Ultima oră

INTERNATIONAL:Obama: Suferinta si varsarea de sange din Libia sunt scandaloase si inacceptabile

Ziarul de Vrancea
24 feb 2011 447 vizualizări
Presedintele Barack Obama a rupt tacerea miercuri in legatura cu situatia din Libia chemand lumea sa se uneasca impotriva violentei "scandaloase si inacceptabile" din Libia.

Obama a avertizat solemn ca regimul lui Muammar Gaddafi ar trebui sa tina seama de actiunile sale, potrivit AFP. "Trebuie sa fie trasi la raspundere pentru incapacitatea de a-si indeplini responsabilitatile si trebuie sa se confrunte cu consecintele care decurg din incalcarea in continuare a drepturilor omului", a spus el.


Seful de la Casa Alba a anuntat ca o va trimite pe secretarul de stat Hillary Clinton la Geneva pentru a participa la sesiunea speciala de vineri a Consiliului Drepturilor Omului al ONU dedicata situatiei din Libia. "Pe fondul unei astfel de situatii", a spus Obama, "este absolut necesar ca natiunile si popoarele lumii sa vorbeasca pe o singura voce si de aceea lucram."


Presedintele SUA, care a inceput sa fie criticat in Statele Unite pentru reactia sa la evenimentele din Libia, considerata prea blanda, a facut aluzie si la discursul instigator tinut al colonelului Gaddafi. El a denuntat, fara a folosi cuvantul dictator "amenintarile si ordinele de a se deschide focul asupra demonstrantilor pasnici, si noile sanctiuni luate impotriva poporului libian."


Surse anonime din cadrul administratiei SUA au declarat ca la Casa Alba au existat temerile potrivit carora cetatenii americani din Libia ar fi putut fi luati ostatici, in cazul in care Barack Obama ar fi avut o abordare agresiva referitoare la situatia Libiei, transmite un corespondent al CNN. Acesta e partial motivul pentru care presedintele american nu a vorbit oficial despre criza libiana pana acum.



De decenii, Muammar Gaddafi s-a bazat rivalitatile tribale si politice pentru a-si sustine puterea, dar sistemul pe care l-a pus pe picioare este pe punctul de a se prabusi, in conditiile in care rebeliunea castiga teren, estimeaza analistii citati de AFP.


Potrivit informatiilor Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), confruntarile dintre populatie si fortele de ordine s-au soldat cu cel putin 640 de victime, dintre care 275 la Tripoli si 230 la Benghazi. Bilantul oficial vorbeste despre 300 de morti.


FIDH noteaza ca Gaddafi controleaza inca ferm capitala, Tripoli, desi a pierdut controlul asupra partii estice a tarii. El se bazeaza pe serviciile a "6.000 de mercenari, dintre care 3.000 la Tripoli si pe garda sa personala, formata din 300 de barbati". (vezi care este sistemul de rivalitati tribale pe care Muammar Gaddafi si-a construit puterea este pe punctul de a se prabusi)



"Nu voi parasi Libia, voi muri aici ca un martir", a declarat marti liderul libian Muammar Gaddafi, intr-un discurs tinut la televiziunea de stat si citat de Reuters. "Noi, libienii, am rezistat in trecut Statelor Unite si Marii Britanii... nu ne vom preda", a afirmat liderul de la Tripoli, care a respins cererile de a demisiona. Acesta i-a calificat pe protestatari drept "banditi, sobolani, mercenari" care nu reprezinta Libia si care vor s-o transforme intr-un stat "intr-un stat islamic, un nou Afghanistan" si i-a chemtat pe libanezi sa vina in strada si sa-l sustina.


Mii de oameni au cerut in ultimele zile inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.


Protestele din Libia intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt martorele, in ultimele luni, la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.


de Ionut Baias HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.