Ultima oră

Dezolant: personalitatile tarii au strazi jalnice in Focsani

Sorin Tudose
18 mai 2011 867 vizualizări
In puternic contrast cu personalitatile pe care le reprezinta, starea strazilor din Focsani e jalnica u ce ar spune Titulescu daca pentru o zi ar putea circula pe strada ce-i poarta numele?

Fiecare autoritate locala din asezarile urbane cinsteste memoria personalitatilor locale si nationale denumind strazi si bulevarde cu nume reprezentative pentru cultura romaneasca. Focsaniul are peste 70 de strazi ce poarta numele unor oameni de marca pe care i-a dat tara, dar cam aici se opreste pretuirea comunitatii pentru aceste persoane. Mult prea multe astfel de strazi sint execrabile, altele sint anevoiase si pe multe iti blestemi zilele cind esti la volan, starea lor fiind o ofensa la numele celor pe care le poarta. Nicolae Grigorescu este unul din fondatorii picturii romanesti moderne si cel care a pictat printre altele faimosul "Car cu boi", dar strada ce ii poarta numele este un chin pentru cei care sint nevoiti sa circule pe ea. Cezar Bolliac a fost unul dintre fruntasii Revolutiei din 1848, poet, gazetar si a promovat studiile arheologice. Strada ce-i poarta numele trece prin fata Politiei si arata dezolant de ani de zile. In semn de apreciere, scriitorul Alexandru Vlahuta are si el o strada cu numele sau in cartierul Bahne, strada care a stirnit revolta locuitorilor din zona care l-au "tras de urechi" pe Decebal Bacinschi sa repare asfaltul. Ion Luca Caragiale are si el o strada undeva in obor, dar dupa cum arata drumul ai zice ca acesta ar fi fost un dramaturg marunt, nicidecum unul din pilonii culturii romanesti. Scriitorul vrincean Duiliu Zamfirescu are strada in zona fostei Case a Casatoriilor, care a fost recent doar peticita in ciuda faptului ca Zamfirescu a fost printre altele vicepresedinte al Academiei Romane. Strada ce trece pe linga sediul PSD si pe linga Directia de Cultura are niste gropi imense in care risti sa nu mai iesi. Numele? Nicolae Titulescu, diplomat si om politic care a fost de mai multe ori ministru al afacerilor straine si chiar presedinte al Ligii Natiunilor, organizatie internationala ce avea ca scop dezarmarea si prevenirea razboaielor. Focsaneanul Ion Basgan are o strada care nu are nici macar asfalt, ci piatra. Nu piatra cubica ci piatra combinata cu adevarate cratere. Importanta lui Basgan? Brevete peste brevete obtinute chiar si in SUA in domeniul forajului petrolier. Tot focsanean este si actorul Petre Liciu, dar strada ce-i poarta numele nu-i face deloc cinste, ba dimpotriva. Din nefericire acestea sint doar citeva dintre strazile ce au denumirea unor personalitati marcante ale Romaniei, iar drumurile propriu zise sint literlamente jalnice. Vinovate nu sint autoritatile de acum ci oricine s-a perindat pe la putere cel putin in ultimele doua decenii. O placuta pe care sa scrii numele unui scritor, a unui arhitect, este floare la ureche, dar sa intretii strada cu pricina reprezinta pina la urma o forma de respect pentru cel invocat, lucru care, evident, cei ce conduc orasul nu sint in stare. Dupa cum se prezinta multe strazi in Focsani nu este nici o onoare sa fi reprezentat ceva in timpul vietii. Ce ar zice Titulescu, de exemplu, daca intr-o zi "si-ar vizita" propria strada? (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739409 zile, 4 ore, 27 minute, 4 secunde
TOATE STRAZILE ACESTEA AR TREBUI SA POARTE NUMELE EDILILOR NOSTRI DIN ULTIMII 20 DE ANI: LĂŢCAN, BACINSCHI, SAU AM PUTEA SA LE REDENUMIM DUPĂ CHIPUL ŞI ASEMANAREA LOR.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.