Ultima oră

Vrincenii au aprins luminarile cu Lumina Sfinta de la Ierusalim

Sorin Tudose
26 apr 2011 1039 vizualizări
In citeva ore, Lumina Invierii a ajuns, din parohie in parohie, in bisericile din tot judetul u pina acum citiva ani luam Lumina de la o candela de pe Altar , ne-a spus protopopul Nicolae Cobzaru

Credinciosii vrinceni au luat pentru al treilea an consecutiv Lumina Sfinta in noaptea Invierii Domnului venita direct de la Iersalim. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a trimis special pentru aceasta sarbatoare o aeronava in Israel pentru a aduce de acolo Lumina Sfinta pe care sa o dea ulterior tuturor crestin ortodocsilor din Romania. Simbata, 23 aprilie, in jurul orei 18.00 aeronava a ajuns la Bucuresti, iar Episcopia Buzaului si Vrancei a trimis mai multi consilieri pentru a aduce flacara in judetul nostru si in Buzau. "Lumina Sfinta, odata ajunsa in judet, a inceput a fi impartita in toate localitatile. Practic, s-a transmis din parohie in parohie simbata in jurul orei 21.00. Este deja al treilea an cind primim lumina chiar de la Ierusalim. Nu poate fi decit un lucru bun atit pentru noi cit si pentru enoriasi", a declarat protopopul Nicolae Cobzaru. Acesta spune ca BOR merita toti laurii pentru rapiditatea cu care a adus Lumina in tara, dar si pentru initiativa de a acorda posibilitatea milioanelor de credinciosi de a aprinde luminarile chiar de la flacara din orasul sfint. "Pina acum citiva ani aprindeam luminarile oamenilor de la o candela de pe Altar pentru ca nu erau alte posibilitati. Chiar daca a strabatut un drum atit de lung Lumina nu avea cum sa se stinga pentru ca este Dumnezeiasca. Mai mult, in primele minute flacara nici macar nu arde abia ulterior capatind aceasta proprietate", a mai spus protopul Cobzaru.


Lumina Sfinta intre miracol si mistificare


Lumina Sfinta a fost atestata de mai bine de un mileniu, dar abia in 1106 acest lucru este facut in mod consecvent. Miracoul se intimpla in fiecare an de Pastele Ortodox in Ierusalim in Simbata Mare cind deasupra Sfintului Mormint un foc coboara din cer intr-un fel care difera de la an la an. Un sobor de preoti impreuna cu Patriarhul grec al Ierusalimului inconjoara Sfintul Mormint. Patriarhul intra in lacasul de cult cu 33 de luminari timp in care se pogoara Lumina Sfinta care le aprinde. De-a lungul timpului autenticitatea Luminei Sfinte a fost pusa la indoiala chiar de oameni din sinul bisericii. Papa Grigore al IX-lea a spus chiar ca Lumina ar fi o frauda. Scepticii sustin faptul ca oamenii pot rezista la orice foc pret de citeva secunde fara sa sufere arsuri, dar credinciosii spun ca proprietatea sa de a nu arde dureaza citeva minute. In orice caz, societatea romaneasca nu pare inca suficient de pregatita pentru o dezbatere argumentata pe tema Sfintei Lumini. (Sorin TUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.