Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE: Deputatul Dan Pasat, trimis in judecata

Ziarul de Vrancea
8 apr 2011 507 vizualizări
Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a deputatului PDL Dan Pasat, in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de santaj, asimilate infractiunilor de coruptie constand in efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (7 acte materiale), informeaza DNA.

Alaturi de Dan Pasat, au mai fost trimisi in judecata si Constantin Marin, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de santaj, si Vasile Preda, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca:


* "In perioada octombrie - noiembrie 2009, inculpatul Pasat Dan, sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, i-a amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenta asupra unui numar de doi reprezentanti ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman - amenintari ce vizau integritatea fizica a partilor vatamate sau a membrilor familiilor acestora - pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.


* Totodata, prin amenintari si sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, inculpatul Pasat Dan a incercat sa il convinga pe unul din cei doi reprezentanti ai firmei mentionate sa mearga la sediul primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii unor sume de bani, 290.000 lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei AGRO CLAS SRL din executarea unui contract de aductiune apa potabila. Ulterior, acesti bani ar fi urmat sa fie remisi lui Dan Pasat.


* Anterior, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Pasat Dan exercitase presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu - jud.Giurgiu, pentru ca acesta sa rezilieze un contract cu SC AGROCLAS SRL si implicit sa efectueze platile aferente derularii contractului catre firma lui Pasat Dan - SC PROD INVEST SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Era vorba despre derularea unui contract in valoare totala de 3.848.719 lei avand ca obiect "alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu".


* Pe de alta parte, inculpatul Dan Pasat a incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu sa faca demersuri ilicite prin care sa favorizeze firma lui Pasat Dan la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in comuna Toporu. Procedura de achizitie publica urma a fi desfasurata in decembrie 2009 - martie 2010.


* De asemenea, in perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Pasat Dan a efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale - SC PRODINVEST SRL, pe langa primarii mai multor localitati din judetul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului) pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa favorizeze aceeasi firma in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public (baze sportive, extindere sediu primarie). In acest fel, inculpatul a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 lei.


* Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, la data de 17.03.2010, inculpatul Preda Vasile, primar al comunei Varasti - Giurgiu a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie cu privire la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat. In concret, este vorba despre lamurirea circumstantelor in care Dan Pasat a facut demersuri pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat - SC PROD INVEST SRL. Demersurile vizau pe de o parte obtinerea unor plati efectuate de primaria Varasti si cele in vederea castigarii, de catre SC PRODINVEST SRL, a contractului avand ca obiect "construire Baza Sportiva in Varasti". Respectivul contract, in valoare de 1.517.705 lei, a fost incheiat intre Primaria Varasti si SC PROD INVEST SRL, la data de 21.12.2009".


La 7 octombrie 2010, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii deputatului Dan Pasat, pentru infractiunile mentionate, retinute in sarcina sa. La data de 8 februarie, plenul Camerei Deputatilor a respins prin vot solicitarea DNA.


"Prin urmare, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatii Dan Pasat si Constantin Marin, prelungita pana la data de 11.04.2011, inclusiv.


In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Pasat Dan si Constantin Marin, in vederea repararii pagubei cauzate prin savarsirea infractiunii si in vederea confiscarii speciale, pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei", se arata in comunicatul DNA.


Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


De asemenea, fata de faptele retinute in sarcina lui Dan Pasat care fac obiectul art. 13 din Legea nr. 78/2000 (privind acte de coruptie), cauza a fost disjunsa, pentru continuarea cercetarilor.



de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.