Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE:Surse: Averile liderilor de sindicat verificate de ANI. Vezi in text ce spun sindicalistii

Ziarul de Vrancea
16 feb 2011 808 vizualizări
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca averile liderilor de sindicat Bogdan Hosu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Anton Hadar, Vasile Lincu, Sorin Dumitrascu, Marin Gruia, Gheorghe Isvoranu, Marius Nistor, Marius Petcu si Ion Albu sunt verificate de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate.

Liderii de sindicat sunt obligati sa isi declare averile, dupa ce anul trecut legea ANI a fost modificata. Tot astazi se dezbate in Senat si propunerea a opt parlamentari PSD, prin care se doreste scoaterea obligatiei sindicalistilor de a-si depune declaratii de avere.


Liderii de sindicat Bogdan Hosu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Anton Hader, Vasile Lincu, Sorin Dumitrascu, Marin Gruia, Gheorghe Isvoranu, Marius Nistor, Marius Petcu si Ion Albu sunt verificati de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Aceleasi surse au mentionat ca este verificata si averea sotiei liderului de sindicat Vasile Marica si ca Vasile Lincu liderul Prolex a fost deja prezent la sediul ANI.


In noiembrie 2010 HotNews.ro a prezentat cateva din declaratiile de avere ale sindicalistilor


Vasile Marica presedinte al Sindicatului National Vamal Unirea: masina noua in 2010, doua imobile si 7.400 salariu de sindicalist. Declara ca detine un teren de 500 de metri patrati in Otopeni, un apartament de 98 de metri patrati in Bucuresti si o casa in Otopeni cumparata in 2008. Si-a cumparat in 2010 un Volkswagen Golf si mai conduce Toyota Yaris. Mai declara un credit de 150.000 de euro contractat in 2008. Din activitatea sindicala a castigat 88.950 lei: 44.436 de la Sindicatul Vamal Unirea si 44.514 de la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante. Venitul lunar castigat in 2009 fiind de peste 7.400 de lei la care se adauga si salariul sotiei aproape 6.000 de lei lunar (71.813 lei venit anual 2009).


Dumitru Costin presedintele Blocului National Sindical: a castigat anul trecut 239.000 de lei, 13.000 de lei salariu de sindicalist si 3.000 de lei lunar de la trustul Realitatea. A declarat doua apartamente si un teren, mai detine 10,2% din compania Interactive Commtech Developement Srl, si un credit de 85.000 de lei. Nu a declarat autoturisme sau bijuterii sau bani in conturi. La capitolul salarii a declarat sase surse de venit: 17.975 lei plus 139.283 lei de la BNS, 14.323 lei de la Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori, 10.395 lei- membru CA al CNAS, 35.427 lei CA al Realitatea Media si 21.420 de lei - membru al Comitetului Executiv al FRF.



Revista Kamikaze a publicat delcaratia de avere a lui Marius Petcu, presedinte al CNSLR "Fratia" din care reise ca in 2009 acest avea un venit lunar de 10 000 de euro. Ce mai contine declaratia sa de avere:


* cinci terenuri (din care unul mostenit) dintre care unul de 18.200 de metri patrati la Snagov, achizitionat in 2007, doua in Vladiceasca, Ilfov, si unul in sectorul 4, Bucuresti;

* trei case, dintre care una de vacanta, la Vladiceasca, Ilfov, de 267 de metri patrati, si una de locuit, de 190 de metri patrati, in sectorul 4 din Bucuresti (construita in 2008);

* bijuterii, ceasuri, tablouri si icoane de 20.000 de euro;

* conturi personale de 60.000 de euro si 400.000 de RON;

* conturi ale sotiei de peste 100.000 de euro si peste 250.000 de RON;

* actiuni la cinci firme;

* un imprumut de 180.000 de euro luat de la PSV Company SA, deci de la colegul Liviu Luca;

* venituri anuale de 500.000 de RON (60% din venituri provin din sindicalism, 7% vin din activitatea de membru CA la Realitatea si restul de peste 30% sint salarii din proiecte europene); adica peste 10.000 de euro lunar


UPDATE Reactia liderilor de sindicat:


"Eu mi-am depus declaratia de avere asa cum cere legea. Nu e nici un motiv de revolta. ANI sa isi faca treaba. Vreau insa ca ANI sa verifice toate declaratiile de avere nu numai acele ale liderilor de sindicat mai vocali", a declarat Marius Nistor liderul sindicatului Spiru Haret in cadrul interventiei la Realitatea Tv.


"Era de asteptat. Ma mir ca nu ne-au dat la DNA. Ma asteptam ca DNA sa ne aresteze pe toti liderii sindicali. Ce face ANI reprezinta un abuz. Noi am depus si o plangere", a declarat Bogdan Hosu liderul Cartel Alfa



"Chiar acum un minut am primit o scrisoarica de la ANI in care sunt informat ca: > Este o actiune jenanta a ANI. Cred ca vor sa ne aresteze pe toti liderii de sindicat mai vocali. " Anton Hader liderul Almamater


"ANI a inceput investigatia in urma unui articol aparut intr-un tabloid central. In articol se spunea ca stau intr-un apartament de lux din Bucuresti si apare o poza. Au fotografiat insa sediul BNS. Apoi mai sunt fotografiat lanaga o masina de lux. Este o masina cumparata in leasing de sindicat. Nu e a mea nu o conduc eu pentru ca nici nu mi-am reinoit premisul. Este o campanie de intoxicare a opiniei publice. Verificarile au legatura si cu operartiune din vama. Toata acesta isterie a fost creata pentru a se estompa ceea ce se intampla in vama. Nimic ce se intampla in vama nu se face fara o coda politica.", a declarat la Realitatea TV, Dumitru Costin liderul BNS.


"ANI sa isi faca datoria dar sa nu uite de constiinta si de stiinta. Sa fie insa atenti la lege. Este ciudat ca sunt verificat eu. Nu am afaceri cu statul nu am afaceri dubioase.", a declarat Ion Popescu presedintele Confederatiei Meridian


"Nu cred ca este o lista neagra. Cred ca ANI isi face doar datoria. Eu am transmis toate documentele. Personal nu mi se pare normal sa fiu verificat pentru ca nu sunt platit din fonduri publice dar daca asta e legea ne conformam", a dclarat Sorin Dumitrascu, presedinte Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.


"Foarte bine ca fac verificari. Nu spun mai multe. Maine fac o conferinta de presa", a declarat pentru HotNews.ro sindicalistul Vasile Marica


Prezent la Comisia Juridica din Parlament ministrul de Interne Traian Igas intrebat de jurnalisti daca stie de vreun lider de sindicat cercetat pentru averi a declarat urmatoarele: "Nu stiu de nici un fel de dosar referitor la averile liderilor de sindicat"



de Attila Biro HotNews.ro



JUSTITIE:ANI verifică averile liderilor de sindicat



AgenÃia Natională de Integritate (ANI) verifică averile liderilor de sindicat. Pe lista ANI, se află 13 lideri sindicali si sotia lui Vasile Marica, angajată la Ministerul de Finante.

Cei mai importanti lideri de sindicat au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate. 13 dintre ei sunt verificaÃi de inspectori in legătură cu declaratiile de avere.


Conform unor surse, citate de NewsIn, ancheta, care a inceput de circa 3 luni, vizează verificarea averilor, nedepunerea declaratiilor de avere ºi de interese in termenul legal. Un sfert din cei cercetati au venit deja la audieri, mai spun cei de la ANI.


Lista liderilor sindicali, verificati de ANI:


* Vasile Marica, liderul SedLex

* Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical

* Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa

* Anton Hadăr, presedintele Federatiei "Alma Mater"

* Vasile Lincu, liderul ProLex

* Marius Gruia, liderul SNPPC

* Marius Petcu, liderul CNSLR Frătia,

* Ion Popescu, presedintele CNS Meridian

* Ion Albu, presedinte executiv Meridian

* Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret"

* Liviu Luca, liderul de sindicat de la Petrom

* Gheorghe Isvoranu, presedintele Spiru Haret

* Sorin Dumitrascu - federatia sindicatelor din administratia natională a penitenciarelor


Cercetările au fost demarate din oficiu, după depunerea declaratiilor, dar au la bază si sesizări din partea unor persoane, dar si materiale din presă, au mai relatat sursele.


Ce spun sindicalistii despre verificările declaratiilor de avere


Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat la Realitatea TV că se astepta să le fie verificate averile liderilor de sindicat, acuzand totodată ANI de abuz. "Legea in sine este un abuz si o incălcare a drepturilor fundamentale legate de libertatea sindicală. în calitate de reprezentant al aliatilor in Consiliul de Administratiei al Societătii Romane de Radio, mi-am depus declaratia de avere si de interese. (...) Era de asteptat această decizie, mă mir cum de nu ne-au dat la DNA ca să ne aresteze, intrucat relansarea economică a Romaniei si situatia de criză este datorită liderilor de sindicat, nu datorită guvernantilor, a jocurilor politice, a coruptiei", a spus Bogdan Hossu.


Marius Nistor, presedinte executiv al FederaÃiei Spiru Haret, a declarat la Realitatea TV, că institutiile statului trebuie să-si facă datoria, asa cum prevede legea, si a tinut să precizeze că verificările ANI nu inseamnă că ar exista vreo acuzatie sau vreo suspiciune la adresa celor cercetati.


Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că el si-a depus declaratia de avere si că stă la dispozitia ANI. în cazul in care se va dovedi că nu este un "mincinos si un infractor", va da ANI in judecată.


Anton Hadăr, presedintele Federatiei Alma Mater, a declarat că "Dacă pană acum credeam că totusi sunt oameni cu intentii bune, eu mi-am propus să respect legile statului, le-am trimis toate documentele, le-am afisat pe site-ul federatiei cu mult inainte de termenul limită, acum mi se comunică un lucru care, clar, mă lămureste că este o sacaială si o "amenintare", o tendintă de a ne timora pe unii dintre noi mai vocali in activitatea noastră sindicală".



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.