Ultima oră

Inscrieri la concursul Supporting Investigative Journalism

Silvia Vrînceanu Nichita
14 apr 2011 615 vizualizări
Premiul cel mare consta intr-o bursa de specializare la Londra

Fundatia Freedom House Romania, care are o experienta de peste un deceniu in gestionarea proiectelor privind profesionalizarea presei si specializarea jurnalistilor, primeste pina pe 30 aprilie inscrieri din partea jurnalistilor pentru cea de-a doua editie a programului "Supporting Investigative Journalism", proiect derulat cu sprijinul financiar al British American Tobacco Romania. Programul se adreseaza jurnalistilor de investigatie din Romania, cu scopul de a sustine si dezvolta aceasta ramura a presei, prin motivarea si profesionalizarea jurnalistilor. La acest program se pot inscrie jurnalisti de investigatie care au cel putin doi ani de experienta si cunosc limba engleza . "Jurnalismul de investigatie este o specie publicistica pe cale de disparitie in Romania. O serie de cauze pot fi identificate pentru acest fapt: lipsa unei traditii in domeniu (o consecinta a regimului comunist), lipsa de bani cauzata de recesiunea economica, articolele partizane scrise de jurnalisti platiti sa apere diferite interese politice si asa mai departe. Cu toate acestea, jurnalismul de investigatie ramine unealta numarul unu prin care presa isi indeplineste rolul de "a patra putere in stat". Investigatiile bine documentate, bine scrise si echilibrate sint adesea primul pas in demascarea coruptiei si apararea intereselor cetatenilor. Aceste constatari au fost punctul de plecare al initiativei Supporting Investigative Journalism", spun cei de la Freedom House Romania, care isi propun sa stimuleze aceasta ramura presei. Programul se afla acum la a 2-a editie si ofera jurnalistilor un seminar de trei zile, in care vor fi prezentate si discutate diferite tehnici de investigatie, aspecte importante ale sistemului juridic si administrativ pentru activitatea investigativa, probleme de etica si deontologie, precum si alte teme relevante muncii specifice unui jurnalist de investigatie. în cadrul acestui seminar se vor discuta si temele investigatiilor pe care jurnalistii le vor realiza pe durata programului. Dupa finalizarea investigatiilor propuse jurnalistii se vor reintilni pentru a trage concluziile impreuna cu formatorii si organizatorii. Autorii celor mai bune trei investigatii vor fi premiati cu stagii de pregatire la Bureau of Investigative Journalism, Londra, dar vor fi oferite si 10 grant-uri in valoare de 1.000 euro pentru investigatii alese de juriu, bani meniti sa ajute jurnalistii in realizarea materialelor. "Aceste investigatii vor fi difuzate de catre televiziunea noastra partener, TVR, in cadrul programului de investigatii Cu ochii"â"¢n 4", spune Cristina Guseth, directorul Freedom House. Data limita de depunere a dosarelor de candidatura expira pe 30 aprilie 2011. Mai multe detalii pe site-ul www.freedomhouse.ro. (Silvia VRINCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.