Veterinarii se pregatesc de controale prepascale
Controalele au ca scop verificarea conditiilor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate tirgurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimentatie publica. Implicit vor fi sanctionate drastic incalcarile prevederilor legale. "La nivelul directiei, circumscriptiilor sanitar veterinare si la circumscriptiile sanitar veterinare zonale, in perioada 12 -23 aprilie va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de simbata si duminica si va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare", transmit reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Sacrificarea animalelor va fi autorizata in perioada 12-23 aprilie. Printre altele sint interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea fiind retrase de la vinzare si dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere. Sint permise transportul si pastrarea in vederea vinzarii directe catre consumatorul final a brinzeturilor, in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator, pentru asigurarea trasabilitatii produselor si prevenirea contaminarii. Este interzisa comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vinzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare. Medicii veterinari recomanda cetatenilor ca in perioada premergatoare Pastelui sa cumpere produse alimentare numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar pentru a evita o toxiinfectie alimentara. (Sorin TUDOSE)