Ultima oră

ESENTIAL: Motivarea judecatorilor in dosarul mitei de la Vama Siret:

Ziarul de Vrancea
7 feb 2011 556 vizualizări
Lasarea acuzatilor in libertate ar crea un sentiment de temere si insecuritate in randul societatii civile

Cei 15 politisti de frontiera si vamesi implicati in scandalul de la punctul de frontiera Siret au fost arestati deoarece "lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, prin crearea unui sentiment de temere si insecuritate in randul societatii civile", se arata in motivarea judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, publicata luni.


Politistii de frontiera Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocila, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrisan, Virgil Jitariuc, Adrian Holca, Daniel Grigoras, Toader Ilieis, Cristian Filipoaia si Vasile Ovidiu Sasu au fost arestati, vinerea trecuta, dupa ce orocurorii anticoruptie emisesera, joi seara, primele 15 ordonante de retinere in cazul politistilor si vamesilor de la Vama Siret.


Ulterior, alte 59 de persoane - politisti si vamesi - au fost retinute pentru fapte de coruptie si contrabanda.


Care sunt argumentele judecatorilor:


* Modul si mijloacele in care se retine ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natura a crea convingerea instantei ca se impune luarea fata de acestia a masurii arestarii preventive.

* Este adevarat ca libertatea individuala trebuie sa fie protejata, dar acest lucru nu trebuie sa stanjeneasca eforturile autoritatilor in administrarea probelor si in desfasurarea procesului penal.

* In raport cu art. 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 23 din Constitutia Romaniei, masura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci cand exista motive verosimile ca s-a savarsit o infractiune sau exista motive temeinice de a se crede in posibilitatea savarsirii unei noi infractiuni, fiind necesara astfel apararea ordinii publice, a drepturilor si libertatilor cetatenesti, desfasurarea in bune conditii a procesului penal.

* In speta, pericolul social potential se apreciaza si in raport cu reactia opiniei publice, rezonanta faptelor de care sunt invinuiti inculpatii, comportamentul inculpatilor, tinandu-se seama de functiile pe care acestia le ocupau la momentul respectiv.

* Examinandu-se probele enuntate, se constata ca rezulta indicii care fac rezonabila presupunerea ca inculpatii au savarsit faptele pentru care sunt cercetati.

* Spre exemplu, la data de 22.12.2010, inculpata C. E. a predat "ceva" lui M. A.P., adaugand: "Astazi slab... n-o mers", pentru ca apoi numitul M. A.P. sa inceapa sa numere bancnotele primite, observandu-se astfel ce anume i-a predat inculpata C.E. (vol. X fila 117).

* Un alt exemplu se refera la inculpata C.M.E. care i-a cerut sfatul colegului sau L.F. daca sa ia sau nu bani de o anumita persoana (vol. X, fila 180).

* Probele si indiciile temeinice pot conduce la retinerea unei suspiciuni rezonabile in sensul existentei unor date, informatii care sa convinga un observator obiectiv si impartial ca este posibil ca o persoana sa fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala (in acest sens Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Gujinski c. Rusiei, cauza Jecuis c. Lituaniei, cauza Durmus c. Turciei).


de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.