Ultima oră

FINANTE BANCI: Ministerul Finantelor: Cresterea salariilor profesorilor va duce la concedierea a 100.000 de bugetari

Ziarul de Vrancea
7 apr 2011 461 vizualizări
Economia Romaniei nu isi permite in acest moment o majorare suplimentara a salariilor in sectorul bugetar, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, care au precizat ca acest lucru ar insemna fie majorarea taxelor si impozitelor, fie cresterea deficitului bugetar. Ei au mai aratat ca o eventuala crestere a salariilor profesorilor, in conditiile mentinerii anvelopei salariale, echivaleaza cu concedierea a 100.000 de bugetari.

Dan Tudor Lazar, secretar de stat in MFP, a spus ca, in acest moment, economia nu isi permite cresteri salariale, acest lucru ar putea fi realizat doar prin majorarea taxelor si impozitelor sau cresterea deficitului bugetar. "Majorarea deficitului bugetar duce la incalcarea protocolului cu FMI si ar trebui sa ne imprumutam de pe piata pentru a finanta deficitul, adica ar creste si gradul de indatorare", a explicat el.


Totodata, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina a precizat ca majorarea salariilor profesorilor, in conditiile mentinerii anvelopei salariale la 39 miliarde de lei, "ar presupune ca din sectorul bugetar sa plece aproape 100.000 oameni, ca prin plecarile respective sa compenseze cresterea salariala la invatamant".


El a spus ca majorarea salariilor poate fi facuta in prezent fie prin cresterea impozitelor, "ceea nu este de dorit pe o perioada de revenire economica", fie renegocierea nivelului de deficit excesiv cu UE.


"Sa presupunem ca am renegocia procedura de deficit excesiv si UE ne-ar accepta cresterea anvelopei salariale. Daca crestem anvelopa salariala si mentinem deficitul bugetar, alta solutie nu am avea decat sa taiem alte cheltuieli, pentru ca nu ar avea nicio logica economica sa ne apucam acum sa crestem impozitele. Daca ar fi sa taiem alte cheltuieli, singura posibilitate ar fi sa reducem cheltuielile de capital, de investitii", a declarat Gheorghe Gherghina.


El a explicat ca reducerea cheltuielilor de investitii presupune incetinirea activitatii economice si reducere de locuri de munca in sectorul economic.


Reprezentantii MFP au aratat ca in cazul profesorilor care au castigat in instanta majorarea salariului cu 50%, statul va esalona plata sumelor respective pe o perioada de trei ani, respectiv 34% in 2012 si cate 33% in 2013 si 2014. Valoarea sumelor ce trebuie platite celor care au castigat majorari salariale in instanta este de 7,5 miliarde de lei.




de Dragos Comache HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.