Ultima oră

Seniorii de la Unirea vor sa reconstruiasca din amintire Focsanii de altadata

Sorin Tudose
26 mar 2011 772 vizualizări
15 oraseni ajunsi la virsta senectutii, absolventi ai promotiei 1963 a Liceului Unirea , vor sa reconstituie Focsaniul din amintiri u acestia vor sa puna pe hirtie casele, pravaliile si circiumile, asa cum erau in vremea copilariei lor

Un grup de focsaneni entuziasti, absolventi ai promotiei 1963 de la Liceul "Unirea" vor sa reconstituie imaginea Focsaniului vechi. Florin Roman, unul dintre membrii grupului, spune ca cel putin zona centrala a orasului a aratat acum citeva zeci de ani cu totul diferit. Centrul era plin ochi de case cochete si de pravalii in buna parte detinute de familii de evrei. In urma cutremurelor si a sistematizarii comuniste, multe dintre ele au fost rase definitiv de pe suprafata pamintului. Cu toate acestea, amintirile au fost pastrate intacte, nefiind alterate de trecerea anilor. "Stiti cum e, copilaria, tineretea sint perioadele cele mai frumoase din viata si cu toate ca orasul arata complet altfel acum, noi am ramas cu amintirea vechiului Focsani. Intreg grupul de vreo 15 persoane din promotia 1963 vrem sa reconstituim orasul din amintiri. Sa punem pe hirtie unde se afla fiecare casa, fiecare familie, fiecare circiuma. Nici nu zici ca a a trecut atit de mult timp, stim exact unde erau casele vechi cu toate ca acum sint blocuri sau strazi pe zonele respective", ne-a spus focsaneanul Florin Roman, in virsta de 66 de ani. Toti absolventii promotiei amintite mai sus se intilnesc o data la cinci ani, dar grupuri mai restrinse se intilnesc frecvent pentru a mai depana amintiri. Pentru a fi totusi rigurosi, avind in vedere ca memoria s-ar putea sa le mai joace feste, grupul are nevoie de mai multe planuri ale orasului. "Avem nevoie de cel putin doua planuri ale orasului din perioade diferite pentru a le suprapune. Centrul este vraiste si trebuie sa fim totusi siguri de cum erau strazile si casele atunci cind ne-om apuca de scris. O sa mergem cit de curind la Arhive, o sa ne adunam mai multi prieteni laolalta si vom depana amintirile pentru a le pune ulterior pe hirtie", mai spune Roman. Vivian Wertenstein, Beno Schwartz, Luiza Goldstein, Rica Cater, Flavia Rosenberg sint doar citiva dintre absolventii promotiei 1963 care au achiesat la acest demers de reconstituire a unei epoci. Ar fi de bun augur ca acest proiect sa se concretizeze pentru ca cei tineri nu cunosc fata de altadata a Focsanilor, iar cei mai in virsta cu siguranta ar retrai clipele din tinerete. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.