Ultima oră

REVISTA PRESEI : Scandalul de la Vama Halmeu: Liviu Florian strangea bani pentru un partid politic

Ziarul de Vrancea
9 feb 2011 615 vizualizări
. Surse citate de Stiri de Cluj afirma ca este vorba de PDL

Liviu Florian, omul de afaceri din Cluj acuzat ca a luat 130.000 de euro mita pentru a intermedia angajarea unei persoane in functia de sef al Vamii Halmeu, strangea banii pentru un partid politic, afirma site-ul Stiri de Cluj, care citeaza incheierea penala emisa de judecatorii Tribunalului Satu Mare. Surse din randul anchetatorilor consultate de site-ul citat sustin ca este vorba despre PDL.


"Totodata solicitarea unor sume atat de mari, 130.000 de euro respectiv 300.000 de euro, in numele si pentru un PARTID POLITIC si un sef de institutie, lasand sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se face doar pe criterii politice si nu de competenta este de asemenea in masura sa provoace in randul opiniei publice un sentiment de insecuritate si neincredere in institutiile publice", se arata in incheierea penala emisa de judecatorii Tribunalului Satu Mare, care au decis arestarea pe 29 de zile a lui Liviu Florian si a complicilor acestuia.


Din autodenuntul Nicoletei Dobrescu, din declaratiile date de inculpatul Florin Feher si alti doi martori, dar si din interceptarile telefonice, rezulta faptul ca Feher a intermediat legatura intre Dobrescu si Liviu Florian.


Surse judiciare au precizat pentru Stiri de Cluj ca partidul politic la care face referire instanta din Satu Mare este Partidul Liberal Democrat (PDL), legatura fiind realizata de Predescu Eugen, cel care a facut legatura dintre Liviu Florian si seful Vamilor, Traian Radu Marginean.


"In cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins de la invinuita Dobrescu Nicoleta- inspector vamal in cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra faptuitorului Marginean Radu Traian - sef al Agentiei Nationale a Vamilor (ANV), si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) il va determina sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.


Influenta de care s-a prevalat inculpatul Florian Liviu a fost reala, el facand demersuri la faptuitorul Marginean Radu Traian prin intermediul faptuitorului Predescu Eugen, astfel ca in 23 septembrie 2009 invinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegata in functia de de sef al Biroului Vamal Halmeu prin Ordinul sefului ANV", potrivit sursei citate.



de R.M. HotNews.ro



DNA: Mita de la Vama Halmeu mergea la un partid politic



Radu Traian Mărginean, seful Autoritătii Nationale a Vămilor, a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru luare de mită pentru numirea in functie a sefului vămii Halmeu. în acelasi dosar, Liviu Florian, omul de afaceri din Cluj acuzat ca a luat mită pentru a intermedia angajarea unei persoane in functia de sef al Vămii Halmeu, aduna banii pentru un partid politic, potrivit referatului DNA.




Radu Traian Mărginean, seful Autoritătii Nationale a Vămilor, a fost pus sub acuzare in dosarul mitei de la Vama Halmeu. Potrivit DNA, Nicoleta Dobrescu a plătit suma de 430.000 de euro pentru a fi numită sefă la Vama Halmeu. în document se mai arată că spaga cerută a mers către un partid politic.


"Invinuita Dobrescu Nicoleta a făcut un autodenunt din care rezultă că in cursul lunii septembrie 2009 inculpatul Florian Liviu i-a pretins suma de 130.000 euro promitandu-i in baza aceleiasi influente pe care a spus că o are asupra numitului Mărginean Radu Traian că il va determina pe acesta să o delege in funcÃia de sef al biroului vamal Halmeu. Astfel, cum dovedesc actele de la dosar, influenta a fost una reală, intrucat in 23.09.2009 invinuita Dobrescu Nicoleta, in urma unui interviu, care desi nu a fost anuntat legal, nu a fost sustinut un concurs, ci a fost doar la o intalnire programată de inclupatul Florin Liviu prin intermediul lui Eugeniu Petrecu, cu numitul Mărginean Radu Traian, a fost numită in functie. în urma acestei intalniri, in care s-au făcut niste promisiuni, invinuita Dobrescu a fost delegată prin ordinul sefului ANV in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu", se arată in referatul DNA.


Tribunalului Satu Mare a decis arestarea pe 29 de zile a lui Liviu Florian si a complicilor acestuia. Liviu Florian ar fi luat cei 130.000 de euro mită pentru ca să-i dea unui partid politic, potrivit stiridecluj.ro.


"în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins de la invinuita Dobrescu Nicoleta- inspector vamal in cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promitandu-i ca in baza influenÃei pe care o are asupra făptuitorului Marginean Radu Traian - sef al Agentiei NaÃionale a Vămilor (ANV), si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscală (ANAF) il va determina să o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Influenta de care s-a prevalat inculpatul Florian Liviu a fost reală, el facand demersuri la făptuitorul Marginean Radu Traian prin intermediul faptuitorului Predescu Eugen, astfel că in 23 septembrie 2009 invinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu prin Ordinul sefului ANV", se arată in incheierea penală la decizia de arestare pe 29 de zile, emisă de Tribunalul Satu Mare.


Potrivit judecătorilor din Satu Mare, cei patru inculpati reprezintă un pericol public si trebuie arestati.


"Totodată solicitarea unor sume atat de mari, 130.000 de euro respectiv 300.000 de euro, in numele si pentru un PARTID POLITIC si un sef de institutie, lăsand să se inteleagă că delegarea si numirea intr-o functie publică se face doar pe criterii politice si nu de competentă este de asemenea in masură să provoace in randul opiniei publice un sentiment de insecuritate si neincredere in institutiile publice", se mai arată in incheierea penală.


Despre partide politice care beneficiază de mita primită de vamesi vorbesc si sindicalistii politistilor si vamesilor. Sindicalistii din Ministerul de Interne spun că schema folosită de vamesi este una destul de complicată, bazată pe sistemul jocului de sah.


"în legatura cu evenimentele din va;mi, vazind ca atentia mass-mediei se concentreaza pe coruptia provenita din micul trafic, pe baza informatiilor pe care le detinem, suntem in masura sa va prezentam informatii cu adevarat importante pentru a fi dezbatute. Contrar perceptiei publice, sub aspectul sumelor obtinute, inainte de aderarea la U.E. vamile de interior erau mai importante decat vamile de frontiera, iar dupa intrarea in U.E., accizele sunt mai importante decat vamile. Sumele pot proveni din colecta zilnica a micului trafic si a marfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum si din diferenta de incadrare tarifare. De asemenea, sume importante de bani sunt platite sub forma; de abonament sau finantare a campaniilor electorale", sustine Sindicatul Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex"


"Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat si centralizat cu destinatie cstre persoane care finanÃeazs partidul, prin excepÃie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului. Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna functionare a sistemului: promovarea temporara a sefilor de tura, sefilor de vama (a se vedea cazul vamii Halmeu) si directorilor de regionale; permutari de lucratori vamali prin indepartarea unora si aducerea altora; aducerea in functii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunostinte in ceea ce priveste legislatia vamala; mutarea lucratorilor vamali fara decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; indepa;rtarea, schimbarea din functii sau destituirea lucratorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli savarsite de firme protejate. Mijloace de protectie a sistemului: sefi profesionali, persoane importante in politica, procurori, institutii in subordinea carora se afla ANV, mass-media", se arată in comunicat.


"Schema logica a persoanelor implicate in sistemului piramidal: "*Pionii*" "" lucratori vamali; "*Caii*" "" colectorii "" sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vami),etc. "*Nebunul*" sau coordonatorul, persoana indispensabila "" liderul de sindicat (a se vedea stenograma inregistrarii telefonice publicata in Romania Libera) ºi/sau director ANV, *Tura*" "" seful ANV si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane, *Regina*" "" partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF, "*Regele*" - ?.", precizează documentul.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.