca cu pui". Toate sint tocmite pentru cei trecuti la cele vesnice, dupa ce toate neamurile s-au adunat si au pregatit bucatele pentru pomana. "De 10 ani sint vaduva, pomana am facut-o pentru mama care a trecut la cele vesnice acum un an. Asa ne grijim de cei morti", ne-a spus Constanda Stoienoiu, o localnica din Negrilesti, care avea simbata curtea plina de vecini veniti sa guste din pomana. De ajutor i-au fost "suratele", adica femeile din sat care s-au prins surate, in urma cu zeci de ani, cind au iesit prima data la hora. Tanti Costanda are si o colectie impresionanta de cergi, costume si "camesi" populare, toate lucrate de mina ei. Din pacate, nu prea mai are cine sa duca mai departe traditia. "O zi doua se tese o cerga, o saptamina se toarce, o saptamina se tine la drista. Fetele, nepoatele noastre au plecat prin strainatate, satul s-a golit. Sint cu buricele goale, niciuna nu tese, nu coase, nu pazeste vaca. Dar au silicoane, cercei prin nas"¦", spun in cor femeile, unele imbracate in costum popular. Negrilesti este una dintre comunele vrincene unde se pastreaza traditia straveche, iar femeile pot fi intilnite pe ulita imbracate in costumul vrincenesc traditional, format din ie si catrinta. Odata devenita vaduva, femeia din Negrilesti nu mai da jos de pe cap basmaua neagra. M. B.)


Mici si bere gratis de Zilele comunei Valea Sarii


Intr-o sarbatoare au tinut-o simbata si locuitorii din comuna de munte Valea Sarii. Pe platoul de la intrarea in localitate s-au strins zeci de localnici pentru a sarbatori cea de-a treia editie a Zilelor comunei. Mici sfiriind pe gratar, bere la pahar, mamaliguta, toate asezonate cu muzica, au alcatuit o petrecere cimpeneasca... ca la munte. De altfel, pe 21 mai ar fi trebuit sarbatorit si boteitul oilor, care insa in acest s-a serbat fara...oi. "Anul asta nu am mai adus oile, ca am avut reclamatii anul trecut ca a trebuit sa trecem prin blanile (reg. teren arabil, n. r.) oamenilor si s-a facut mizerie. Oricum, noi avem mai putine oi ca in alte localitati, doar vreo patru stine", ne-a spus primarul Nicu Bercuci. (M. B.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739423 zile, 22 ore, 13 minute, 33 secunde
Cinste lor.Luati exemplu si ce de la Tulnici.de fapt ati apus de mult.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.