Ultima oră

25 de lei kilogramul de miel, in Piata Moldovei

Sorin Tudose
19 apr 2011 2954 vizualizări
E greu si pentru noi si pentru cumparatori , ne-a spus un oier din Paltin, in vreme ce alti crescatori se consoleaza spunind ca romanul este mai curind consumator de carne de porc decit de miel

Comerciantiii de miei nu s-au inghesuit ieri in sectorul special amenajat in Piata Moldovei din Focsani, in prima zi a "tirgului de carne pentru Paste". Ieri la prinz, in piata, numarai pe degetele de la o mina ciobanii care venisera sa isi valorifice produsele. Acest lucru este cauzat de faptul ca multi dintre crescatori si-au vindut de vii mieii. Preturile pentru un kilogram de carne de miel se situau intre 23 si 26 de lei, in functie de cum "aratau" mieii, dar si de cit de dispusi la negocieri erau oierii. Ionel Darie, de 42 de ani, a venit tocmai de la Paltin sperind ca va reusi sa scoata un mic profit de pe urma cresterii oilor. "Am venit cu opt miei si am dat deja sase. Poate parea mult, dar avind in vedere ca am circa 150 de miei acasa situatia nu e prea buna. Anul asta dau kilogramul de miel cu 25 de lei pe cind anul trecut il vindeam cu 20 de lei doar ca intre timp s-au scumpir si cerealele. Mieii trebuiau sa manince, iar iarna a fost destul de lunga", ne-a spus Ionel Darie, crescator de ovine din tata in fiu. Barbatul spune ca oamenii vin, se uita, intreaba, dar stau bine sa cintareasca banii inainte de a cumpara. "Pare scump kilogramul de miel, dar ciobanii pe care ii platim sa aiba grija de oi primesc salariu de 1.200 de lei, dar sI tigari zilnic. Suma totala pe care o cheltuim sare binisor de 1.500 lei. E greu si pentru noi si pentru cumparatori, pentru toata lumea, ce sa mai", a mai spus Ionel Darie. O alta vinzatoare, Floarea Cuconoiu din Vidra, a vindut si ea citiva miei ieri, dar spune ca mai are peste 100 acasa. "Cred ca este atit de gol pentru ca multi dintre oameni i-au vindut de vii, nu au mai apucat sa ii sacrifice. Nu prea mai renteaza sa cresti oi pentru ca nu se mai cistiga ca in alti ani, dar asta fac de 20 de ani. Oricum, romanul este mai curind consumator de carne e porc decit de miel", a declarat Floarea Cuconoiu. Vinzatorii mai spun ca platesc si 19 lei pe o taraba inchiriata cu toate ca Fane Popa, directorul Administratiei Pietelor a anuntat ca pretul este de 13,5 lei pe zi. In ceea ce priveste remarca cu "anii trecuti era mai bine" fie ne afundam tot mai mult in criza economica fie privim cu nostalgie timpul trecut. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.