Ultima oră

ECONOMIE: Cui vinde Romania energie electrica si la ce pret?

Ziarul de Vrancea
8 apr 2011 419 vizualizări
Vănzările totale de electricitate ale companiilor romăneşti către firme din alte ţări au totalizat 139 de milioane de euro, anul trecut, contravaloarea a 3,04 milioane MWh. Exporturile romăneşti se derulează doar către nouă state. Pe primul loc în topul ţărilor care au cumpără energie electrică din Romănia se află Serbia, care a plătit firmelor din Romănia 62 de milioane de euro pentru 1,26 milioane de MWh de curent, noteaza site-ul e-nergia.ro.

Locul secund este ocupat de ElveÃia care, pentru o cantitate de 1,08 milioane MWh a plătit 42 de milioane de euro. De precizat, insă, că apariÃia ElveÃiei in topul Ãărilor care cumpără curent de la noi se datorează faptului că există caÃiva mari traderi de energie precum Alpiq ori Buzmann Industries care activează in Romania dar sunt inregistraÃi in Ãara Cantoanelor. Ungaria ocupă locul trei după sumele plătite pentru energia romanească, cu 28,9 milioane euro, contravaloarea a aproape 0,54 milioane Mwh livraÃi.


Bulgarilor le-am vandut electricitate de 6,7 milioane de euro iar Luxemburg-ului de aproape două milioane de euro.

Pe de altă parte importurile noastre de electricitate sunt de peste patru ori mai mici decat exporturile, circa 30 de milioane de euro pentru 0,76 milioane Mwh ceea ce face din Romania un exportator net de energie electrică. Jumătate din cantitatea de energie importată provine din Republica Moldova, alte Ãări care ne mai vand electricitate fiind ElveÃia, Serbia ori Ungaria.



de DP HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.