Ultima oră

LIFE:Utile: Cafeaua si energizantele nu anuleaza efectele alcoolului; Dieta bogata in fibre combate bolile si riscul mortii premature

Ziarul de Vrancea
23 feb 2011 434 vizualizări
Alergiile la alimente ii fac pe copii anxiosi si singuratici

Mit desfiintat: Cafeaua si energizantele nu "anuleaza" efectele alcoolului


Cafeaua si energizantele nu pot anula efectele alcoolului, potrivit unui studiu al Centrului de Sanatate Publica al Universitatii din Boston si al Centrului pentru Combaterea dependentei de alcool si de alte substante (Universitatea Brown, SUA). Dupa consumul in prealabil de alcool, soferii nu se vor revigora daca recurg la bauturi bogate in cofeina (energizante, cafea), prin urmare capacitatea lor de a conduce si rapiditatea de reactie la volan vor fi afectate. Cercetarea a inclus 129 de persoane cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani si a aratat ca amestecul celor doua substante poate pune in pericol sanatatea consumatorilor. In cadrul studiului, oamenii de stiinta au impartit participantii in doua grupuri pe care le-au plasat intr-un simulator de conducere, la 30 de minute dupa ce unul a consumat alcool si cafea, iar celalalt doar alcool. Rezultatul: capacitatea de conducere a tuturor celor 129 de participanti a fost la fel de ,,afectata" de consumul de alcool. Cofeina nu a avut efect revigorant, scrie Gandul.


Alergiile la alimente ii fac pe copii anxiosi si singuratici


Copiii cu alergii alimentare se feresc sa participe la petrecerile colegilor, se tem sa manance alimente necunoscute si chiar renunta la activitatiile fizice de teama unui soc anafilactic declansat de efort. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Academia Europeana de Alergie si Imunologie Clinica. In studiul mentionat se arata ca 17% dintre copiii cu alergii alimentare se feresc sa mearga la petreceri, iar 23% se tem sa manance un aliment nou. Povara alergiilor este resimtita mai puternic de catre copii decat de adulti, cei mici fiind frustrati de eforturile pe care le fac pentru a sta departe de alimentele periculoase. "Alergia este deseori privita de societate ca o problema nesemnificativa, insa viata unui alergic poate fi un iad. Copiii cu alergii alimentare sunt mai speriati de imbolnavire si mai anxiosi fata de mancare decat sunt copiii cu diabet", spune profesor Maria Antonella Muraro, coordonatoarea studiului, anunta EVZ.


Dieta bogata in fibre combate bolile si riscul mortii premature - un studiu intins pe 9 ani si care a avut 400.000 de subiecti


Dietele bogate in fibre reduc riscul mortii cauzate de boli cardiovasculare, infectioase sau respiratorii. Descoperirea este bazata pe un studiu al Institutului National al Sanatatii in colaborare cu Asociatia Americana a Pensionarilor. Acest studiu s-a intins pe o perioada de 9 ani, timp in care oamenii de stiinta au adunat date de la aproape 400.000 de oameni cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Persoanele care au consumat cereale integrale, fructe si legume prezinta un risc cu 22% mai mic sa contracteze bolile comune varstei lor. "Rezultatele studiului sugereaza ca fibrele ar fi extins beneficiile aduse sanatatii mai mult decat se stia deja", a spus Frank Hu, care studiaza nutritia la Facultatea de Sanatate Publica a Harvard si a scris un editorial ce a insotit studiul. Acesta a spus ca studiul trebuie continuat, in ciuda rezultatelor bune deja descoperite, informeaza Gandul.


Cum sa repari greselile pe care le faci cand gatesti


Chiar daca suntem asi in ale bucatariei, uneori ni se intampla sa dam si rateuri: mancarea e prea sarata, cartofii s-au sfaramat, iar sosul e prea iute. Nu dispera! Nu trebuie sa arunci ce-ai gatit, ci doar sa dregi greseala. Pentru ca ouale sa nu se crape atunci cand le fierbem, in apa se toarna o lingura de otet. Amesteca bine, lasa focul mic si asaza usor ouale. Vei vedea ca acestea isi vor pastra coaja intreaga. Pentru a inmuia o bucata de branza intarita, inveleste-o intr-o carpa curata, de preferat tifon, si scufund-o, pentru cateva minute, in vin alb. Pune apoi branza in frigider pentru o ora. Cand sunt pusi la fiert, uneori cartofii se sfarama. Ce-i de facut? Foloseste sare! Pune in apa in care fierb cateva lingurite de sare si asteapta pana cand apa da in clocot. Cand sunt fierti, scoate cartofii cu spumiera, scrie Click.


Riscul atacului de cord creste dupa 40 de ani


Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul aparitiei bolilor de inima, mai ales ca tot mai multe persoane sunt adeptele hranei fast-food si sunt sedentare. Medicii sustin ca dupa 40 de ani creste riscul atacului de cord si a atacului cerebral, motiv pentru care recomanda persoanelor aflatein aceasta grupa de varsta schimbarea stilului de viata. Potrivit specialistilor, persoanele trecute de 40 de ani trebuie sa manance mai putin si sa reduca la o treime cantitatea de alimente cu carbohidrati, precum orezul, cartofii si pastele. Daca sunteti supraponderal si nu tineti un regim corespunzator, va creste nivelul colesterolului si al tensiunii, factori care pun in pericol sanatatea inimii. Daca insa va schimbati stilul de viata, puteti opri acest proces evitand aparitia unor probleme de sanatate in urmatorii zeci de ani, anunta Gandul.


de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.