Ultima oră

Un alt centru de afaceri linga un alt monument istoric

Sorin Tudose
21 mar 2011 1355 vizualizări
Cultura a dat unda verde ridicarii unei cladiri de birouri fix linga un monument istoric din buricul Focsaniului u simtul civic pare singura arma cu care cetatenii pot lupta impotriva mutilarii orasului

Inca o cladire futurista va fi ridicata in proximitatea unei case monument. De data aceasta, victima a cazut sediul Metex-ului, monument istoric de importanta locala, dar fara indoiala una dintre cele mai frumoase case vechi din municipiu. In fata imobilului, o firma care se ocupa cu accesorii pentru vinuri isi ridica o cladire de birouri cu trei etaje. Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National are miinile legate"¦din nou. "Avizul pentru constructie este dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice inca din 2009, asta dupa ce proiectul a fost prezentat de trei ori la sedinta pina s-a gasit o varianta care sa tina cont de faptul ca in zona este un monument istoric. Noi ca Directie avem in acest caz doar rolul de a gestiona avizul pe care il dau cei de la comisie, noi trebuie sa ne insusim propunerile lor. Daca totusi consideram ca imobilul nu se potriveste in peisaj putem sa intoarcem proiectul in comisie, dar avind in vedere ca acesta este dat de ani de zile, este tardiv", a declarat Florin Micu, directorul de la Cultura. Acesta mai spune ca nici el nu este "impacat" cu situatia, dar nu are ce face. "Consider ca va obtura vizibilitatea monumentului istoric, dar daca asa s-a decis, asa ramine. In mod normal ar trebui sa avem norme privind inaltimea cladirilor, iar paleta de culori sa fie limitata", mai spune Micu.


Arhitectul judetului arunca vina in bratele lui Bacinschi


Arhitectul judetului, Daniela Olaru, membru in comisia zonala, spune si ea ca proiectul a fost refacut de trei ori pina sa fie acceptat. "Tocmai pentru a nu afecta vizibilitatea monumentului a fost refacut proiectul de trei ori. S-a dispus micsorarea cladirii pentru a asigura o distanta suficient de mare intre cele doua imobile. Oricum, daca e sa vorbim de vreo vina, in primul rind terenul nu trebuia dat de primarie. E dreptul persoanei respective sa isi recistige bunul, dar intre interesul unei persoane si a o suta de mii de oameni consider ca primeaza interesul celor mai multi", a declarat Daniela Olaru, care nu a avut drept de vot in comisie pentru ca era din judetul in care urma sa se ridice imobilul. De asemenea, aceasta a mai spus ca Focsanii nu mai au un centru istoric propriu-zis, cu toate ca in zona centrala exista mai multe cladiri de epoca. Terenul de 500 de mp pe care se va ridica centrul de afaceri a apartinut unui cetatean din Deva, care l-a primit de la primarie in 2006. Terenul a fost vindut ulterior. Dan Cazaciuc, purtatorul de cuvint al Primariei, in loc sa arate putina bunavointa fata de felul in care arata Focsanii, de modul sau de dezvoltare urbanistica, s-a multumit sa ne dea lectii despre legea liberului acces la informatiile publice, in urma unei solicitari adresate de reporterul de caz.


Dupa "Academia de biliard", inca o aberatie arhitecturala


Se pare ca Ministerul Culturii nu apreciaza prea mult activitatea comisiilor zonale pentru ca in intreaga tara au fost date avize care sint cel putin contestabile. Comisia Zonala 2, de care apartine si Vrancea, mai are in componenta judetele Bacau, Vaslui si Galati si numara noua membri. Comisiile sint compuse din arhitectii judetelor si specialisti acreditati de minister. Daca de exemplu, un vasluian vine cu un proiect in fata comisiei, membrii vasluieni nu au drept de vot pe motiv ca, oficial, se urmareste un punct de vedere neutru. Pe de alta parte, poate ar fi corect ca rezidentii unui judet sa decida modul in care va arata locul in care traiesc. Aceeasi comisie care a dat avizul pentru aceasta cladire de birouri a avizat in urma cu citiva ani si ridicarea "Academiei de Biliard", de linga Muzeul de Istorie. Arhitectul Daniela Olaru mai spune ca si in acest caz proiectul s-a refacut de mai multe ori pina s-a gasit o forma de "¦ compromis. De asemenea, in spatele Centrului Militar Zonal, un alt monument istoric de pe Bulevardul Unirii, s-a inceput o constructie mamut care nu a mai fost finalizata. Si nu e unica aberatie architecturala din urbea condusa de un deceniul de un primar inginer constructor care nu are un arhitect printre colaboratori. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739409 zile, 21 ore, 14 minute
Vai de oaia ca nu-si pazeste blana. N-are grija de blana ei, vine haita de lupi si se infrupta din ea. DOMNILOR DE PESTE TOT, ganditi-va la orasul nostru. Peste tot vezi colosi care acopera istoria citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.