Ultima oră

ESENTIAL: CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

Ziarul de Vrancea
6 apr 2011 418 vizualizări
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a actorului Ion Besoiu. Surse din CNSAS, citate de Mediafax, au declarat ca Directia de investigatie a constatat ca Ion Besoiu a fost colaborator al fostei Securitati.

Decizia de colaborare in cazul lui Ion Besoiu a fost data in luna martie, iar dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a actorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal in 4 aprilie.


Primul termen in procesul dintre CNSAS si Ion Besoiu a fost fixat de instanta pentru 12 septembrie.


Contactat de telefonic, miercuri, Ion Besoiu a declarat: "Nu comentez inainte de pronuntarea instantei de judecata".


Ion Besoiu, in varsta de 80 de ani, este unul dintre cei mai talentati si cunoscuti actori ai scenei si filmului romanesc, care a devenit celebru odata cu rolul din filmul "Toate panzele sus", de Mircea Muresan.


Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul Bulandra si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.


Si activitatea cinematografica a lui Ion Besoiu este impresionanta, printre filmele in care a jucat numarandu-se "Furtuna", "Neamul Soimarestilor", "Haiducii", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Pacala", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" si "Lumini si umbre".


In anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, in care s-a nascut.


Ion Besoiu a primit mai multe distinctii, printre care si premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga cariera, in 2008, dar si premiul Gopo pentru intreaga cariera, anul acesta.




de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.