Mieii primesc bun de mincat de la DSVSA
Administratia Pietelor Focsani a inaugurat ieri un spatiu in Piata Moldovei destinat comercializarii carnii de miel pentru Paste. Pentru aceasta municipalitatea a pregatit 60 de tarabe in sectorul de zarzavaturi. Aici a fost amenajat un loc special, ingradit, care are numai o singura intrare, in aceste conditii carnea putind fi controlata mai usor de medicii veterinari si inspectorii sanitari. Ieri la "inaugurarea" sectorului provizoriu de carne de miel a fost prezent, alaturi de directorul Administratia Pietelor Focsani SA, Fane Popa, si primarul Decebal Bacinschi. "Am vrut sa amenajam acest loc pentru o mai eficienta si corecta comercializare a carnii de miel. Aici vor veni cei care au miei sacrificati in conditii de abatorizare si in conformitate cu legea, fiindca vor fi controlati de medicul veterinar al pietii" a precizat edilul. "Pina la aceasta data am primit circa 20 de cereri de la cei care vor sa vina sa vinda carne in aceasta perioada. Am primit cereri din Paunesti, Bolotesti, din tot judetul. Speram sa vina multa lume si sa se desfasoare totul intr-un mod civilizat", a declarat Fane Popa, administratorul pietelor din Focsani. Ciobanii care vor veni in piata vor trebui sa plateasca 13,5 lei/masa/zi desi in restul timpului o taraba costa 9 lei.
Directorul Fane Popa explica aceasta diferenta de pret de 4,5 lei prin faptul ca zona a fost special amenajata. Comerciantii de carne de miel vor putea veni de astazi in piata. "Am pregatit vreo 60 de mese, daca va fi nevoie vom mai amenaja citeva. Am pregatit cintare, acoperit mesele cu folie de plastic, am pregatit cirligele pentru carne. La intrare va sta medicul veterinar si vor fi doua mese unde se vor face recoltari pentru certificare calitatii carnii", ne-a declarat si inspectorul Gigi Jipa. Potrivit medicului de circumscriptie Elena Serbu, carnea de miel va fi insotita de certificat de sanatate. "Producatorii vor trebui sa poarte halate si sorturi curate si in general se vor respecta cu cu strictete normele de igiena, transport si manipulare a carnii in vederea prevenirii aparitiei unor episoade nedorite de imbolnaviri ale consumatorilor", precizeaza medicul Elena Serbu. Ieri insa, la deschiderea sectorului pentru carne de miel nu era inca nici un producator. (Doina GANEA)
Medicii veterinari au inceput controalele prepascale in tot judetul. Mirel Iordache, directorul delegat la sefia Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), recomanda vrincenilor sa nu cumpere carne de miel si alte produse sprecifice decit din locuri autorizate. "Noi am instiintat primariile ca pot deschide tirguri in care sa comercializeze carne de miel, dar pina acum nici o primarie din judet nu ne-a cerut sa autorizam o astfel de activitate. Doar din Piata Moldovei si din magazinele autorizate se vor putea achizitiona produse pascale", a declarat Mirel Iordache. Seful institutiei a mai precizat ca aceste controale vor fi efectuate pina pe 23 aprilie. "Este exclusa sacrificarea mieilor in locuri nepermise, iar cei care sint prinsi ca fac acest lucru vor fi sanctionati. In ceea ce priveste sacrificarea in gospodaria proprie, in mediul rural, fiecare cumparator isi va asuma responsabilitatea in cazul unei toxiinfectii alimentare", a mai spus seful DSVSA. (Sorin TUDOSE)